Constantin Drăghici a împlinit 82 de ani. La mulți ani, Maestre!

0
1381

 Articol  de Iulia Radu
Pe 19 ianuarie, am avut bucuria, onoarea de a petrece câteva ore în compania Maestrului Constantin Drăghici. Zi de mare sărbătoare: artistul a împlinit 82 de ani!
M-am întâlnit cu Ioana Sandu în fața blocului dlui Drăghici. Avea un zâmbet mare pe față și ținea cu grijă în brațe florile și tortul (ne-am decis cu greu să-l tăiem pentru că arăta foarte frumos, iar când am făcut-o am lăsat fotografia întreagă!). Am urcat în pas alert cele 3 etaje. Sus ne aștepta doamna Olimpia Drăghici. Zâmbitoare, cu o căldură specială în glas, ne-a făcut imediat să ne simțim ca acasă. Pe Maestru l-am găsit la computer răspunzând de zor sutelor de mesaje venite pe Facebook. „Mult timp nu a vrut să cumpărăm computer, dar după ce l-am luat a pus stăpânire pe el. Eu abia apuc să-mi citesc mailurile”, ne-a povestit cu umor Olimpia Drăghici. A învățat rapid tainele Internetului așa că acum ține legătura cu admiratorii pe Facebook și cu prietenii pe Skype.
 
Constantin Drăghici nu-și arată vârsta. Am ascultat împreună câteva melodii, fragmente înregistrate de spectatori din spectacolele de operetă. Ne-a povestit și ne-a arătat fotografii cu partenerele sale de pe scena Operetei: Vali Niculescu, Constanța Câmpeanu și Cella Tănăsescu (cea din urmă fiindu-i parteneră în „Marco Polo”, rol care i-a marcat cariera). Și-a reamintit cu plăcere despre vremurile când spectatorii se băteau pentru a prinde un bilet la operetă. Am vizionat câteva videoclipuri realizate de Aristide Buhoiu în America. Filmarea pentru piesa „Pe străduța ta” a fost făcută chiar pe strada unde locuia Aristide Buhoiu la New York, în 1986, în timp ce Olimpia conducea mașina în care se afla cameramanul. „Era o vreme urâtă, nu ai fi dat afară nici un câine, dar a ieșit o filmare frumoasă”, ne-a spus ea. Când povestește „joacă” lacrimile în ochii Maestrului. Muzica o trăiește cu intensitate, se identifică cu bucata muzicală și ne face atente la pasajele importante ale melodiei.
 
Își amintește cu drag de turneele din trecut, de colegi, de prieteni. E drept că astăzi telefonul nu mai sună la fel de des ca în trecut, semn că unii colegi l-au cam uitat. Dar nu-i bai! Se bucură de persoanele care i-au rămas alături și citește cu drag mesajele trimise de admiratori pe pagina de Facebook.
 
 

Stând pe canapea și ascultăndu-l povestind, mi-am luat inima în dinți și l-am rugat să facem o fotografie în „colțul amintirilor”. Cei doi pereți de lângă keyboards sunt „tapetați” cu fotografii. Una dintre ele mi-a atras atenția în mod special: Olimpia și Constantin Drăghici alături de Frank Zappa. „Eram în restaurantul nostru de la New York, iar Zappa a venit să mănânce, ca orice om. M-a remarcat pe mine, și probabil i-o fi plăcut de mine, și s-a interesat cine sunt. Așa a aflat că sunt căsătorită cu Costică. S-a dus la el și l-a întrebat dacă poate să facă o fotografie cu mine. Costică a fost de acord, apoi am făcut această fotografie în care apărem toți trei”, mi-a povestit doamna Olimpia.
 
 
 
Habar n-am când au „zburat” cele 3 ore petrecute printre amintiri, zâmbete, lacrimi, emoții, muzică și bunătăți culinare. Cert este că m-am bucurat să revăd un om cu spirit tânăr înconjurat de multă dragoste. Doamna Olimpia este mereu în preajma soțului având grijă mereu să aibă tot ceea ce își dorește. Ioana Sandu, o prietenă apropiată a familiei, va publica în curând o carte despre viața lui Constantin Drăghici. Ba mai mult decât atât, cei doi au înregistrat anul trecut un duet, „De nebun ce eram”, care a fost foarte bine primit de public. De altfel mesajul de pe tortul adus de Ioana făcea trimitere la această piesă.
 
Închei acest text urându-i din nou La mulți ani lui Constantin Drăghici! Să ne trăiești, Maestre!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

  1. […] Azi sunt tristă… Tocmai am aflat că a murit Constantin Drăghici! N-aș fi vrut să vă dau această veste niciodată… Avea 83 de ani. Pe 19 ianuarie 2014, am fost la ziua dumnealui de naștere. N-am să uit niciodată acea întâlnire! M-a impresionat profund! Nu-și arăta vârsta. Era ancorat în realitate: citea presa, era foarte activ pe Facebook, urmărea toate emisiunile TV și le comenta alături de soția lui, Olimpia. O familie frumoasă, veselă. Compunea în continuare. Avea planuri. Nu voi uita niciodată emoția pe care am simțit-o când mi-a arătat fotografii vechi, când mi-a dat să ascult fragmente înregistrate de spectatori din spectacolele de operetă. Aș fi putut să stau să-l ascult ore întregi! Am fost invidioasă când mi-a arătat fotografia alături de Frank Zappa! Puteți citi aici despre acea zi specială: http://andreipartos.ro/constantin-draghici-a-implinit-82-de-ani-la-multi-ani-maestre/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here