CRBL a golit de conținut piesa „Nopți (Vino, Doamne)” a lui Vali Sterian (22.12.2022)

0
2524

CRBL a golit de conținut piesa „Nopți (Vino, Doamne)” a lui Vali Sterian (22.12.2022)Ca de obicei, la mine televizorul merge non-stop. Ieri după amiază, întâmplător, era pe Pro TV. Începuse emisiunea lui Cătălin Măruță. Am devenit atentă fix la final când pe ecran am văzut că scrie „CRBL, piesă specială la 33 de ani de la Revoluție”. Zic wow, stai că s-au trezit artiștii… Recunosc că am avut o strângere de inimă când am auzit că este vorba despre un cover după „Nopți (Vino, Doamne)” a lui Valeriu Sterian.

CRBL vorbește repede și ne arată că a făcut ceva documentare (a citit măcar un interviu cu regretatul artist sau a răsfoit puțin Wikipedia): știe că acest cântec a fost lansat în 1973, că a devenit un imn al Revoluției în 1990… Vorbește frumos și declară că nu a schimbat niciun cuvânt din text, a umblat doar la orchestrație, că și-a dorit de mult timp să cânte această piesă, că vrea ca tânăra generație să o cunoască… Numai intenții lăudabile și bune până aici… Dar la fel e și drumul spre iad, pavat doar cu intenții bune.

Și apoi a început… măcelul. Fac abstracție de faptul că CRBL n-are voce. Ar fi culmea să mă plâng de acest lucru, când eu ascult cu drag artiști care nu-s voci mari. Deci, pot să trăiesc și cu urechile înfundate. Am rezistat cu stoicism până ce artistul CRBL și-a încheiat prestația la PRO TV. Este peste puterea mea de înțelegere cum a reușit să golească de conținut/de dramatism/de însemnătate/de durere/de emoție textul scris de Vali Sterian. M-am uitat cu atenție la limbajul corporal al lui CRBL. Mi se zbate ochiul stâng în continuu de aseară!! Scălâmbăieli de rap, un soi de headbanging care n-au nicio legătură cu starea cântecului. Cum e posibil să nu înțelegi nimic din ceea ce interpretezi??? Cum e posibil să nu transmiți nicio emoție??

N-a explicat artistul de ce i-a pus titlul „Oameni?”… Doar ca să pară că a fost un act de creație?! Titlul dat de CRBL este încă o dovadă că nu a înțeles nimic din textul autorului. În 1973 era vorba despre războiul din Vietnam. În 1990, Vali Sterian a actualizat textul adăugând un mesaj despre Revoluția din România. CRBL a renunțat la acel intro, deși în emisiunea lui Măruță s-a referit la Revoluție. Mi-e greu să înțeleg de ce a ales CRBL acest titlu cu semnul întrebării. Nu sunt oameni cei care au murit la revoluție sau în războiul din Vietnam?! Vali Sterian i se adresează lui Dumnezeu în text, CRBL cu cine vorbește?!

Îmi vorbești despre cei 33 de ani de la Revoluție în prezentarea coverului, dar în videoclip îmi dai imagini de la diverse proteste din București și de la Colectiv. De ce?! Doar pentru că generația de artiști din care face parte și CRBL este incapabilă să compună cântece de protest față de dramele și nedreptățile de care ne lovim astăzi?! Aș fi preferat ca CRBL și alții ca el să compună piese noi care spun ceva despre viața noastră actuală. Să vină cu propriile trăiri și simțiri (dacă le au), în loc să distrugă cântece care înseamnă ceva pentru cultura și muzica românească. Din punctul meu de vedere, da, sunt cântece de care e mai bine să nu te atingi. Să le lași așa cum sunt dacă știi că nu poți transmite măcar 80% din emoția cu care au fost încărcate de autorul lor. Dacă tot voia ca acest cântec să ajungă la generația tânără, CRBL putea posta pe Facebook piesa originală cu câteva vorbe despre Valeriu Sterian. Era mai corect așa!

Dezamăgitor ce am văzut aseară la Pro TV!

Pe pagina lui Andrei Partoș s-au strâns câteva opinii după prestația lui CRBL. Le aveți mai jos (click pe iconița de mesaje).


Vă las mai jos varianta originală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here