Cristian Unteanu: Sputnik 5 – vaccinul tuturor posibilităţilor

Articol preluat din Adevărul

0
121
FOTO Shutterstock

Într-adevăr, se poate ca acest vaccin să fie benefic, să existe şi altfel decât o armă a propagandei post-sovietice sau, dimpotrivă, să fie prima rază de speranţă în lupta împotriva pandemiei şi un posibil semn că ne-am putea reîntoarce cândva, în generaţia asta sau alta, lumea s-ar putea întoarce la un regim de oarecare normalitate.

Din nefericire, răspunsul este semnificativ pentru anormalul timpului nostru, căci în loc să se raporteze, pro sau contra, dimensiunea medicală a problemei, totul s-a deplasat instantaneu în spaţiul competiţiei politice.

Competiţia de imagine privind supremaţia naţională este cea esenţială, în ea se investesc toate energiile. Nimic altceva nu mai este relevant, nimic altceva nu mai intră în ecuaţie tocmai pentru că miza reală este asta şi nu s-a schimbat de pe vremea lansării cursei spaţiale. Atunci ruşii au câştigat prima etapă, n-au uitat niciodată asta şi vor să reînvie entuziasmul mondial creat atunci de BIP-ul rămas în istorie. În consecinţă, politizează din start descoperirea de acum, trimiţând-o, fie şi la nivel simbolic, în zona bătăliei împotriva SUA, ca demonstraţie a capacităţilor ştiinţifice a cercetătorilor ruşi în cooperare cu departamentul apărării naţionale.

De partea cealaltă, reacţia este fulgurantă şi explicabilă: investitorii au băgat în afacere sume enorme de bani pe baza promisiunii privind rentabilitatea jocului care trebuie să le aducă un profit uriaş. Având, pe fundal, aceeaşi bătălie a supremaţiei inteligenţei naţionale care să reechilibreze cumva pierderile de influenţă înregistrate şi nu numai din cauza pandemiei.

Drept care, în mod evident, toată discuţia s-a transformat în obişnuita aruncare de înjurături, folosind din plin echipele de specialişti nou creaţi de pe reţelele sociale, fiecare cu opinii ferme şi acoperite de curajul anonimităţii, fiecare dintre ei deţinător al adevărului ultim şi, eventual, al formulei magice care să înlocuiască medicina clasică parte a conspiraţiei mondiale. De aici, pro sau contra, este generat cel mai primejdios fenomen care, acum, tinde să devină o constantă mondială: instalarea totalei neîncrederi în orice sursă de autoritate, politizarea excesivă şi dramatică a oricărui eveniment, indiferent de domeniu, bun doar pentru a servi ca argument într-o veşnică bătălie electorală şi competiţie pentru supremaţie mondială. Obiectivul campaniei propagandistice este limpede, căci, după un timp, nimeni nu va mai crede în nimic şi dreptatea va fi doar de partea mesagerului electoral, el fiind sursa unică de credibilitate şi judecătorul care emite decizia finală în care să creadă populaţia. Procedeu de bază în publicitatea pentru orice tip de produs care trebuie vândut pe piaţă, de la detergent, laxativ, plasture pentru depilat, politician sau partid politic, refolosit acum în cazul vaccinului rusesc.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/international/rusia/sputnik-5-vaccinul-tuturor-posibilitatilor-1_5f33a0c45163ec4271e587c3/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here