Premieră în România: Plătești asigurare de sănătate? Ai acces la toate decontările făcute de CNAS în numele tău. Legea are norme de aplicare, la un an de la adoptarea în Parlament

Articol de Alina Neagu publicat pe site-ul HotNews

0
201
Card de sanatate Foto: AGERPRES

Fiecare român care plătește contribuția la asigurările de sănătate poate avea acces, la cerere, la lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său, începând din acest moment. Casa de asigurări trebuie să dea răspunsul în termen de 45 de zile de la înregistrarea solicitării, iar solicitarea de informații privind decontările poate viza doar anul în curs. Legea adoptată în septembrie anul trecut de Parlament are, în sfârșit, și norme de aplicare. Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea normelor metodologice a fost publicat în Monitorul Oficial.

Practic, Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să comunice, la cerere, toate decontările făcute în numele unei persoane asigurate.

Plătitorii de asigurări de sănătate pot solicita date privind decontările făcute în numele lor pentru serviciile medicale, îngrijiri la domiciliu, medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive prevăzute în pachetul de bază, precum și servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale și altele asemenea acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul de lege ce vizează transparentizarea decontărilor făcute de CNAS pentru fiecare asigurat fusese adoptat de Parlament în septembrie anul trecut. Legea a fost inițiată de deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here