Cruzimea de la „X-Factor” și fuga de responsabilitate

0
220

x factor romania
Articol de Iulia Radu
La X-Factor (Antena 1) ne înecăm într-un „ocean” de lacrimi. Show-ul a debutat cu o adevărată dramă. Una dintre concurente s-a despărțit de iubit (un alt concurent). „Ruptura” s-a produs printr-un sms. Lacrimi gârlă. Totul sub sloganul împrumutat din fotbal: „ nu-i nimic, mergem mai departe”. Printre lacrimi și sughițuri, fata spune: „Noi nu ne-am mai văzut de două săptămâni, nici nu mai știu cum arată”. Semn că are memorie scurtă sau că n-are acces la net, unde ar fi putut să găsească ușor o fotografie. Mâine poimâine aflăm că au trecut unul pe lângă altul în culisele show-ului TV și nu s-au recunoscut.  Fata a cântat Cheap Thrills (Sia), evident, Antena 1 nu spune nici cum se numește piesa, nici cui aparține, nici cine a compus-o. Respectul pentru creatori este zero și la Antena 1 și la ProTV. În schimb, în timp ce concurenta își pune sufletul pe tavă și cântă cât poate ea de bine, regizorul ne plimbă prin culise ca să auzim opiniile celorlalți concurenți (de parcă ne-ar interesa) sau dialogurile dintre Răzvan și Dani (la fel de „relevante”).
La „X-Factor” salturile în timp sunt frecvente. Când în sfârșit ai impresia că a început programul și te prinzi de „firul” acțiunii, producătorii emisiunii te „aruncă” în viitor difuzând imagini care vor urma (faze pe care ei le consideră importante și au impresia că vor ține telespectatorii „lipiți” de A1), apoi, când urmează un alt concurent, te întoarce în timp difuzând imagini de la „Audiții”, apoi interviuri cu respectivul, cu familia concurentului… Într-un final, revenim în prezent și vedem concurentul pe scenă. Apoi publicitate. Și tot așa până la final, când simți nevoia să te uiți în calendar și la ceas doar ca să fii sigur ce zi și oră e.
Sergiu (Carla’s Dreams) a pus o concurentă să își dea singură o notă și să aleagă dacă se așează sau nu pe scaun. Evident s-a așezat. Pe altă concurentă o pune să aleagă ea pe cine să ridice de pe scaun. O puștoaică de 14 – 16 ani trebuie să judece în locul „mentorului”. Ba mai mult decât atât, trebuie să își ridice de pe scaun o colegă. Așadar, „X-Factor” e un fel de „Supraviețuitorul”, merge mai departe cel mai tupeist, cel care nu are scrupule. Bravo, Sergiu! Ai ridicat fuga de responsabilitate la nivel de artă! Înțeleg că lupta cu ProTV-ul este grea, dar chiar atât de jos să coborâți ștacheta pentru un punct de rating în plus?! Jenant! O emisiune fără reguli! Lizuca alege locul Andreei, dar Sergiu o ridică de pe scaun pe Alexandra. Tocmai am asistat la cea mai penibilă fază din istoria acestui show-tv. De ce? Doar ca să semeni zâzanie, să provoci un mic scandal, să mai scrie presa despre tine? Ștefan Bănică e de părere că „Sergiu a vrut să dea un test psihologic”. I-auzi! Ce ne facem noi cu atâția psihologi în „libertate” pe străzile Patriei noastre și a Republicii lui?! Înțeleg că aici nu „vocea contează”, ci acel concurent care „are factorul X”. Stau și mă întreb cum ar fi fost dacă Jim Morrison sau Ozzy Osbourne sau Alice Cooper ar fi dat astfel de teste „psihologice”?! Dacă Lizuca avea măcar 10% din factorul X, atunci sancționa mârlănia lui Sergiu (Carla’s Dreams). La fel de adevărat este că e simplu să fii „bărbat” când ai în față adolescente timorate.
Sergiu ne mai oferă o fază penibilă: învrăjbește două prietene. O ridică de pe scaun pe Andreea, dar aceasta refuză să plece. Apoi îi spune că cealaltă (întâmplător – sau nu – chiar prietena ei) este mai bună decât ea și că ea, Andreea, nu are nicio șansă să ajungă în finală. De ce ai vrea să traumatizezi niște copile care, până la urmă, nu-și doresc decât să cânte?! Ah, da… pentru că asta „cere publicul: lacrimi, intrigă, bătaie, drame”. Iar producătorii emisiunii „X-Factor” sunt dispuși să sacrifice orice pe „altarul” ratingului, inclusiv visele și speranțele unor adolescenți. Oare domnul „psiholog” Sergiu știe cât de vulnerabili sunt adolescenții? Hai că informațiile astea sunt pe Internet, nu trebuia să facă facultate pentru asta! Reacția părinților, rudelor Andreei a fost la fel de nocivă: „suntem mulțumiți că am ajuns până aici”. Atunci, vă meritați soarta! Sincer, mi se pare stranie această non-reacție, dacă așa au stabilit cu producătorii, să le fie de bine!
În culise, celelalte concurente primesc tablete unde au mesaje înregistrate de la prieteni și familie. Evident, emoțiile cresc, iar lacrimile se rostogolesc pe obraji. „Ochiul” vigilent al camerei nu ratează niciun astfel de moment. Unele concurente sunt mai norocoase. Pentru ele sunt aduși în culise părinții și bunicii. Din nou lacrimi. Iar se strică machiajul. După jumătate de oră de privit X-Factor, ai toate șansele să intri în depresie pentru că îți aduci aminte de toate necazurile. Plâng ei, plângi și tu și la un moment dat te întrebi de ce ne-am adunat cu toții la acest program?! Ah, da! Era despre muzică. Sau nu?! Era despre așezatul pe scaune?! Sau poate era despre bârfă?… Cred că da! Prea des auzim comentariile celorlalți concurenți și ale celor doi prezentatori.
 
P.S. Până la urmă, Lizuca, deși a fost testată psihologic de „marele pedagog” Sergiu, a fost ridicată de pe scaun în favoarea Enricăi din Italia. Deci, Lizuca a plecat acasă. Oare a primit la plecare și o diplomă pentru „nervi de oțel”?! Măcar atât ar fi meritat!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here