CTP nu crede în jurnalistul-protestatar: „Se practică militantismul – ziaristul care iese în stradă şi îşi pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie“

0
53
Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Articol preluat de pe PaginaDeMedia.ro

„Ce înseamnă presă? Înseamnă martor, înseamnă obiectivitate, înseamnă observație. Înseamnă, în primul rând, să te străduiești să redai către public, cât mai exact și cât mai sugestiv, o stare de fapt. Această caracteristică, pentru mine fundamentală, a presei, a fost înlocuită cu propaganda.

Nu poți să fii propagandist și jurnalist în același timp, pentru că cele două meserii se bat cap în cap.

Nu poți să fii ziarist și militant, demonstrant. Propaganda presupune absența oricărei urme de obiectivitate. Presupune că ai un țel, ca vrei să bagi în capul oamenilor un set de idei și folosești mijloace care nu au legătură cu presa. Propaganda nu are nicio legătură cu încercarea de a aduce publicului adevărul unei situații.

Propaganda trebuie pusă sub semnul unui oarecare interes, pe care îl are patronul, postul respectiv, pe care îl au politicienii legați de postul respectiv.

De asemenea, se practică militantismul: jurnalistul care iese în stradă și demonstrează, ziaristul care își care pune tricolorul pe umeri ca pe un prosop de baie.

Nu e în regulă: un jurnalist nu poate fi militant. Dacă iese în stradă și demonstrează, atunci renunță la calitatea de jurnalist.

În clipa în care ai ieșit în stradă, încetezi să mai fii un jurnalist. Eu nu mă duc în stradă și apoi apar la televizor sau la radio sau mă duc să scriu la un ziar. Te-ai transformat în demonstrant, rămâi demonstrant. Nu le amesteca!

O altă caracteristică a unui jurnalist de tip vechi, așa cum sunt eu, e să nu te ia valul. Valul poate să-l ia pe oricine nu este de meserie. Jurnalistul trebuie să rămână cu capul rece. Inima trebuie să îi fie caldă, dar capul trebuie să rămână rece!

Am văzut amestecul de astfel de activități incompatibile, după părerea mea care dizolvă noțiunea de presă, așa cum o știu eu.”

Găsiți interviul în întregime aici:

https://www.paginademedia.ro/2018/10/ctp-in-clipa-in-care-ai-iesit-in-strada-incetezi-sa-mai-fii-un-jurnalist-se-practica-militantismul-jurnalistul-care-iese-in-strada-care-pune-tricolorul-ca-pe-un-prosop-de-baie

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here