Cum a lansat Survolaj disc în limba engleză în anii '80. Ne spune Smart FM… (2.06)

2
67

Daniel Silvian Petre
Daniel Silvian Petre

Articol de Iulia Radu
Ascultam de dimineață Smart FM (pregătim un nou material despre muzica din heavy-rotation, așa că ne-am pus pe ascultat și notat). La emisiunea „Miezul zilei”, s-a vorbit despre reuniunea trupei Survolaj. Generoși din fire, cei doi moderatori au dat și câteva repere din biografia trupei. Așa am aflat că Survolaj se numără printre puținele trupe care a scos în anii ’80, la Electrecord, disc în limba engleză (?!?!?!). „Era greu să scoți disc în limba engleză la vremea respectivă”. Chiar dacă m-am născut în 1983, tot mi s-a părut o afirmație hazardată. Știu că Alexandru Andrieș a scos un disc în limba engleză în anii ’80 (și au mai fost și alții). Dialogul a devenit hazliu de-a dreptul când unul dintre moderatori a spus că Survolaj a avut avantajul că era din vestul țării, așa că „au mai ieșit și pe afară, țin minte că Daniel-Silvian Petre spunea că au cântat în Valea Jiului, iar Miron Cozma le-a adus banii ascunși în cămașă”. Să înțeleg că în anii 80, Valea Jiului era în altă țară?!
Am mai aflat și că Survolaj își dorea inițial să cânte punk, dar nu se putea din cauza regimului (să nu uităm, totuși, că la vremea respectivă Sorin Chifiriuc era în activitate și aborda și punk-ul).
Ca orice „neascultător” Smart FM, mă așteptam ca, după ce au povestit despre această trupă, să difuzeze și o piesă, mai ales că anunțau o reuniune. Aiurea! Se pare că „neascultătorul” Smart Fm este Atotștiutor (că d-aia este numit „smart”), lui i-a picat în cap din cer, de la Dumnezeu, un album Survolaj și știe exact ce cântă și cum cântă trupa. Difuzarea muzicii este total neinteresantă! La ce ne trebuie?! Dacă, Doamne ferește, ascultătorilor le place muzica și cer să audă și alte piese cu Survolaj?! Mai bine băgăm un Rag’N’Bone Man.
Nu știu de unde își iau informațiile cei de la Smart FM (oare de la Miron Cozma?!), dar trupa Survolaj s-a înființat în 1987. A lansat într-adevăr două albume în limba engleză: în 1992 (Survolaj) și în 1994 (Let Me Fly In Your Hair). N-a avut niciun album scos la Electrecord înainte de 1990. A cântat și în afara țării, dar după 1990! A vrut să cânte punk? Am dubii. S-au îndreptat spre blues-rock. Nici eu nu știam prea multe despre biografia trupei, așa că am făcut un lucru simplu: l-am întrebat pe Daniel-Silvian Petre. Omul a fost drăguț și mi-a confirmat povestea cu Miron Cozma. Era, la rândul lui surprins că se știe despre întâmplarea cu Miron Cozma. Eu stau și mă întreb ce înseamnă Miron Cozma pentru români? De ce trebuie să îi aud numele la radio, de ce trebuie să-l văd la TV, de ce e atât de important să îi fie menținută imaginea în spațiul public?!  Asta ne mai lipsea, să ne fie prezentat Cozma ca reper pentru rock, omul care a aruncat România în Evul Mediu când a venit (de două ori) cu minerii pentru a distruge Bucureștiul și a-i pune la respect pe studenți, pe intelectuali. Un personaj toxic, condamnat de justiția română post-decembristă. Să fie oare simpatia pentru Cozma și minerii lui transmisă de la patronul postului, omul cu bretele care făcea interviuri la cald în acele vremuri pe Antena 1 ???
Daniel-Silvian Petre a clarificat istoria trupei, aveți mai jos link către site-ul oficial. Îi mulțumesc!
http://survolaj.wixsite.com/danielsilvianpetre
Ce trebuie să facem ca adevărul dinainte de 1990 să nu mai fie mistificat? Profitând de lipsa de informație, fiecare își amintește ce dorește, cum dorește și se bate cu cărămida-n piept că deține adevărul absolut! Tristă viață!

2 COMENTARII

  1. Pai, din cate stiu, Miron Cozma a fost DJ la cea mai tare discoteca din Valea Jiului, pe vremuri. Nu ma mira ca este pomenit… Probabil a avut legaturi cu diverse personaje din lumea muzicii, inainte de a se apuca de barbarisme la comanda securitatii.

    • Întrebarea era de ce trebuie să auzim de el? De ce trebuie întreținută imaginea unui fost pușcăriaș, a unui om care a făcut atât de mult rău?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here