Dana Marineci a câștigat Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP (11.09.2015)

0
79

Dana Marineci
Dana Marineci

Premiul „Ștefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, a fost acordat vineri seară, în Gala de închidere, actriței Dana Marineci, în vârstă de 28 de ani, absolventă în 2012 a UNATC, la clasa conf. univ. dr. Doru Ana.
Dana Marineci a prezentat monologul „Sonata sunetelor primordiale” de Kurt Schwitters la secțiunea individual iar la proba obligatorie, „Amor estival” de Stela Popescu.
Premiul i-a fost înmânat de președintele UNITER și directorul general al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, actorul Ion Caramitru.
Marele Premiu al Galei, premiul „Ștefan Iordache”, se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediții ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment și al susținerii tinerilor la început de carieră. Dacă inițial, începând cu ediția 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secțiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ștefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.
Tot ea a câștigat și Premiul „Vox Maris„, oferit de gazda galei, care constă într-un sejur de o săptămână în cadrul complexului în stagiunea estivală viitoare în valoare de 1.500 de euro.
„Am sperat că o să iau acest premiu, n-am avut niciodată o certitudine. Materialul cu care m-am prezentat în concurs l-am pregătit la mine în sufragerie. Am căutat vreo două săptămâni tot felul de texte dadaiste, am citat, m-am informat să văd despre ce e vorba în curentul dadaist, după care am dat absolut întâmplător peste un performance pe internet care avea acest text la bază. Este un text foarte mare compus numai din sunete, compus în 1920. (…) Față de preselecție nu am mai avut ce să îmbunătățesc la text, dar l-am învățat mai bine”, a declarat tânăra pentru AGERPRES.
 

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual

Maria Teodora Filip
Maria Teodora Filip

A fost acordat actriţei MARIA TEODORA FILIP pentru „Un dada clown”, precum şi pentru : „Eşti… unde?” – colaj după Romeo Fantastik – „Carolina”, Sweet Kiss – „Tu Alin, Alin, Alin” și Vama – „Scrisoare către Făt-Frumos”.
Premiul a fost înmânat de directorul Teatrului de Comedie, actorul GEORGE MIHĂIŢĂ.
 
 
 

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual

Nicholas Catianis
Nicholas Catianis

A fost acordat actorului NICHOLAS CAŢIANIS pentru „Trifoiul cu patru foi” după „Râs Nervos” de Christopher Durang şi „Trifoiul cu patru foi” de Eugène Ionesco, precum şi pentru „Îmi place să mă plimb pe stradă” – Manuela Fedorca.
Premiul a fost înmânat de actriţa ANA ULARU.
 
 

*Premiul „CORNEL TODEA”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori

 Nu s-a acordat.
*Premiul este susţinut începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea.
 
 
Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU” (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului, a fost acordat actriţei CĂTĂLINA BĂLĂLĂU pentru rolul Ada în „With a little help from my friends” de Maria Manolescu, regia Irina Crăiţă-Mandră, precum şi pentru „Maneaua sfântă” – Vasile Oprea.
Premiul a fost înmânat de LUIZA ZAN.
 
 

PREMIUL PUBLICULUI

AMELIA TOAXEN, RAUL HOTCAŞ, CORINA VIŞINESCU şi RADU TUDOSIE
AMELIA TOAXEN, RAUL HOTCAŞ, CORINA VIŞINESCU şi RADU TUDOSIE

Cea mai bună actriţă: CORINA BORŞ pentru „Evadarea” – colaj după două melodii ale formaţiei Vama Veche („Vara asta am să mă îndrăgostesc” şi „Vama Veche”), fragmente din „Jocul din Ialta” de Brian Friel şi monologul Corinei din „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, precum şi pentru „Tăte şogoriţele” – Angela Rusu.
 
Cel mai bun actor: ADRIAN LOGHIN pentru „Un Om”, inspirat şi adaptat din poeziile lui Tristan Tzara, precum şi pentru „Part Of Your World” din musicalul The Little Mermaid.
 
Cea mai bună trupă de actori: AMELIA TOAXEN, RAUL HOTCAŞ, CORINA VIŞINESCU şi RADU TUDOSIE cu spectacolul „DA DA VACANŢA!”.
 
 

PREMII GĂZDUITE ÎN CADRUL GALEI TÂNĂRULUI ACTOR

PREMIUL pentru prestanţă şi rostire scenică oferit de actriţa Dorina Lazăr, a fost acordat actorului COSMIN DOMINTE pentru „Vacanţa la mare” de Theo Herghelegiu, precum şi pentru „Super femei” – Body & Soul.
Premiul a fost înmânat de criticul de teatru ILEANA LUCACIU.
 
 
PREMIUL VOX MARIS*: DANA MARINECI pentru rolul din „Sonata sunetelor primordiale” de Kurt Schwitters, precum şi pentru „Amor estival” –  Stela Popescu.

Dana Marineci
Dana Marineci

Premiul (constând într-un sejur de o săptămână pentru două persoane în cadrul resortului) a fost înmânat de reprezentantul VOX MARIS Costineşti, domnul FLORIAN TACHE, în numele patronului NICUŞOR NĂSTASE.
*Premiul Vox Maris, acordat în anul 2013 celui mai tânăr concurent, se acordă, începând cu ediţia 2014, câştigătorului Marelui Premiu.
 
 

 ŞANSĂ!

Începând cu ediţia 2014, regizorul şi producătorul de film TUDOR GIURGIU acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Anul acesta această şansă este oferită actorului NICHOLAS CAŢIANIS.
Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor 10 actori talentaţi de teatru. „10 pentru FILM” îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.
 
Gala Tânărului Actor 2015 a fost prezentată de actorul Alexandru Bogdan.
 
La eveniment au fost prezenţi actori precum Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Bogdan Dumitrache, Dorina Chiriac, Ana Ularu, directori de teatre din Bucureşti – directorul TNB şi preşedintele UNITER – Ion Caramitru, directorul Teatrului de Comedie – George Mihăiţă, directorul Teatrului „Ion Creangă” – Lucian Ghimişi, directorul Teatrului Excelsior – Adrian Găzdaru, patronul Green Hours – Voicu Rădescu, Iaşi – actorul Adrian Carauleanu, Târgu Mureş – actorul Gasparik Attila, Brăila – teatrologul Lucian Sabados, Giurgiu – dramaturgul Mircea M. Ionescu, Oradea – actorul Daniel Vâlcu, Ploieşti – actorul Lucian Frâncu, Satu Mare – regizorul Andrei Mihalache, directorul Teatrului Naţional Radiofonic – regizorul Attila Vizauer şi Teatrul Naţional de Televiziune – Andras Demeter, cronicarii Ion Parhon, Ileana Lucaciu, Doina Modola, alături de tineri cronicari şi jurnalişti.
A XVIII-a ediţii a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este regizorul Radu Afrim, s-a desfăşurat în perioada 8-11 septembrie la Vox Maris Grand Resort din Costineşti.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here