Datoriile totale ale TVR la sfârşitul anului 2014 erau de 700 de milioane de lei. Stelian Tănase cere majorarea taxei TV

0
31

Articol preluat din Adevărul
TVRDatoriile totale ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv) erau la sfârşitul anului 2014 de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat, a anunţat Camelia Pătru, directorul economic al TVR, luni, într-o conferinţă de presă.
Din cele 440 de milioane de lei, 240 de milioane de lei reprezintă obligaţiile efective către bugetul de stat, iar restul sumei este reprezentată de penalităţi şi majorări, a spus Camelia Pătru, coordonatorul cu atribuţii de director al Departamentului Economic al SRTv, citată de Mediafax. În acest context, prezent la aceeaşi conferinţă de presă organizată la sediul SRTv, Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a spus că „o anumită instituţie (n.r. – ANAF)“ ar putea să nu mai închidă restaurante şi să vină să închidă Televiziunea Română. „În 2014 am plătit toate datoriile curente. Marea problemă sunt datoriile istorice şi tot timpul se adaugă penalităţi pe care nu le mai putem susţine“, a mai spus Stelian Tănase.
El a reamintit ceea ce a spus şi cu un an în urmă, tot într-o conferinţă de presă, respectiv faptul că datoriile istorice ale TVR au început să se formeze în 2005, odată cu introducerea TVA-ului la achiziţia de licenţe şi programe. „Soluţia radicală, din punctul meu de vedere, este ştergerea acestor datorii, într-o formă sau alta“, a spus Stelian Tănase, precizând că a avut discuţii în acest sens, însă fără rezultat, atât cu ministrul Finanţelor, cât şi cu premierul Victor Ponta.
Tănase a spus că argumentul pentru această propunere a ştergerii datoriilor este acela că ele nu sunt produsul unui management defectuos, ci al măsurilor greşite luate de mai multe guverne. „Cred că este o problemă la nivelul clasei politice (…) în ce priveşte misiunea publică şi utilitatea televiziunii publice“, a spus Tănase, precizând că nu crede că este înţeleasă de decidenţii politici această misiune publică a TVR.
„TVR suferă de o subfinanţare cronică, ca şi spitalele, ca şi şcolile din România. Au acelaşi destin“, a spus Stelian Tănase, vorbind şi despre „tratamentul de Cenuşăreasă“ al Televiziunii Române. „Dacă legea te obligă la anumite servituţi (…), autoritatea trebuie să îţi creeze şi resursele pentru a îndeplini acele obligaţii, ceea ce nu se întâmplă“, a spus Stelian Tănase.

Stelian Tănase cere majorarea taxei TV

 
El a mai spus că o altă soluţie ar putea fi indexarea taxei TV cu 50 de bani, de la 4 lei la 4,5 lei. „Din punctul meu de vedere, sunt dispus să renunţ la publicitate, (…) şi am discutat lucrul acesta cu mai mulţi patroni de televiziuni private, în schimbul unei majorări a taxei cu măcar 50 de bani. Eu sunt adeptul modelului BBC, unde nu se percepe publicitate (…) Dar taxa trebuie să acopere realizarea programelor pe care chiar autoritatea şi legea le cer (…) Aş privi relaxat renunţarea la publicitate, dar taxa trebuie să fie la nivelul obligaţiilor pe care le avem“, a spus Tănase.
 
Totodată, Stelian Tănase a amintit că TVR şi Guvernul au semnat un memorandum în urmă cu trei ani. „Acest memorandum prevedea restructurarea Televiziunii Române (…), dar prevedea din partea Guvernului obligaţia de a indexa taxa (…). Guvernul nu şi-a îndeplinit această obligaţie“, a spus Tănase.
El a precizat că această indexare a taxei garanta împrumutul pe care două bănci l-au acordat TVR. „Efectele neindexării taxei TV sunt de 500 de milioane de euro (…) Dacă s-ar fi indexat taxa TV cu indicele de inflaţie, pe care toată economia îl asumă, inclusiv sindicatele noastre îl solicită (…), am fi avut astăzi incluse în buget 500 de milioane de euro“, a spus Tănase.
În plus, Tănase a spus că o altă soluţie care a fost vehiculată anul trecut în cazul TVR, respectiv intrarea în insolvenţă, nu mai este de actualitate. „Anul trecut, pe vremea asta, se discuta intens despre insolvenţă (…)  S-a renunţat la această idee, în principal din cauza inconvenientelor legislative. Statutul TVR face ca ea să nu poată intra în insolvenţă“, a spus Stelian Tănase, precizând că este nevoie de o nouă lege a TVR, „care să limpezească statutul ei“.
Pe de altă parte, Stelian Tănase a spus că TVR a elaborat chiar şi un proiect de modificare a actualei Legii de funcţionare a SRTv, acesta urmând să fie discutat cu specialiştii.
sursa: Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here