De ce industria muzicală nu a folosit hashtag-ul #TheShowMustBePaused în perioada în care erau atentate teroriste la concerte?

0
116

Eu nu am auzit până acum ceva mai rasist și mai lipsit de empatie decât acest slogan „Black Lives Matter”. O strigătură care împarte lumea în „noi și restul”, care dezbină și încurajează violența și încălcarea legii. Drama lui George Floyd este astăzi doar un paravan. Brutalitatea nejustificată cu care acționează de multe ori poliția, faptul că procedurile nu sunt respectate sau nu sunt clare și mai ales faptul că poliția uită adesea că este în slujba cetățeanului, toate acestea sunt de condamnat. Orice abuz trebuie să fie pedepsit prin lege. Mai ales într-o democrație! Dar de aici și până la ceea ce vedem astăzi în America, dar și în Europa, este cale lungă. Mi se pare extrem de periculos să promovezi cu atâta agresivitate un astfel de slogan, să pomppezi bani în diverse organizații care generează situații precum cea din SUA (chiar dacă aparent intențiile sunt bune).

Timp de 37 de ani, de când sunt pe acest pământ, am trăit cu impresia că viața contează. VIAȚA! Fie că vorbim despre oameni, animale sau plante, viața ar trebui să conteze. Nu știu de ce am ajuns acum să gândim în culori. E drept că totul pornește din țara în care au fost rescrise cărțile lui Mark Twain, fiind scos cuvântul „nigger”, tocmai ca să nu se simtă nimeni lezat.

Însă, ceea ce m-a surprins cel mai mult, a fost modul în care a reacționat industria muzicală la acest caz. A apărut hashtag-ul #TheShowMustBePaused. Puteți citi mai multe despre această inițiativă pe site-ul oficial (da, există și așa ceva!!): https://www.theshowmustbepaused.com/

Am văzut acest hashtag pe paginile multor artiști. Au intrat în horă multe case de discuri importante, precum Atlantic Records, Sony, Def Jam, Capitol Records, Warner Music… Am citit că Warner a donat 100 de milioane de dolari pentru Black Lives Matter (puteți citi aici – click!)… Marți, Spotify a difuzat de nenumărate ori un spot care ne îndemna să luăm atitudine, aflam din acel anunț că afro-americanii au dreptul să meargă liniștiți la magazin (??!!??), copiii lor nu trebui să trăiască în frică (???!!??), că au dreptul să poată ieși afară să asculte ciripitul păsărelelor (???!!???). Nu-mi venea să cred ce aud. Care-i faza, nu mai sunt legi în America? Știu din surse sigure că diferitele companii angajează persoane de culoare (chiar dacă din punct de vedere al pregătirii nu stau foarte bine) pentru că le este frică să nu fie acuzate de discriminare, dar și pentru că dacă o fac primesc un sprijin de la stat. Există avocați specializați în astfel de cazuri, deja putem vorbi despre o mică industrie.

Revin puțin la industria muzicală. Eu nu am înțeles de ce ar fi trebui să luăm o pauză marți. De ce nu am văzut acest slogan în perioada în care se întâmplau atentate teroriste la concerte?! Atunci, toate casele de discuri au tăcut mâlc. Și au murit oameni nevinovați… albi, negri, galbeni, roșii… au murit pentru că s-au dus la un concert. Pe site-ul #TheShowMustBePaused scrie că industria muzicală a câștigat miliarde mai ales pe spatele artiștilor de culoare. Adevărul este că industria muzicală face bani pe spatele Artistului (indiferent de culoare) de la bun început. Din nou, împărțirea între alb și negru este aiurea. Orice artist care nu acceptă compromisuri are de suferit. Dacă industria nu îl poate „împacheta” astfel încât să îl vândă unor puști, poți fi sigur că nu vor băga bani suficienți în „produsul” respectiv. Așadar, de ce trebuia să luăm o pauză marți?! M-aș bucura să îmi poată explica cineva. Mulțumesc anticipat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here