Șoșoacă în acțiune: Instigare la nesupunere civică sub ochii autorităților?

0
245

Instigare la nesupunere civică sub ochii autoritățilorAm fost astăzi la protestul de la Ministerul Sănătății din două motive:

  1. Cred că cei 30 de ani de ignorat realitatea sunt de ajuns. A venit vremea să privim în ochi problemele societății și să luăm măsuri. Ar fi păcat să ajungem după următoarele alegeri parlamentare să ne mirăm că cine-știe-ce partid-fantomă a intrat în Parlament. Ar însemna că nu am învățat nimic! Partidul A.U.R. a intrat în Parlament pentru că prea mulți „cetățeni” au ales să nu le pese. Presa i-a tot numit „supriza” votului. Surpriză pentru cine?! Ăștia au campat săptămâni întregi în Piața Victoriei. Am făcut greșeala să credem că dacă nu îi băgăm în seamă, nu există. Ei, ghici ce… nu numai că există, dar mulțumită pasivității noastre (a tuturor) au putere de decizie asupra vieților noastre. Ăștia fac legi!
  2. Din curiozitate. Am vrut să văd până unde merge Șoșoacă pentru a face circ și a fi în centrul atenției. După reprezentația din seara aceasta, cred că nu are limită.

Impresii la cald, scrise după eveniment:

Diana Șoșoacă voia să intre în clădirea Ministerului Sănătății. Într-un fel, o înțeleg. E frig afară, bate vântul… cât să reziste un om în astfel de condiții vitrege?! Din nu-știu-ce motive, nu reușea să treacă de ușa instituției (nu i-au dat cheia când a intrat în Parlament, nu mergea soneria, nu avea forța fizică să deschidă ușa, etc). Așa că s-a gândit să pună de-un protest-spectacol. Eu cred că participau sub 100 de persoane (pentru figurație și fundal sonor) la acest spectacol.

Văzând-o pe Șoșoacă în acțiune, am înțeles un lucru: partidul A.U.R. este într-o continuă campanie electorală. Își cunoște foarte bine alegătorii și le dă exact ceea ce aceștia așteaptă: circ și impresia că se luptă pentru ei.

Ceea ce m-a șocat și m-a pus pe gânduri este pasivitatea cu care asistau autoritățile Statutului (Poliție, Jandarmerie) la acest circ. Doamna senator contesta purtarea măștii în spațiile deschise și distanțarea fizică. Ba chiar a pus presiune pe jandarmi și polițiști, cerându-le în mod imperativ să îi lase în pace pe protestatarii care nu poartă mască în aer liber, pentru că ea știe exact cum e legea.

Să înțeleg că oricine poate lua o portavoce și poate instiga la nesupunere civică și nu va păți nimic?! Este oare normal ca un senator al României să amenințe forțele de ordine și să le ceară să nu respecte legile în vigoare?! Există sau nu legi clare în țara asta?! Și dacă există, de ce nu sunt aplicate, inclusiv când e vorba de un senator?!

Chiar dacă acest protest era autorizat, faptul că autoritățile nu reacționează la ceea ce se spune acolo, este grav.

Conflicte cu presa

Am auzit și numeroase scandări anti-presă. Nu mă miră pentru că presa își merită soarta. Când am fost în urmă cu o săptămână la protestul CFR-iștilor din Piața Victoriei, am asistat la o fază care mi-a lăsat un gust amar. În timp ce îmi strângeam echipamentul de filmare, am auzit-o pe doamna cu portavocea spunând că cineva de la presă a întrebat-o de ce nu spune nimic și despre pensiile speciale (acest punct nu exista în scandările și revendicările lor). Cu alte cuvinte, presa bagă bățul prin gard pentru a agita spiritele, în loc să relateze echidistant așa cum ar fi normal să o facă.

O să vedeți în video-ul de mai jos, o discuție aprinsă între un protestatar și câțiva jurnaliști.

Cel mai mult m-a întristat că acest circ a avut loc în Piața Revoluției, un simbol mult prea important pentru a-l mânji în asemenea hal.

Apropo de cei care spuneau în timpul live-ului că „nu ne face cinste această transmisie”, am un singur lucru de spus. Dacă există persoane care cred că în 1989 au murit oameni ca să avem astăzi parte de circ ieftin și ca să poată alții să dea din umeri și să fie pasivi la tot ce este rău în jurul nostru (corupție, poluare, indolență, prostie, etc), atunci ei își merită soarta. Noi nu vrem să ignorăm ceea ce se petrece în jurul nostru. Ne-am propus să vă informăm pentru că ne dăm seama că nu prea ne mai putem baza pe crâmpeiele date de presa de mainstream.

Când am ajuns acasă am aflat cu stupoare că Șoșoacă & co și-a mutat „protestul” la Spitalul Pantelimon de unde ieșea fum… Înțelegeți cât de mare este „foamea” de publicitate? Înțelegeți pericolul?

P.S. Voi ați înțeles de ce strigă ăștia „libertate! libertate”?! Libertate să… ce? Libertate făță de cine/ce? M-aș bucura să aflu un răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here