De ce ne mor actorii de foame? Povestea tristă a lui Aimée Iacobescu

0
76

aimee-iacobescu
Articol preluat din Click

După 40 de ani de activitate pe scena Teatrului Național București, actrița Aimée Iacobescu (69 de ani) trăiește în mizerie. Toată pensia ei se duce pe medicamente, îi mai rămân doar 40 de lei pentru plata facturilor și a mâncării. A ajuns pe culmile disperării și s-a hotărât să-și vândă toate obiectele de valoare din casă, în speranța că va strânge câțiva bani ca să trăiască.

Aimée Iacobescu se simte neajutorată. Își pusese speranțele într-o indemnizație de merit de la UNITER (Uniunea Teatrală din România), însă i s-a transmis să „mai aibă răbdare”. Actrița se simte nedreptățită, având în vedere că a depus o cerere de îndemnizație acum doi ani și nu a primit nimic.
„Îndeplinesc toate condiţiile de acordare. Am în palmares zeci de premii naţionale şi internaţionale, am recomandări serioase de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi de la alte personalităţi marcante, deţin «Meritul cultural» în grad de comandor. L-am sunat pe preşedintele UNITER, Ion Caramitru, şi mi-a spus că până mi se va acorda această indemnizaţie mai durează ani şi că înaintea mea sunt alţii cu mai multe merite… Mi s-a părut jignitor. Aşa că, până atunci, n-am decât să mor de foame”, a mărturisit Aimée Iacobescu pentru Ring.
Situația actriței este foarte delicată. Pentru că este nevoită să își cumpere medicamente vitale, a început să-și vândă obiectele din casă pentru a putea să mai strângă câțiva bănuți.
„Tratamentul format doar din medicamente compensate, cu reţetă de la medicul de familie, înseamnă toată pensia mea. După ce cumpăr pastilele rămân cu mai nimic… 40 de lei. Şi pensia mamei mele se duce aproape toată pe medicamente, iar singurele economii le putem face la mâncare. Acum n-am nici bani de pâine. Supravieţuim datorită ajutorului financiar pe care fratele meu ni-l acordă când poate şi am tot vândut diverse obiecte valoroase din casă pentru a ne descurca de azi pe mâine. Nu sunt singurul actor din generaţia mea în această situaţie. Vai de capul nostru, aproape toţi actorii la pensie se descurcă greu, dar, din demnitate, niciunul nu spune”, a adăugat actrița pentru Ring.
Aimée Iacobescu este mai puțin cunoscută publicului tânăr, însă generația mai în vârstă își aduce aminte de ea ca una dintre cele mai bune actrițe de la noi. A fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit mai apoi preferata regretatului regizor Sergiu Nicolasescu. Cel mai probabil, Aimée Iacobescu a rămas în amintirea publicului pentru interpretarea rolului Domnița Ralu, în filmele „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu” și ”Săptămâna nebunilor”, toate în regia lui Dinu Cocea.
Aimée Iacobescu a jucat și în alte filme cunoscute și îndrăgite de români, precum „Dumbrava minunată”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cuibul de viespi” sau „Cu mâinile curate”.
 
Puteți citi articolul aici:
http://www.click.ro/vedete/romanesti/de-ce-ne-mor-actorii-de-foame-povestea-trista-lui-aimee-iacobescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here