De ce un artist care câștiga bine în America s-a întors după 7 ani în România?

Articol preluat de pe digi24.ro

1
373

Articol preluat de pe digi24.ro

Muzicianul AG Weinberger esteromân de origine maghiară. A stat șapte ani în Statele Unite, chiar în Las Vegas, apoi s-a întors în România, definitiv, deși câștiga bine. Și s-a apucat de facultate, la 48 de ani. Acum face naveta între Budapesta și București, pentru că „în România, din păcate, lucrurile se duc în altă direcție” decât și-ar fi dorit.

„Eu am nevoie de acele surse de demnitate care să-mi motiveze existența, să-mi împlinească existența. Eu, anul trecut în România, când era Anul Centenarului, am văzut drapele ale țării mele, pe instituții publice, murdare și rupte. N-am văzut nimic din ce să mă umple de bucurie și de mândrie, ba din contra, pe mine chiar mă doare lipsa asta de coagulare”, mărturisește AG Weinberger într-un interviu pentru Digi24.

(…)

După șapte ani, AG Weinberger s-a întors din America. De ce? „Am început să mă satur în a sta în anticameră. Am totuși o responsabilitate vizavi de mine însumi. Am dat multe șanse acolo, am lucrat, am avut un agent care mi-a aranjat concertele, foarte multe, 120-130 pe an. Am câștigat bine, am făcut și o școală de chitară în Las Vegas, o școală de chitară pe considerente holistice, a mers foarte bine, dar cumva eu nu fac parte din zona de prestări servicii muzicale și n-am avut acces la acele scene cum am acces aici”, a explicat artisul. Muzicienii care fac turnee în toată lumea sunt un cerc destul de restrâns, poate cu 500 de nume. Acolo ori moștenești locul, ori ți-l cumperi, ori mai este o metodă, sleep yourself in. Business-ul ăsta e foarte vulnerabil. Te expune ca om, spune AG Weinberger.

El a povestit că la Vegas l-a cunoscut pe celebrul B. B. King, cu care a avut chiar o relație apropiată, a mers la barbecue-uri și petreceri oferite de artist, care avea o casă în Vegas. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat niciodată să-l cheme pe scenă. Pentru că în concepția lor, blues is about black musicians and white audience, adică muzicieni de culoare și public alb. E vorba de un anumit confort emoțional, a explicat AG Weinberger.

Puteți citi mai multe aici: https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/de-ce-un-artist-care-castiga-bine-in-america-s-a-intors-dupa-7-ani-in-romania-1085131

1 COMENTARIU

  1. Da , AG, uiti ca ai luat la rând toate bibliotecile județene din țară afișând 3 chitare pe scenă vorbind doar fără sa canti nimic ? Oamenii au rămas dezamăgiți pentru că , veneau sa te audă cântând nu sa le povestești și să le dai sa citească pasaje dintr , o carte…mai mult , cum se face că acea domnișoară Iulia cu care ai cutreierat țara împreună cu Silvan Stancel ia premiul întâi acum 2 ani , la festivalul de la Reghin în care tu si Stancel erați în juriu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here