DESPRE CREDIDAM ȘI DREPTURILE ARTIȘTILOR LA B1 TV

0
123

Irina Petraru

Irina Petraru (B1TV) i-a avut în studio pe Ștefan Gheorghiu, Mișu Cernea și Aneta Stan. Se discuta despre drepturile artiștilor. „Aproape 95%dintre artiștii difuzați sunt ai noștri”, a zis Mișu Cernea. „Legea nu este clară pe nicăieri”, pare să fie concluzia acestei ediții… De unde deduc că dacă nu sunt clare lucrurile în alte țări, atunci n-avem nici noi de ce să ne grăbim.  A intrat în direct prin telefon și Florin Apostol (care a cerut un drept la replică), și a încercat să spună unele lucruri, dar a fost întrerupt de Irina Petreanu… Florin a apucat să spună că era corect să fie invitați în platou și artiști care au plecat de la CREDIDAM. „Nu a fost acuzat nimeni în această emisiune; e dreptul fiecărui artist să semneze cu cine dorește”, spunea Irina.  Dar cred că Florin vroia să sublinieze alte probleme cu care se confruntă artiștii atunci când trebuie să își primească drepturile din difuzări. Mi s-a părut că moderatoarea l-a „expediat” prea ușor pe Florin.
Regret că am prins doar finalul discuției! Dar subiectul va fi dezbătut și în alte ediții, așa că e bine să fiți pe fază.
 
Până una alta, am găsit pe net un articol recent despre CREDIDAM:
 

Artiştii români sunt înșelați de un ONG ce are peste 11.000 de membri, desemnat să strângă de la televiziuni și posturile de radio, banii datorați acestora pentru drepturile de autor. Din acești bani, fundația Credidam se pare că a reușit, în câțiva ani, să construiască două lanțuri hoteliere și o cafenea în centrul Capitalei.
Un control ANAF, realizat anul trecut, a scos la iveală o evaziune fiscală în valoare de 1.200.000 de euro, însă  raportul inspectorilor Ministerului de Finanțe nu a fost luat în seamă de autoritățile competente care trebuie să aplice legea. Între neregulile scoase la lumină de specialiștii ANAF s-au evidenţiat și mai multe deconturi pentru pamperși, rochițe pentru bebeluși, roomservice și cazări la hoteluri de lux, toate făcute din banii datorați de Credidam celor 11.000 de artiști. ONG-ul Credidam este, din punct de vedere legal, un organism de gestiune colectivă a sumelor cuvenite artiștilor din drepturile de autor. Concret, ori de câte ori un artist apare la televizor sau vocea sa este difuzată de un post de radio, instituțiile media îi plătesc acestuia diferite sume, cu titlu de drepturi de autor. Acești bani sunt virați în conturile Credidam, care, la rândul său, ar trebui să-i distribuie fiecărui artist în parte. În acest sens, Credidam se folosește de două softuri: unul care conține repertoriile de activitate declarate de artiști și unul în care sunt stocate informațiile trimise de posturile de televiziune și de radio, care se referă, însă, exclusiv la numărul de apariții nu și la sumele de bani datorate. Ca urmare, numai directorul Credidam, Ștefan Gheorghiu, știe precis ce sume de bani îi intră în contabilitate și plăteşte mai departe actorilor. Culmea e că aceste sume de bani fac parte din câştigurilelor, Gheorghiu oferindu-le „cât îl lasă pe el inima”,  în condițiile în care acestora le este imposibil să verifice cât au virat televiziunile pentru aparițiile lor.
 
Articolul poate fi citit în întregime aici:
http://anchetespeciale.ro/credidam-fabrica-de-inselat-artistii-romani/
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here