CĂTĂLIN MĂRUȚĂ CHIAR CREDE…

0
61

Catalin Maruta (600 x 375)Articol de Iulia Radu
Uneori se întâmplă să ajung mai devreme acasă. Acestea sunt zilele cele mai nasoale pentru că „prind” emisiunea lui Măruță. Și mi se ridică părul în cap de nervi! Și mă revolt! Și-mi vine să scriu! Cătălin Măruță este tot mai încrâncenat, mai „negru” la fața, mai încruntat. Este fix fața pe care vrei să o vezi după o zi de muncă! Mai nou, Măruță se crede un fel de… „salvator al națiunii”. Acum se ocupă de cazuri sociale. Sub pretextul că „trage un semnal de alarmă” asupra problemelor societății, toate subiectele despre care se„ discută” sunt „înfiorătoare”, „zguduitoare”, „tulburătoare”, din când în când, gazda emisiunii își asigură telespectatorii că „n-o să le vină să creadă”, „așa ceva n-au mai văzut”. Îmi amintesc cât de penibile mi se păreau astfel de „strigături” atunci când le citeam în titlurile unor reviste precum Click, Cancan, Star, Libertatea, etc. Acum, spuse cu voce tare în prime-time, sunt muuuult mai penibile, jenante, ridicole (să mai spun?!).
De câteva zile, în emisiunea lui este prezentat cazul unui băiat de la țară, care muncește pentru a-și ajuta familia (este mai degrabă exploatat), neglijând școala. Ca el sunt mii de copii în România. Băiatul, expus unei țări întregi la oră de maximă audiență, a ajuns să fie invidiat, luat peste picior în satul lui. Exact ce-i lipsea! A primit o bicicletă de la Măruță și a fost întrebat dacă s-a plimbat cu ea (era un amănunt extrem de important, altfel nu-mi explic întrebarea). Stau și mă întreb, băiatul acesta chiar este ajutat??? În afară de faptul că emisiunea face audiență din dramele unor oameni nevinovați, mai are cineva ceva de câștigat?! Cât de ipocrit să fii ca să poți susține că de fapt, tu faci un lucru bun pentru societate?! Sau poate Măruță chiar crede că e bine ce face! Nicăieri în lume astfel de situații nu se rezolvă la TV. Încet, dar sigur, Măruță se transformă într-un „Gigi Becali al divertismentului”: îi place să fie văzut la televizor mimând acte caritabile. Pentru că de fapt, nu ajută pe nimeni, în afară de sine. „Noi încercăm să ajutăm cum putem”, zice el periodic (e un fel de lait-motiv al emisiunii). Parcă actele caritabile erau anonime!
Că trăim într-o societate plină de „bube” știm cu toții. Ne lovim zilnic de probleme, dar în loc să așteptăm să vină „Sf Măruță” cu ProTV-ul să facă un serial din drama noastră, poate ar fi mai bine să ne ajutăm singuri, la nivel de comunitate locală (știți voi, o comunitate unită depășește cu mai multă ușurință problemele de zi cu zi, cel puțin așa am auzit).
Mă mai îngrijorează un aspect, apropo de comunitate… Am văzut recent că niște telespectatori vigilenți au sesizat CNA-ul privind versurile și videoclipurile Deliei, care ar afecta negativ generația tânără. Stau și eu și mă întreb: aceiași oameni atenți nu sunt deranjați de ceea ce văd ZILNIC la Pro TV, la Antena 1, la Kanal D??? Sau astea sunt educative?! Dacă în cazul Deliei, spiritul civic și-a spus cuvântul, ce-i oprește pe oameni să facă același lucru când vine vorba despre puzderia de emisiuni TV toxice???
 
Regret că producătorii i-au impus lui Cătălin Măruță un stil nou, o tematică nouă. Îmi lipsește Măruță din perioada TVR2, acel realizator-moderator care îți inspira optimism, care zâmbea mult, avea umor. El reușea să mă țină în fața televizorului! Unde o fi acum acel Cătălin? Probabil, (doar) acasă cu Andra și cei doi copilași!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here