Dle Dan Turturică, pe când un referendum cu întrebarea: „Vreți să revină în grila TVR emisiunile muzicale?”

0
797

Dle Dan Turturică, pe când un referendum cu întrebarea: „Vreți să revină în grila TVR emisiunile muzicale?”Sssst! A făcut TVR un referendum. A vrut să afle de la noi dacă vrem să mai participe România la Eurovision sau nu. O idee nobilă, care s-a pierdut, ca de obicei, în ceața teveristică. Am urmărit de la început și până la sfârșit și nu am înțeles nimic. Deci, până la urmă cum a fost? Ne-am înțeles noi cu celelalte 5 țări? A furat EBU? Am furat și noi și EBU? N-a furat nimeni? N-am avut niciun răspuns clar.

Am înțeles că Iuliana Marciuc i-a întrebat pe reprezentanții EBU de ce au spus că a fost o defecțiune tehnică și de ce nu a spus EBU nimic atâtea zile. Întrebări corecte, dar răspunsurile primite nu-mi sunt clare.

Deci, TVR acuză EBU că a tăcut mâlc și că a mințit că au fost probleme tehnice. Dar Televiziunea Română a făcut exact același lucru în marea finală: a tăcut! De ce nu au spus comentatorii TVR-ului nimic când au văzut că Eda, colega lor, nu a intrat în direct să anunțe notele??? Era simplu și corect să spună: noi nu avem probleme tehnice, la noi totul  merge brici, chiar am tăiat ieri plopii din jurul clădirii ca să nu blocheze transmisia! De ce nu au afișat pe ecran în timpul finalei notele date de juriul nostru? De ce ne-au lăsat să îi criticăm că nu au dat puncte Moldovei? Televiziunea publică era obligată să reacționeze prompt atunci, sâmbătă noaptea, în timpul live-ului. TVR nu a dat publicității notele juriului național nici în primul comunicat trimis la o zi după întâmplarea cu pricina. A trebuit să cerem noi, presa, notele juriului și le-am primit pe cele din finală, nu pe cele din semifinală.

Ați uitat să spuneți cât ne coastă anual participarea la Eurovision

Eu mă așteptam ca în această seară, TVR-ul să prezinte bugetul alocat în ultimii 10 ani pentru participările noastre la Eurovision și să putem vota în cunoștință de cauză. Cât ne costă anual „distracția Eurovision”? Care sunt avantajele participării noastre la acest concurs? Merită banii? N-au scos o vorbă despre asta!

Doamna responsabilă cu votul juriului la Eurovision, Liana Damian, nu a fost în stare să explice nimic. Am aflat că e foarte complicată procedura EBU și că trebuie să încarce și să descarce mai multe fișiere pe platforma EBU. Minunat! Înțeleg că netul merge bine în TVR.

Alex Tocilescu (mare muzician mare) este de părere că nu trebuie să ne retragem pentru că Eurovisionul este o familie, am vrut mereu să facem parte din această familie și nu e cazul să îi întoarcem spatele (ceea ce e corect, e de preferat să nu întoarcem spatele). Până la urmă, dacă tata se îmbată și spune o prostie, ce facem? Plecăm de acasă? M-a amuzat comparația. În primul rând, EBU nu e „tata”. Este o organizație căreia îi plătim o taxă de participare. Presupun că nu le dăm bani ca să voteze sub steagul nostru. În plus, de ce ai mai sta la aceiași masă cu cineva care te face hoț pe nedrept? Singura soluție logică într-un astfel de caz, este să te retragi și să îi dai în judecată. Nu să faci referendum!

Sunt de acord cu Horia Moculescu: juriul din Moldova trebuia să ne dea puncte, chiar dacă piesa era de toată jena. Până la urmă, ne-au dat puncte în toți anii indiferent cât de slabe au fost piesele noastre. Din punctul meu de vedere, au fost mitocani de data asta. Dar să-l văd pe PDG-ul Televiziunii Publice din Moldova declarând că își anchetează angajații care i-au ales pe membrii juriului lor, este de-a dreptul hilar. Oamenii aceia au votat după posibilități, fiecare folosindu-și urechile din dotare.

Când are de gând TVR-ul să se ocupe serios de soarta muzicii românești?

Eu m-aș bucura mai mult să aflu dacă Televiziunea Publică se gândește serios să introducă în grila de programe emisiuni muzicale și de divertisment. Pentru că tot s-a dat exemplul țărilor mari care ies mereu pe ultimele locuri (UK, Germania, Spania, Franța) și care nu se supără, ci sunt fericite că fac parte din familie, aș vrea să amintesc de Italia. Rai a preferat să facă o pauză lungă invocând tocmai sistemul de vot. Desigur, Italia și-a protejat muzica și artiștii. Acolo există festivalul Sanremo, acolo creația este încurajată. Astăzi, pe Rai 1 sunt vreo 2 showuri cu muzică live! TVR-ul a pierdut pe drum și festivalul Mamaia și Cerbul de Aur și de mulți ani nu mai face nimic pentru a susține creatorii și artiștii autohtoni. Unde sunt emisiunile de pop, rock, folk, blues, jazz?! Să vă reamintesc ce vedeam pe vremuri la TVR? Emisiunile lui Magdin, Liviu Tudan, emisiuni de divertisment care promovau mai multe genuri muzicale, dedicații muzicale, emisiuni cu muzică live, filmări din Arhiva TVR… Mai există realizatori în TVR? Dacă nu, nu-i o problemă, mai aduceți câțiva de la alte posturi!

A fost o dezamăgire această așa-zisă dezbatere! În loc să vă lăudați cu minunatul loc 18 pentru un cântec mediocru, mai bine explicați clar ce înseamnă participarea noastră la Eurovision.

Rețineți, dragi decidenți din TVR, că sunt 44% dintre participanții la referendum care nu vor să mai participăm la Eurovision sau nu sunt interesați de acest eveniment. Asta dacă acceptăm că cifrele din sondajul de pe site-ul HotNews, sunt reale și definitive.

Subliniez, însă, un aspect: acest dezinteres se datorează exclusiv Televiziunii Române. Voi ați reușit de-a lungul anilor să „stingeți” interesul publicului pentru acest festival european. Mă umflă râsul când aud că vă lăudați cu ratingul din marea finală. N-ați scos nicio vorbă despre ratingul de la selecția națională. N-ați înțeles nimic din numărul redus de oameni care urmăresc selecția națională? Sau din numărul din ce în ce mai mic de oameni care se implică în votarea preferaților?! Nu se aprinde niciun beculeț? Păcat!

Atenție mare la comentariile de pe pagina oficială Eurovision România (click pe numărul de mesaje pentru a citi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here