Cum a ajuns Cătălin Măruță un personaj toxic în peisajul divertismentului TV….

12
54255

Îl urmăresc pe Cătălin Măruță de când prezenta emisiunea „Tonomatul DP2” (TVR2). Mi-a devenit simpatic rapid. Nici nu era greu: la vremea respectivă, era tânăr (facem parte din aceiași generație), era un om de bun simț, se ocupa de emisiuni muzicale, invita artiști pe care îi apreciam… Pe scurt, era un exemplu pentru mine, un tânăr muncitor care își urmează pasiunea și face ceea ce îi place. I-am urmărit cariera jurnalistică după plecarea din TVR din simplul motiv că îl admiram sincer. L-am văzut și în scurta perioadă petrecută la Realitatea TV și apoi în lungul drum protevistic…. De câțiva ani, însă, eu nu-l mai recunosc! Nu știu dacă mașina de spălat creiere de la ProTV funcționează chiar atât de bine, dar eu nu cunosc în peisajul mass-media din România o altă persoană care să aibă o involuție atât de mare, precum Cătălin Măruță….

Am ajuns să mă uit la emisiunile lui, doar ca să văd cât de jos poate să mai meargă. Tot sper că atinge fundul abisului, se oprește, se odihnește și apoi începe să urce din nou și redevine un om de televiziune decent.

Nu știu ce se petrece după ce pășești pe poarta ProTV, dar pot doar să bănuiesc că e ceva dubios acolo. Bunăoară, Cătălin Măruță și-a pierdut vocabularul. Nu mai are cuvinte. L-au părăsit toate și nu dau semne că se întorc (știe cineva dacă există și implant de cuvinte și unde se poate face? 🙂 ). Poate că în fiecare zi, înainte să i se permită accesul în clădire, portarul îl așteaptă cu aspiratorul și îl golește și de ultima prepoziție amărâtă! Altfel nu-mi explic de ce de fiecare dată când începe o propoziție, Cătălin Măruță repetă cuvintele rostite de interlocutorul lui cu câteva secunde înainte. Și nu o face o singură dată, insistă să le tot spună de câteva ori. E amuzant când vezi asta în videourile cu papagali haioși, dar când o face un om de la care aveai unele pretenții, îți vine să plângi! De ciudă! Îți crapă obrazul de rușine pentru că la un moment dat, ți-a trecut un gând hoinar prin minte că ți-ai fi dorit să fii ca el.

Mă oripilează gândul că un om de televiziune (de presă, un influencer!) e incapabil să aibă dialoguri interesante cu invitații săi. Fie ei și vedete de carton. Deși uneori, are în platou oameni cu povești interesante. Stau și mă întreb: chiar nu există documentariști buni în ProTV?! Măcar unul care să îi furnizeze informații din care Măruță să facă niște întrebări bune și să lege un dialog decent?!

Titlul acestui articol poate părea dur. Dar nu este! Deloc! Cătălin Măruță a devenit port-drapelul delăsării! Al ideii nocive până în măduva oaselor: „lasă, bă, că merge și așa” (probabil că cifrele astronomice de rating cu care se laudă în fiecare emisiune, l-au orbit și are impresia că e pe drumul cel bun). Cătălin Măruță arată de luni până vineri că nu ai nevoie de vocabular bogat pentru a câștiga un salariu bun. Nici prea creativ nu este nevoie să fii. Nici respect pentru propria profesie nu trebuie să ai. Mediocritatea e suficientă ca să dai bine pe sticlă. D-asta este toxic un personaj precum Cătălin Măruță! Pentru că ne învață că merge treaba și când te îneci în autosuficiență. E cel mai trist personaj din mass-media. Din păcate!

12 COMENTARII

 1. Nici sotia lui nu se lasa mai prejos. Chiar o admiram, imi era draga, imi placea muzica ei, ii admiram familia pe care a cam bagat-o in tavalugul mizeriei, incercand sa faca din doi copii dragalasi -mari vedete, si a reusit sa transforme pielea spectatorilor in ,,piele de gaina” !

 2. Inainte vreme televiziunea avea un rol educativ. La ora actuala, din pacate, televiziunile isi ajusteaza tipul si continutul emisiunilor in asa fel incat sa aiba audienta iar audienta mare se realizeaza atunci cand se prezinta trivialitati, muzica de proasta calitate (tot felul de cantece cu melodii copiate din folclorul oriental in general ,cu texte care evidentiaza frustarile celor care si-ar dori sa aiba mai multi bani si femei sau daca nu , macar dusmani care sa-i valideze.)
  Educatie nu prea mai face nimeni : parintii alearga dupa bani lasandu-si copiii de izbeliste.Copii fara cei sapte ani de acasa ajung in scoli care fara a avea o baza pe care sa cladeasca se straduiesc sa le bage in cap macar ceva informatii dar cand un profesor chiar vrea sa-si faca meseria, vine vreun parinte care il da in judecata si il reclama la toate forurile ca nu este extaziat in fata unei progenituri nesimtite si obraznice.Televiziunile prezinta emisiuni pe masura unui public majoritar de proasta calitate pentru ca acestia le satisfac nevoile de audienta. Maruta doar s-a adaptat. Probabil ca nu mai are cuvintele la el pentru ca nivelul la care trebuie sa comenteze este atat de jos incat nu se poate cobora chiar la acest nivel si atunci preia. Acasa nu cred ca are probleme pentru asta deoarece si Andra a cantat manele.

 3. Nu numai pentru ceea ce argumentează autoarea este Măruță toxic. Ci și pentru promovarea agresiva a subculturii și nonvalorii, căci nu exista emisiune in care sa nu apară maneliști. Argumentul lor e că există un public și pentru asta. Da, există, dar asta nu înseamnă că noi, restul, trebuie să ne coborâm la nivelul lor și să considerăm că manelizarea societății e o tendință corectă.

 4. Nu mi-a placut niciodata omul asta, tocmai din cauza limbajului de lemn si a lipsei de imaginatie. Nu are nimic in el, profesional vorbind, sau pur si simplu nu imi place mie. Ma iau nervii cand il aud vorbind. Si da, ce ai scris sus este adevarat.

 5. Mă bucură faptul că a mai observat cineva cât de toxic este acest post de televiziune (a nu se înțelege că celelalte sunt mai bune), ei au creat “vedetismul de carton”, ei au făcut din maneliști artiști. Oricâte lucruri bune ar fi făcut, au fost anulate de aceasta spălare pe creier a angajaților și a celor care îi urmăresc.

 6. Mai trebuie adaugati: Teo Trandafir, Dan Negru, Dan Capatos, Oana Zavoranu, Mihaela Radulescu, Dana Grecu si alte erori ale televiziunilor românești.

  • Cred că ai scris un nume greșit acolo, DAN NEGRU și-a dat seama ce promova și a schimbat direcția…. Vezi că e unul din oamenii de la care ai MULTE de învățat …. Cat despre Oana Zăvoranu, ce căuta în ecuația asta? Ce om de televiziune e Oana? ????

 7. Mă bucur încă o dată că în sfârșit se mai deșteaptă lumea. Nici eu nu am rezistat mai mult de 2 minute sa îi urmăresc emisiunea de la ProTV .

 8. Și ProTv, ca și Antena, au ajuns să se bazeze pe câțiva indivizi, care-și aduc prietenii, neamurile (vezi cazul Măruță! Ce frumușică era fetița asta, până au început câțiva să îi laude talentul imens!?). Păcat! Valori reale nu prea se mai găsesc! Doar câțiva „mercenari”, care nu fac prea mult bine acestor televiziuni! Doar le coboară la nivel de banalități!

 9. Greșeala este a ta, că ai pretenții! Nu cred că Pro Tv e de vină, este probabil cea mai ok televiziune în acest moment. Și Pro Tv nu vrea decât un singur lucru: audiență. Acum depinde de fiecare realizator ce este dispus să facă pentru ~bani~ audiență. Și pe el cum atât îl duce capul, asta face : prostituție mediatică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here