Dragoș Bucur, Dan Bittman, Mugur Mihăescu, Cristi Puiu nu sunt dușmanii neamului, dar nici luptători pentru libertate și democrație

0
324

Dragoș Bucur, Dan Bittman, Mugur Mihăescu, Cristi Puiu nu sunt dușmanii neamului, dar nici luptători pentru libertate și democrațieM-a surprins neplăcut editorialul semnat de Adrian Onciu pe site-ul Mediafax. Pe scurt, omul îi compară pe „eroii” neamului cu „dușmanii” poporului dinainte de ’89. „La primele semne de disidență, unii ajungeau direct în lagărul de muncă de la Canalul Dunăre – Marea Neagră. (…) În plină democrație, combinată cu constrângerile pandemiei, vocile contestatare ale unor artiști ca Dragoș Bucur, Dan Bittman, Mugur Mihăescu sau Cristi Puiu au stârnit imediat reacția propagandei pro-guvernamentale”. Să îi compari pe artiștii de azi cu oamenii trimiși la muncă silnică, e prea mult!

Ceea ce ignoră domnul Onciu este că Dragoș Bucur nu a spus doar „eu nu mă vaccinez și nu port mască”, așa cum greșit îl citează ziaristul în articol. Actorul a scris pe Facebook: „În cazul în care nu aveați pe cine să înjurați: nu mă vaccinez și nu port mască”. Cu alte cuvinte cere să fie înjurat (nu l-a obligat nimeni să scrie asta pe Facebook) și apoi se miră că primește ce a vrut (normal era să mulțumească).

Nu ne-a luat nimeni dreptul de a fi proști

Pentru ce drepturi fundamentale a luptat Dragoș Bucur prin această postare?! Cel mult putem spune că s-a folosit din plin de dreptul lui de a fi prost și a cerut palme pe Facebook. Le-a primit, să fie sănătos. Eu îl credeam mai inteligent de atât. A dovedit că nu este.

Ceea ce mă deranjează pe mine este că distorsionăm realitatea atât de mult, încât inducem impresia că astfel de postări pe Facebook reprezintă „miezul” luptei pentru libertate. De când a început nebunia asta, mă tot întreb cine sau ce le-a luat ăstora libertatea? Masca?! Eu port mască de 4 ani și nu o fac pentru că vreau, ci pentru că aerul din București este infect. Faptul că nu porți mască te face un rebel, un salvator al omenirii?! Nu! Ești doar un nesimțit care poate împrăștia în voioșie viruși în comunitate, nimic mai mult.

Dacă stăm bine să ne gândim, niciunul dintre cei menționați în articol nu a argumentat serios vreo opinie despre această pandemie. Au spus că guvernanții fură și mint… Ok… asta știm cu toții, o tot spunem de cel puțin 30 de ani încoace. I-a împiedicat pe artiștii sus-numiți să „cânte” pentru putere și pentru opoziție deopotrivă? Nu, nici vorbă. Bine că sunt acum eroii neamului.

Atenție! Nu susțin linșajul mediatic sau public shaming pe Facebook. Dar dacă știi că nu poți gestiona atenția care ți se acordă după o declarație nefericită, sau nu ai argumente să îți susții afirmațiile, nu te mai băga. E mai simplu decât să stai bosumflat după aia și să trăiești cu impresia că ești un geniu neînțeles, pus la colț de societate, bătut cu pietre în „piața virtuală”.

Noi am comentat și criticat deciziile guvernului și modul în care autoritățile au gestionat pandemia. Vedeți ediții nenumărate ale Focului de P.A.E. Andrei a făcut-o cu bun simț și cu argumente și nu i-a sărit nimeni în cap. Echilibrul și decența contează foarte mult. Până la urmă, tonul face muzica, nu?

Puteți citi articolul de pe Mediafax aici: https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-adrian-onciu-cum-scapam-de-dusmanii-poporului-bittman-puiu-mihaescu-si-bucur-19916433

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here