DREPTUL DE A FI IRESPONSABIL

0
25

protect childrenArticol de Dara Codescu
Copil adus in coma alcoolica la spital * Un copil a cazut de la etaj * Copil inecat in râu, unde plecase la joaca, alaturi de fratii mai mari * Un copil a fost gasit, dupa trei zile, intr-o padure din apropiere * Trei copii lasati singuri in casa au ars de vii, in urma unui incendiu provocat de ei * Un tata si-a violat fiica minora, in timp ce mama este plecata la munca, in strainatate * Copil lasat singur in casa, legat cu lanturi de piciorul patului * Copii trimisi sa munceasca cu ziua * Intr-o familie cu cinci copii, niciunul nu merge la scoala; ei sunt trimisi la cersit * Mama alcoolica si-a batut copilul in varsta de cateva luni, pana ce acesta a intrat in coma * Un tata si-a injunghiat copilul * O mama si-a ucis nou-nascutul si l-a ingropat in gradina casei * Doi copii isi fac temele la lumina unei lampi cu gaz; parintii nu au bani sa plateasca facturile pentru curentul electric * Copii lasati in grija bunicilor, dupa ce parintii i-au abandonat…

Astfel de stiri curg zilnic, fara sa se intrezareasca vreo raza de speranta ca fenomenul ar putea fi stopat. Sigur, nu poti lua dreptul adultilor de a avea copii! Dar dreptul copiilor adusi pe lume la o viata normala, la educatie, la ingrijire si afectiune, la protectie, asta unde este? Cine-i apara pe minori de abuzurile parintilor, de indiferenta si iresponsabilitatea celor care le-au dat viata?
In familiile cu sapte-opt copii, parintii traiesc din alocatiile celor mici. Traiesc, adica au bani de stat prin carciumi! Pentru ca niciunul dintre cei doi nu munceste. Asta, daca exista doi parinti! De foarte multe ori, copiii sunt, teoretic, in grija unei mame, care tot schimba concubinii intre ei. Fratii mai mari au obligatia de a avea grija de fratii mai mici. Parintii nu au nicio obligatie!


Societatea in care traim tolereaza iresponsabilitatea unor parinti carora nu le trece prin cap ca numarul mare de copii atrage dupa sine si obligatii pe masura. Sunt de acord ca e crestineste sa aduci pe lume copiii pe care ti-i da Dumnezeu! Dar crestineste inseamna sa le asiguri conditii de trai omenesti. Ce fel de parinti sunt aia care vor sa aiba copii cu nemiluita, dar n-au niciun venit, pentru ca nu muncesc nicaieri, nu au o casa, nu au bani pentru hrana si hainele copiilor, nu-i trimit la scoala?


Cati dintre acesti copii se vor putea salva si vor reusi sa ajunga niste adulti care sa nu ingroase randurile agresorilor, violatorilor, criminalilor,hotilor, alcoolicilor, analfabetilor, sinucigasilor? Adica sa populeze puscariile sau spitalele de boli psihice! A, stati ca avem varianta „orasului subteran”, locul in care cei batuti de soarta isi fac veacul prin canale – un spatiu unde nu se patrunde decat in cazul vreunui incendiu!


Suntem in campanie electorala. O fi existand vreun program care sa cuprinda masuri si pentru situatiile enumerate mai sus? Si, daca le au in program, le pune cineva in aplicare? Sau doar ne ocupam scaunele in Parlament si motaim acolo inca patru ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here