DUPĂ 10 ANI…TANDREŢURI PENTRU FEMEI CU CEI PATRU CORIFEI (6 OCTOMBRIE 2013 LA SALA PALATULUI)

0
276

Cronică de Andrei Partoș
 

Mircea Baniciu, Alexandru Andries, Mircea Vintila, Nicu Alifantis
Mircea Baniciu, Alexandru Andries, Mircea Vintila, Nicu Alifantis la Sala Palatului

N-am scris imediat despre concertul celor 4 Corifei cu tandreţurile lor cu tot, pentru că viaţa e agitată şi n-am apucat. Normal era ca o astfel de cronică să fie scrisă de o femeie. Normal era să nici nu fiu în sală. Totuşi e important să laud ideea şi organizarea evenimentului în primul rând. În condiţiile în care în această toamnă s-au anulat concerte cu Kitaro, Belinda Carlisle, Ottawan, sau Haddaway (şi vor mai fi!) patru artişti români de 50-60 de ani au umplut Sala Palatului! A fost casă arhiplină şi nu cu trecători ci cu oameni dedicaţi. Aurel Mitran şi micuţa lui echipă de la Teatrul Excelsior, în frunte cu Violeta Creangă, şi-a făcut deplin temele. A fost sold-out în mai puţin de trei săptămâni. Mă bucur că l-am avut în studio pe Aurel tocmai în noaptea premergătoare spectacolului, că am avut dialog amuzant cu Mircea Baniciu, Alexandru Andrieş şi Nicu Alifantis la telefon. Ei se aflau la Chişinău unde au avut succes deplin. Fireşte alături de al patrulea coleg, Mircea Vintilă. La ora emisiunii, el se odihnea deja. Bravo lui!
Decorul a sugerat puţin antichitatea, iar faptul că cei patru au cântat şezând pe scaune n-a deranjat pe nimeni. Nicu Alifantis şi Mircea Baniciu erau răciţi şi asta s-a simţit puţin în voci, dar nu grav. Alexandru Andrieş a fost comunicatorul principal, cel care a asigurat şi latura veselă a serii, Mircea Vintilă nu ştiu dacă a scos mai mult de 3-4 vorbe pe lângă cele cântate. Toţi patru au contribuit la piesa celui care venea la rând. Au fost 7 runde de câte patru, după care au venit suplimentele. Ultimele, total nepregătite, dar dorite de public. Când Nicu Alifantis a anunţat cui îi este dedicată seara, adică lui Moţu Florian Pittiş, toţi cei peste 4000 de oameni s-au ridicat ca la un semn şi au aplaudat prelung cum numai la congrese mai vedeam. A fost extrem de emoţionant. A fost un prilej bun pentru Andrieş să returneze telefonul primit acum 10 ani de la Nicu. Oricum nu l-a folosit! Au fost şi mici tachinări între Baniciu şi Andrieş, cel din urmă amintindu-i de mai multe ori de Nicu Covaci (fostul coleg conflictual de la Phoenix). Repertoriul a fost foarte bogat, îl găsiţi mai jos, dar unii se aşteptau ca fiecare să cânte solistic piesa altuia, măcar una. N-a fost aşa, dar au avut cover-uri după Dan Andrei Aldea şi Dorin Liviu Zaharia. O seară cu 32 de piese româneşti, cu un public care a ovaţionat, care a cerut şi a primit bis cum rar am văzut, o seară care nu ştiu dacă se va repeta, dar cu siguranţă va rămâne în memoria noastră forever. Mulţi au sugerat să se reia anual, cât mai sunt oamenii în formă. Ştiu că n-a fost chiar uşor să-i determine pe cei patru să stea din nou împreună, dar Aurel Mitran are acest talent de a intui când şi dacă e momentul unei reluări. Nu ştiu dacă un astfel de eveniment va avea un DVD, dar sunt sigur că ar merita. Posteritatea are nevoie de repere de acest gen. Şi dacă valorile nu se gândesc la ea, atunci cine s-o facă?
Nu ştiu câte articole au apărut în presă după acest spectacol, dar eu cred că merita să existe peste tot! N-a fost aşa? Atunci presa a luat iar notă mică!
Cei patru nu se hrănesc din amintiri, au activitate concertistică permanentă (trei dintre ei), iar Andrieş compensează absenţa din turnee, concerte prin cluburi (este în continuare profesor la Arhitectură) prin apariţii discografice anuale, uneori mai dese. Mircea Vintilă pregăteşte un disc nou cu grupul său Brambura, Nicu Alifantis a lansat recent CD-ul „Mozaic”, pregăteşte alte surprize, iar Mircea Baniciu adună material nou în timp ce participă la numeroase festivaluri, turnee, ba cu Pasărea Colibri (unde e coleg cu M. Vintilă, Vlady Cnejevici şi Teo Boar) ba alături de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Ioji Kappl. Am menţionat cele câteva repere ale Corifeilor pentru a arăta că nu vârsta biologică e cea care-i împiedică pe unii să se menţină în atenţia publicului!
 
Mă bucur că am fost în sală la ambele reuniri ale Corifeilor şi sper să prind o a treia ocazie! Felicitări tuturor celor implicaţi, inclusiv omului de la pupitrul de sunet, excelentul Victor Pamfilov (ştiu că nu i-a fost uşor cu vocile gripate!). Tot Victor a fost la sunet şi-n spectacolul de la Chişinău (oraşul lui natal).Nu ştiu câtă tandreţe a plutit în Sala Palatului dar bucuria muzicii îndrăgite, a versurilor ştiute şi înţelese s-a simţit deplin. Aveam senzaţia că suntem 4000 de prieteni în vizită la alţi 4, care ne cântă de ziua lor!
Playlist spectacol
01. POSTALIONUL – Nicu Alifantis / Radu Stanca – 3’30” 
02. DEALUL CU DOR – Mircea Baniciu / Dan Verona – 3’40”
03. E RAZBOI IOANE – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 3’50”
04. UN OM PE NISTE SCARI – Mircea Vintila / Adrian Paunescu – 3’10”
05. EMOTIE DE TOAMNA – Nicu Alifantis / Nichita Stanescu – 3’45”
06. AMINTIRE – Mircea Baniciu / George Toparceanu – 4’10”
07. IMI PLACE TAMARA – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 3’30”
08. PE CORSO – Mircea Vintila / Horia Stoicanu – 4’20”
09. CANTEC DE IUBIRE – Nicu Alifantis / Nina Cassian – 3’00” 
10. VARA LA TARA – Mircea Baniciu / George Toparceanu – 4’40”
11. AM PNEUMONIE – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 3’50”
12. LAPTARIA LUI ENACHE – Mircea Vintila / Mircea Vintila – 4’10”
13. DACA TU AI DISPAREA – Nicu Alifantis / Adrian Paunescu – 4’15”
14. ESARFA IN DAR – Mircea Baniciu / Victor Carcu – 3’30”
15. CEA MAI FRUMOASA ZI – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 3’45”
16. DRAGA MIRUNA – Mircea Vintila / Mircea Vintila – 4’36”
17. PASUL TAU – Nicu Alifantis / Nichita Stanescu – 4’40”
18. INTELEGERE – Mircea Baniciu / Mikhail Lermontov / St.O.Iosif – 4’15”
19. TRANSPORT IN COMUN – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 4’12”
20. POPA NAN – Mircea Vintila / Dorin Liviu Zaharia – 4’00”
21. BALADA DROMADERELOR – Nicu Alifantis / Geo Bogza – 4’00”
22. PISICA NEAGRA – Mircea Baniciu / Dan Verona – 3’20”
23. LA ROVINE – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 3’50”
24. REMEMBER – Mircea Vintila / Horia Stoicanu – 3’45”
25. PIATA. ROMANA Nr.9 – Nicu Alifantis / Alexandru Andries – 3’30”
26. ANDRII POPA – Mircea Baniciu / Vasile Alexandri – 4’15”
27. LA TELEJURNAL – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 2’40”
28. EPILOG – Mircea Vintila / Florian Pittis – 2’10”
29. VINOVATII FARA VINA – Dorin Liviu Zaharia / Dorin Liviu Zaharia – 4’30”
30. CROCODILUL – Nicu Alifantis / Eduard Pamfil – 4’00”
31. SUNT GIGI – Alexandru Andries / Alexandru Andries – 1’15”
32. CANTECUL BUFONULUI – Dan Andrei Aldea / W. Shakespeare / Mihnea Gheorghiu – 2’20”

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here