CHRIS NORMAN LA SALA PALATULUI (15.11.2009)

0
199

chris norman
Articol de Iulia Radu
“Ştii, eu n-am vrut să vin neapărat la concertul ăsta! Mama a luat bilete pentru toţi. Nici nu ştiu cine este Chris Norman, nici Smokie nu-mi spune mare lucru. Şi când am văzut şi poza de pe afiş… mi-am zis că trebuie să fie unul obosit rău de tot. Dar ştii ceva? Dacă n-aş fi venit aş fi jelit un an întreg. Ştiam toate piesele de la radio dar nu ştiam cine le cântă, surprinderea mea creştea de la o melodie la alta şi pe asta o ştiu, şi pe asta. Habar n-aveam că de fapt Smokie este trupa mea preferată. Şi Chris Norman chiar n-are nicio legătură cu oboseala”, îmi declara entuziasmată, la ieşire Ioana, în vârstă de 18 ani.
 
Chris Norman a cântat de toate, de la repertoriul Smokie, la coveruri şi piese noi. Are o super trupă pe care, la final, a descris-o simplu „a bunch of idiots”: Martina Walbeck (keyboards, piano), Axel Kowollik (bas), Geoff Carline (chitară), Dorino Goldbrunner (baterie) şi Stephanie Forryan (solistă, chitară). Au fost introduşi în scenă de o voce din off. M-am uitat la ceas. Era 20.15. Chris nu ne adresează nici un cuvânt, dar zâmbeşte frumos. Atinge corzile chitării şi sala e în delir. Toată lumea recunoaşte piesa I’ll Meet You At Midnight. Mulţumeşte pentru primirea călduroasă şi apoi ne întreabă dacă ştim limba engleză pentru că… româna lui cam lasă de dorit. Ne spune despre noul lui album, Chris Norman – The Hits, lansat în Europa recent, care conţine multe dintre hiturile Smokie dar şi câteva piese noi. Nu ştia dacă se găseşte şi la noi. Ne propune o melodie nouă, Second Time Around. Apoi o invită în scenă pe Roxy Rocks alături de care a interpretat piesa Stumblin’ In. Roxy arăta foarte bine, fapt care nu a trecut neobservat. Chirs i-a făcut un compliment, iar în mijlocul piesei a vrut să danseze cu ea. Ghinion, însă! Cureaua chitării a cedat şi instrumentul a ajuns pe jos. Un membru al staff-ului tehnic s-a repezit să o culeagă de pe podea şi i-a întins-o rapid lui Chris chiar în momentul în care acesta încerca să danseze din nou cu Roxy. A luat, în schimb, chitara pe care a ţinut-o strâns la piept, nefiind sigur că s-a rezolvat problema curelei.
 
I-am văzut mai apoi aşezându-se pe scaune pentru un moment acustic. Într-o atmosferă romantică, liniştită, Chris spune că urmează o piesă din 1975… „If You Think”, strigă o doamnă din sală. Surprins, Chris vrea să afle cine a spus acest titlu. Doamna se face remarcată prin mişcări rapide de braţe. „You win! Take your clothes off. I’ll see you in the dressing room in a few minutes”, spune el cu umor.
 
Lui Chris îi place să comunice şi să se joace cu publicul. Fie direct, ca în exemplul de mai sus, fie alintându-se, pozând într-un timid când se înteţesc aplauzele pentru ca după doar câteva secunde să ne facă semn să aplaudăm mai mult şi mai tare.
Mexican Girl a ridicat sala în picioare. Despre piesa The Boxer (cover după Simon & Garfunkel) ne-a mărturisit că îi place foarte mult să o cânte acustic. A urmat mult aşteptata Living Next Door To Alice şi Midnight Lady, piesă compusă de Dieter Bohlen. „A scris asta în anii ’80, apoi a devenit un pop-star”.
După Love Is A Battlefield (înainte amenţionat că el a înregistrat-o primul, şi apoi a devenit hit în interpretarea lui Pat Benatar) a urmat o „porţie” de coveruri. Cel mai mult mi-au plăcut Summer Of ’69 (Bryan Adams) şi With A Little Help From My Friends (The Beatles).
A cântat cu noi Don’t Play Your Rock’n’Roll To Me şi a părăsit scena la 21.45. Timp de două minute (m-am uitat la ceas special) nu ne-au stat mânuţele şi picioruşele. Au revenit pentru alte 3 melodii: Lay Back In The Arms Of Someone, Oh, Carol, If I Get Lucky.
Spectatorii au luat cu asalt ieşirile. Eu mi-am făcut cu greu loc prin mulţime pentru a ajunge la pupitrul de sunet. Am cerut playlist-ul concertului. Sunetistul, membru al staff-ului lui Norman, a fost extrem de drăguţ şi mi l-a dat. Am constatat cu regret că dacă am fi insistat, mai era pregătită şi piesa Got It All, Sarah
Am ieşit din sală şi am nimerit în „paradisul dulciurilor”: ciocolată cu fistic, migdale, curmale şi multe alte sortimente îţi făceau cu ochiul de pe o mulţime de standuri. Produse fără conservanţi sau alte chimicale. Preţuri pe măsură. Oamenii formaseră cozi deja. Se discuta despre concert. Unii erau impresionaţi de energia lui, alţii de voce, altele de modul în care arată. „L-am văzut pe solistul trupei Riff în culise, trăia fiecare piesă. Mai învăţa şi el”, spune Cristina, 21 de ani, Bucureşti.
Elena Antonescu (49 de ani): „Chris Norman a fost Smokie. Fără el trupa nu a mai fost aceiaşi. Eu am toate albumele lui Chris. Melodia mea preferată este Midnight Lady. Are nişte versuri superbe”.
Mirela Tonca (37 de ani, Bucureşti): „A îmbătrânit dar vocea i-a rămas la fel de frumoasă. Este un muzician care înţelege importanţa muzicii bune. A fost un concert superb. Piesele lui îmi induc o stare de romantism, de visare şi pur şi simplu uit orice de probleme”.
Am plecat de la Sala Palatului cu zâmbetul pe buze. Nu pot să închei fără a vă spune şi câteva cuvinte despre recitalul Riff. Băieţii au cântat aproximativ 50 de minute. Au fost introduşi pe scenă de Florin Silviu Ursulescu, care ne-a anunţat că nu durează mult momentul lui, doar 1 minut şi 49 de secunde. Dintre piesele cântat de Florin Grigoraş & Co mi-au plăcut mult de tot Despărţiţi pentru un timp, Ana Maria, Profetul, A trecut vara, În loc de bun rămas. Florin a mulţumit postului public de radio pentru că i-a ajutat să rămână în atenţia publicului. Reacţia sălii a fost promptă, oamenii au aplaudat îndelung. Tot el a anunţat şi un posibil concert Ten Years After, care ar putea avea loc prin luna februarie. Ocazia? Cu o mică întârziere, vom sărbători 40 de ani de la Woodstock.
 
Playlist:
I’LL MEET YOU AT MIDNIGHT
NEEDLES AND PINS
IT’S YOUR LIFE
FOR A FEW DOLLARS MORE
SECOND TIME AROUND
STUMBLIN’ IN (cu Roxy Rocks)
THE NIGHT HAS TURNED
CALL ON ME
IF YOU THINK YOU KNOW HOW TO LOVE ME
MILLION MILES
MEXICAN GIRL
THE BOXER
LIVING NEXT DOOR TO ALICE
MIDNIGHT LADY
LOVE IS A BATTLEFIELD
Growing years medley care a cuprins:
Sledgehammer
Nutbush City Limits (Key Of E)
Summer Of ’69
My Sharona
With A Little Help From My Friends
DON’T PLAY YOUR ROCK’N’ROLL TO ME
Bis:
LAY BACK IN THE ARMS OF SOMEONE
OH, CAROL
IF I GET LUCKY

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here