INTERVIU EXCLUSIV CU CHRIS NORMAN (9.10.2013)

0
899

Realizat de Andrei Partoș

Chris Norman
Chris Norman

Despre concertele lui Chris Norman nu am primit informații de la organizatori. Am aflat de pe site-ul Eventim că britanicul revine în România pentru două concerte: laBucurești (13 octombrie) și la Cluj (15 octombrie). Apoi, la începutul lunii am auzit că omul va cânta și la Focșani (6 octombrie), informație preluată chiar de pe site-ul oficial al artistului. Nici până astăzi, nu am aflat cine sunt cei de la Diesel Events, firma care organizează concertele. Pe ultima sută de metri am luat legătura cu cei de la Cavalleria Events care se ocupă de relația cu presa pentru aceste concerte, și am obținut acreditări pentru concertul de la București.

După cum vă puteți imagina, nu am beneficiat de sprijinul organizatorilor pentru a realiza acest interviu. Am făcut-o pe cont propriu. I-am scris managerului artistului. Sincer, nu aveam mari așteptări.

Chris Norman a fost de multe ori în România, cu toate astea sunt foarte puține interviuri cu el în presa românească. Țin minte că în 2009, nu s-a putut face interviu, cel puțin așa au spus promoterii locali, „managementul artistului nu a dat ok-ul pentru interviuri”. Așadar, nu aveam prea multe motive de optimism… La vreo 3 ore după ce am trimis mailul, am primit răspuns de la Ina, manageul și PR-ul lui Chris. Extrem de amabilă, a acceptat ideea unui interviu telefonic. Am stabilit împreună ziua și ora. De obicei, când facem interviuri prin telefon, sunăm noi artistul respectiv. De data aceasta lucrurile au stat puțin diferit. Ina a spus că va suna Chris. Așa că a început goana după o cabină care are un număr de telefon fix. Am răsuflat ușurată când am reușit să obțin spațiu într-un studio potrivit.

Interviul era programat pentru miercuri, 9 octombrie, la ora 15.00. Aveam niște emoții… deși nu-l făceam eu! Dar tot îmi tremurau picioarele. Am ajuns cu Andrei la Radio cu vreo 10 minute înainte de ora fixată. Studioul era ocupat, iar doamna care era acolo ne-a avertizat că mai are de lucrat materiale, cu alte cuvinte nu avea cum să termine până la ora 15.00… Cu ajutorul dispecerului, am reușit să găsim un alt studio, unde colega noastră să își poată continua treaba, iar noi să rămânem în studioul stabilit. S-a făcut 15.00, s-a făcut 15.05… s-a făcut 15.10… dar niciun semn de la domnul Norman. Am ieșit din studio în căutarea semnalului la telefon. Trebuia să o sun pe Ina. Zis și făcut. Îmi răspunde o voce caldă, veselă. Vorbește în limba germană… Îi explic în engleză cine sunt… Dintr-o dată, Ina devine mai prietenoasă. O întreb ce face Chris. „E bine”, zice ea. „Mă bucur, dar nu trebuia să facem interviul? N-a sunat!”, îi zic eu. „Vaaai, e nebun! Stai un pic că rezolvăm”, îmi spune ea și închide brusc. Eram în capătul culoarului și mă îndreptam spre studio pentru a-i spune lui Andrei că am vorbit cu Ina… Nu am apucat să mai ajung la ușă pentru că am văzut că s-a aprins beculețul roșu, semn că se înregistrează. Deci… sunase Chris Norman.

Mai jos aveți transcrierea interviului realizat de Andrei Partoș cu Chris Norman. Materialul a fost difuzat în ediția 576 din 12 octombrie 2013. Din cauza unui buton buclucaș lipsește partea de început: „Hello! I am Chris Norman!” și salutul lui Andrei. Înregistrarea a pornit mai greu… Asta e! Tehnica ne doboară uneori.

Andrei Partoș: Ne bucurăm că vei reveni în România după 30 de ani de la primul concert aici.
Chris Norman: Așa este! Au trecut 30 de ani.
Andrei Partoș: Îți mai amintești de primul concert?
Chris Norman: Nu-mi amintesc detalii, dar știu că am cântat cu Smokie în 1983 în România. A trecut mult timp, am fost multe concerte și nu mai știu detalii de atunci. Dar îmi amintesc că am fost în România.

Andrei Partoș: Nu vreau să știu detalii, dar îți amintești dacă ai cântat doar cu Smokie sau ați avut și orchestră?
Chris Norman: Au fost doar băieții din trupă. Nu am cântat niciodată cu orchestră.
Andrei Partoș: Este adevărat că în urmă cu câteva zile ai cântat la Focșani?
Chris Norman: Da, așa este. A a fost un mare succes, a fost lumea multă, dar concertul a fost în aer liber și a fost cam frig…
Andrei Partoș: Nu a fost bine pentru sănătatea ta…
Chris Norman: Cu sănătatea stau bine, dar a fost prea frig.

Andrei Partoș: Aș vrea să aflu câteva lucruri despre începutul carierei tale. Aveai 12 ani când ai primit prima chitară?
Chris Norman: Aveam 13 ani, de fapt. Am primit-o de Crăciun în 1964. Ba chiar… cred că aveam 14 ani… Sau 13… nu-mi mai amintesc exact.
Andrei Partoș: Părinții ți-au făcut cadou chitara?
Chris Norman: Da, de la părinți am primit-o.
Andrei Partoș: Dar tu cântai și înainte?
Chris Norman: Întotdeauna am cântat. Mi-era foarte ușor să aud armoniile, de fiecare dată. Cântam de obicei cântece pop. Apoi când am mai crescut am cântat în corul bisericii. Dar nu am mai vrut să cânt la biserică pentru că… era prea soft… Dar muzica mi-a plăcut întotdeauna. După ce am primit chitara am învățat câteva acorduri dintr-o carte. Când m-am întors la școală, după vacanța de Crăciun, m-am întâlnit cu Alan Silson, care primise și el o chitară cadou. Și ne-am perfecționat împreună.

Andrei Partoș: Erați colegi de școală? Cântați piese Elvis, Little Richard, Lonnie Donegan?…
Chris Norman: Da, eram colegi de școală. Cântam orice. Elvis, Little Richard, Lonnie Donegan erau mai vechi… Îi ascultam când eram un pic mai mic pentru că aveam rude în vârstă care ascultau discurile lor. Așadar, am avut acces la muzica lui Elvis, The Shadows și alții ca ei când eram mult mai mic, pe la 7-8 ani. Când m-am împrietenit cu Alan Silson și am început să cântăm împreună la chitară, ascultam muzica din anii 1960: The Beatles, Rolling Stones și alții.

Andrei Partoș: Cine a avut ideea înființării grupului The Smokie?
Chris Norman: Grupul s-a născut la inițiativa mea și a lui Alan Silson pentru că noi eram colegi de școală, apoi ni s-au alăturat Terry Uttley și Pete Spencer. Formația a avut multe nume de-a lungul vremii…
Andrei Partoș: V-ați numit chiar și „Kindness”? Era un nume bun pentru o trupă de băieți…
Chris Norman: Da… așa este! Era un nume bun, dar nimeni nu și-l amintea. Prin 1974, am schimbat numele din nou și am devenit Smokie.

Andrei Partoș: Dar l-ați scris diferit pentru că Smokey Robinson nu a fost de acord cu numele vostru.
Chris Norman: Da, așa este. Inițial ne numeam „Smokey” scris cu „ey” la sfârșit. Dar când primul nostru album a fost lansat în America, managerii lui Smokey Robinson nu au fost prea încântați pentru că în Statele Unite, el era știut ca simplu „Smokey”. Și atunci, normal că nu le-a convenit când au văzut primul nostru album, pentru că nu mai era loc de încă un Smokey. Dar am schimbat ultimele două litere și am scăpat de probleme pentru că, astfel, era un alt nume.
Andrei Partoș: Poate fi aceasta explicația pentru faptul că în SUA nu ați avut hituri la fel de mari ca în Europa?
Chris Norman: Da, cred că da. Probabil, radiourile nu ne-au difuzat prea mult pentru că aveau deja un Smokey. Partea amuzantă este că în momentul în care am lansat un single pe cont propriu, Stumblin In, a devenit un mare hit acolo. Cred că a avut mare legătură cu numele pentru că în unele state eram foarte difuzați, pe când în altele nu.

Andrei Partoș: Am prieteni în State care ascultă Radio România, și-mi spun că lor le place Chris Norman și nu înțeleg de ce nu te duci și acolo. Iar eu le spun mereu: „nu știu de ce nu a venit, probabil din cauza numelui”.
Chris Norman: Da, acesta a fost motivul. Pentru că altfel, casa de producție făcea o treabă foarte bună. Imediat după ce am lansat un album solo, am avut și multe hituri în America: cum ar fi, de exemplu, Stumblin In.
Andrei Partoș: Este adevărat că ești un mare iubitor de fotbal?
Chris Norman: Da, îmi place fotbalul. Jucam când eram copil. Acum doar privesc la televizor…

Andrei Partoș: Ai compus pise pentru campionate de fotbal..
Chris Norman: Da… am scris o piesă alături de Pete Spencer pentru echipa națională a Angliei în 1982, This Time We ll Get It Right. A fost scos ca single și a ajuns pe locul 2 în clasamentele din Anglia… Ar fi ajuns pe locul 1 dacă echipa națională câștiga competiția, dar dacă nu a făcut-o ne-am mulțumit cu poziția a doua în topuri. Apoi am scris o piesă cu Kevin KeeganHead Over Hills In Love. Apoi, după câțiva ani am mai făcut o piesă pentru echipa de fotbal Liverpool.
Andrei Partoș: Asta nu știam… deci chiar îți place fotbalul!
Chris Norman: Da, îmi place fotbalul. Dar asta nu ar fi contat prea mult. Piesele le-am făcut pentru că s-a apelat la mine. Dar îmi place fotbalul.

Andrei Partoș: Albumul nou, al 13-lea din cariera ta, There And Back, înseamnă o revenire la rădăcini pentru tine?
Chris Norman: Da! Nu mai făcusem de ceva timp un album de studio cu piese noi. Așa că am decis că este timpul să o fac. Aveam deja piese compuse și idei de piese, am scris câteva și alături de Pete Spencer, cu care am mai cântat la Smokie, am scris și alături de colegii mei de trupă. Apoi am intrat în studio și am încercat să păstrăm energia unui concert live. Am cântat live în studio cu toții și a fost extraordinar! Din acest punct de vedere a fost ca pe vremuri cu Smokie. Și atunci intram în studio și trăgeam totul live.
Andrei Partoș: Sound-ul este foarte bun!
Chris Norman: Mulțumesc mult! Sunt foarte mulțumit de album. Am avut un inginer de sunet foarte bun.

Andrei Partoș: În România vii alături de muzicienii cu care ai înregistrat albumul?
Chris Norman: Da, este aceiași trupă!
Andrei Partoș: Vor fi și doamnele frumoase pe care le-am văzut pe site-ul tău?
Chris Norman: Da, vor fi cu mine. Martina cântă la keyboards și Pam care cântă la chitară.
Andrei Partoș: În concerte cânți și piese Smokie sau doar din perioada solo?
Chris Norman: Cânt întotdeauna și câteva piese Smokie. Show-ul meu este un amestec: piese Smokie dar și din perioada solo, mai vechi, mai noi. Este un amestec plăcut.

Andrei Partoș: În ce relații mai ești cu Dieter Bohlen?
Chris Norman: Nu l-am mai văzut de vreo… 20 de ani.
Andrei Partoș: Dar ați lucrat o vreme împreună.
Chris Norman: Da. Am înregistrat Midnight Lady și apoi am făcut un album împreună prin 1986. Apoi prin 1992 sau 1993 am mai lucrat împreună la o piesă. Dar asta este singura perioadă în care am lucrat.

Andrei Partoș: Ai avut timp să compui și pentru alți artiști? 
Chris Norman: Am făcut asta în trecut, dar acum nu mai compun pentru alții. Am lucrat cu diverși artiști, am intrat cu ei în studio, am făcut backing vocals, dar nu am mai făcut asta de mult timp.
Andrei Partoș: Nu îți mai place?
Chris Norman: Nu e vorba că nu mai îmi place. Adevărul este că nu mai am timp și nici nu mă mai întâlnesc cu atâta lume ca înainte. Nu mai locuiesc în mijlocul Londrei. Sunt foarte des plecat în turnee.

Andrei Partoș: Îți place să susții turnee acum? Pentru că dacă-mi amintesc bine plecarea ta de la Smokie a fost determinată de turneele lungi ale formației…
Chris Norman: Nu. Am plecat de la Smokie pentru că am avut un hit solo, Midnight Lady, iar promoterii au vrut să susțin concerte solo. Dar eu, fiind în Smokie, trebuia să fiu în turneu cu ei. Așa că a trebuit să decid dacă vreau să fac o carieră solo, sau să rămân cu Smokie. Am ales cariera solo. Oricum nu aș fi avut timp să fiu implicat în două proiecte.

Andrei Partoș: A fost o decizie grea pentru tine?
Chris Norman: Nu a fost atât de grea. Făcusem tot ceea ce mi-am dorit cu Smokie până atunci și simțeam că am ajuns la capăt cu trupa. Vroiam să încerc ceva și pe cont propriu. Așa că, la vremea respectivă, decizia nu a fost prea grea.
Andrei Partoș: Mai asculți muzica lor uneori? Ești la curent cu ceea ce fac ei, sau s-a dus prietenia?
Chris Norman: Suntem prieteni, dar nu le ascult albumele pentru că, din punctul meu de vedere, Smokie a însemnat Alan, eu, Pete și Terry. Dar din formula actuală a trupei mai face parte doar Terry. Așa că Smokie de acum nu are nicio legătură cu mine. Deci… nu ascult piesele lor de acum.

Andrei Partoș: Dar știi că multă lume, chiar și astăzi, când spui Smokie se gândesc la tine.
Chris Norman: Da… păi, fac parte din formula originală a trupei, cea de care își amintește toată lumea. Noi am lansat toate hiturile, așa că este de înțeles reacția oamenilor. Noi suntem în continuare prieteni. Mă refer la mine, la Alan, Pete și Terry. Nu ne întâlnim prea des, dar când o facem suntem prieteni.

Andrei Partoș: Am o întrebare tehnică pentru că sunt foarte mulți interesați: cum ai lucrat cu Chinn & Chapman?
Chris Norman: Erau doi oameni talentați. În ceea ce privește relația cu ei, modul în care lucram, atunci trebuie să vorbim în primul rând despre Mike Chapman. El era cu noi în studio, Mike se ocupa de partea muzicală. Nicky Chinn se ocupa mai mult cu afacerile, cu partea de business. Din punctul meu de vedere a fost foarte plăcut să lucrez cu Mike Chapman. Am învățat foarte multe de el, despre modul în care se fac albumele. Era un producător extraordinar. Avea idei minunate, așa că am avut multe de învățat de la el. Când intram în studio cu colegii, era un fel de jam-session, cântam împeună, comunicam permanent între noi, iar Mike coordona totul, ne spunea când trebuie să reluăm… era un perfecționist, își dorea să iasă totul bine. Era un producător foarte bun!
Andrei Partoș: Cine este producătorul tău acum?
Chris Norman: Eu sunt!

Andrei Partoș: În 1994 ai fost declarat „starul internațional al anului”. Îți mai amintești de acest moment?
Chris Norman: L-am primit pentru piesa The Growing Years… Am făcut un videoclip pentru această piesă, care a început să fie difuzat pe CMT (Country Music Television).
Andrei Partoș: Este o surpriză că ai fost difuzat pe CMT…
Chris Norman: A fost într-adevăr o supriză pentru că nu acesta fusese scopul meu… Iar într-un final am primit acel premiu. A fost foarte drăguț din partea lor și așa cum ai spus și tu, a fost un lucru neașteptat.

Andrei Partoș: În 2004, ai reinterpretat piesa Stumblin In, dar nu alături de Suzi Quatro…
Chris Norman: Așa am făcut?
Andrei Partoș: Da… ai interpretat-o alături de CC Catch, dacă îmi amintesc bine…
Chris Norman: Da… așa este! A fost pentru un show de televiziune în Germania și apoi a apărut pe un album.

Andrei Partoș: A ieșit bine sau nu ești prea mulțumit?
Chris Norman: A ieșit ok. A fost o versiune reușită, iar CC Catch a interpretat-o foarte bine. Nu-mi place să fac aceiași piesă cu mai mulți oameni, dar aceea a fost o versiune bună.

Andrei Partoș: Cum putem explica faptul că în Germania ai fost mereu pe primele locuri în topuri?
Chris Norman: Nu știu… nu am nicio explicație pentru acest lucru, dar este adevărat! Pe vremea Smokie am cântat mereu în săli mari, pe stadioane în Germania. În timp ce în Anglia cântam în teatre și în săli mai mici. Am avut hituri și în Germania și în Anglia, doar că ce era pe locul 5 în Anglia era pe locul 1 în Germania. Nu știu de ce… Probabil s-a întâmplat acest lucru pentru că am susținut numeroase turnee în Germania. Când am început cariera solo, tot în Germania am susținut mai multe turnee.

Andrei Partoș: Ai trupe, artiști preferați din noul val?
Chris Norman: Sunt câțiva care-mi plac: Jessie J, KT Tunstal, Leona Lewis, Snow Patrol… Sunt multe trupe bune acum.
Andrei Partoș: Mulți artiști din noul val se întorc la rădăcini și preferă să cânte coveruri…
Chris Norman: Vor să facă muzică adevărată! Sunt mulți care vor să se întoarcă la rădăcini pentru că vor să facă muzică adevărată. Este o idee foarte bună pentru că așa ar trebui să fie. Noi trebuie să facem muzica, nu să lăsăm mașinile să o facă.

Andrei Partoș: Te consideri un solist pop-rock sau unul de rock?
Chris Norman: În inimă sunt un solist de rock, dar am făcut și multă muzică pop, așa că mă încadrez la pop-rock.
(Sună un telefon)
Andrei Partoș: Îți sună un telefon…
Chris Norman: Trebuie să mai fac un interviu.
Andrei Partoș: Îți mulțumim mult Chris Norman! Așteptăm cu nerăbdare să te vedem în România, la București și la Cluj.
Chris Norman: Mulțumesc și eu! Mă bucur că am stat de vorbă! La revedere!
Seara, când am ajuns acasă, am găsit un mail de la Ina în care mă ruga să îi mulțumesc lui Andrei Partoș pentru interviu și să-i spun că lui Chris îi pare rău că fusese întrerupt din discuția cu Andrei de un alt telefon.

După difuzarea interviului (fapt care s-a întâmplat puțin după ora 3.00 dimineața), reacțiile ascultătorilor nu au întârziat se apară. Am primit zeci de mesaje entuziaste de la oameni care s-au bucurat să-l asculte pe Chris Norman. Au fost atenți la vorbele artistului, au citit printre rânduri, au comentat și au (re)descoperit un artist îndrăgit.

 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here