E grav când telespectatorii încep să creadă că anomaliile livrate în prime-time la TV reprezintă o dovadă de „gândire liberă”

2
463

Că românii au sau n-au talent este tot mai greu să ne dăm seama pentru că formatul emisiunii s-a globalizat și au început să participe tot mai mulți străini. Dar ăsta nu-i un capăt de țară. Spectacolul merge înainte, iar emisiunea are și momente bune. Problema este că devine din ce în ce mai evident că tot mai mulți români au pierdut „lupta” cu mașina de spălat creiere și intoxicare în masă a televiziunilor. Unii români și-au deconectat creierele, le-au depozitat într-o cutie pe raftul de sus din șifonier, și acum umblă creanga pe Internet. Cel mai recent caz care a scos la suprafață această „armată de zombi” ai Internetului, este cel al Sienei Vușcan, un copil de 10 ani care purta uniforma armatei chineze și a cântat o melodie de luptă („care se potrivea cu costumul purtat”). Trebuie să subliniez faptul că pe paginile noastre (Andrei Partoș, Psihologul Muzical și pe pagina mea) sunt puțini astfel de oameni. Ne-am străduit și am reușit să creăm o comunitate de oameni faini, inteligenți, cu simțul umorului. Ne mândrim cu publicul nostru și le mulțumim că ne sunt alături. Dar, din când în când „scapă” alte specimene pe care le blocăm cât putem de repede.

În urma emisiunii „Românii au talent”, am primit următorul mesaj de la o prietenă a paginii „Psihologul Muzical / Foc de PAE”, Patricia Montero:

Am văzut-o pe fata aceasta la Românii au talent. A cântat foarte frumos! Dar… ăsta nu e uniforma gărzilor roşii ale lui Mao? E ok să apară așa? Ăsta nu a fost un criminal? N-ar trebui să intervină CNA-ul?
Știu că a fost filmată în urmă cu ceva vreme, că a cântat în chineză, că a trăit acolo. Dar eu mă gândeam strict la Mao. A fost un criminal… Bănuiesc că totuși, regimul din China s-a mai schimbat puțin, ca viziune. Mie nu mi se pare ok nici să văd tricouri cu Che Guevara… Nici cu Putin, dacă stau să mă gândesc bine. Mi se pare că promovăm, chiar fără să ne dăm seama, niște idei periculoase… Pe mine nu m-a deranjat că fata a cântat în chineză, ci strict simbolistica uniformei…
Și m-a mirat și lipsa totală de recție a juriului… Au aplaudat momentul, i-au dat golden buzz, dar chiar n-a sesizat niciunul simbolistica?! Nici măcar dl Călinescu?… Nasol…
Din ce am învățat noi la școală, Mao este responsabil pentru moartea a 60-80 de milioane de oameni (execuții în masă, înfometare, muncă în lagăre, etc)… Undeva, logica e ruptă, din punctul meu de vedere. A fost interzisă pe bună dreptate svastica, pentru că avem respect față de memoria celor care au murit atunci, față de familiile lor, dar ni se termină respectul față de alte milioane de oameni care au murit în timpul unui regim totalitar. Au murit în condiții groaznice… Respectul ar trebui să fie pentru toți, nu? Greșesc?

 

Andrei Partoș a preluat mesajul și apoi a fost nevoit să înfrunte „armata de zombi” de pe Internet, care a venit cu furci și cu topoare să ne explice că fata este foarte talentată, că nu știm să apreciem un talent adevărat, că nu știm să ne bucurăm de un copil frumos, energic, inteligent, că nu iubim frumosul, arta… Oameni buni, faceți un efort și citiți (de preferat după ce aprindeți lumina în cutia craniană), apoi procesați informația și abia după aceea exprimați-vă. Siena Vușcan este un copil foarte talentat. De altfel, Andrei Partoș publicase pe Facebook chiar în timpul emisiunii „Românii au talent” mesajul: „Fetița de 10 ani, Siena Vușcan, e chiar o specială! Traseul Cluj- China-SUA și retur e favorabil talentelor!” și a avut peste 120 de reacții la acea postare.

Dar acum NU despre talentul fetei era vorba. Ce poate fi frumos la un copil de 10 ani îmbrăcat în uniformă militară, care cântă un cântec patriotic despre mersul la război?! Unde este frumusețea aici? S-au terminat cântecele pentru cei de vârsta ei? Având în vedere că are talent, ar fi impresionat cu orice ar fi cântat. De ce să alegi un cântec patriotic despre război?! De ce să porți o uniformă militară comunistă?! De la o populație care a respins atât de ferm uniforma școlară, pe motiv că știrbește personalitatea elevului, e cel puțin ciudat să văd cât de indulgentă este societatea față de un copil (oricât de talentat ar fi) îmbrăcat în uniformă militară. Vă e dor de uniformă, de intonarea odelor pentru patrie și conducător?

Dar poate cea mai șocantă replică pe care am văzut-o în acest dialog a fost următoarea: „lasă copilul în pace…are o gândire liberă, părinții sunt ok, ați venit voi cu false probleme”. Așadar, dai dovadă de o gândire liberă dacă te afișezi în public în uniformă și cânți melodii de război. Pe mine, această afirmație m-a speriat cel mai mult pentru că asta arată gradul de îndobitocire a populației.

Dorința televiziunilor de a șoca cu orice preț este interpretată de telespectatorul simplu ca act de dizidență, de gândire liberă… Se uită oamenii la TV și spun în sinea lor: „uite, bă, asta înseamnă să fii spirit liber: să porți cu mândrie uniforma comunistă și să cânți cântece patriotice într-un „templu” al capitalismului”. Mă îngrozește faptul că oamenii nici măcar nu mai fac efortul să înțeleagă cât de periculoasă este afișarea cu astfel de simboluri în spațiul public, cât de ușor sunt oamenii de manipulat, cât de ușor se poate infiltra în mintea oamenilor anumite idei… Lipsa de cultură, de repere, de respect, faptul că ne-am dovedit incapabili să învățăm din greșelile trecutului, pasivitatea civică de care suferim – toate se văd acum.

Și rețineți două lucruri:

  1. Un copil îmbrăcat în uniformă militară comunistă, cântând ceva patriotic, nu e un lucru frumos. Este odios și revoltător. PROTV-ul i-a făcut un mare deserviciu Sienei Vușcan.
  2. La Românii au Talent (la fel ca Vocea României și X-Factor), talentul, arta sunt pe ultimul loc. Tot ce contează este ratingul și banii obținuți din publicitate. Arta și oamenii talentați sunt de fapt, carne de tun….

M-aș bucura să comentați lucid, după ce citiți cu atenție, cele scrise de Patricia Montero care trăiește în Brazilia.

Publicată de Andrei Partos pe Duminică, 5 aprilie 2020

 

Mesajul postat de Sorin Ioniță:

Tâmpenie incredibilă la Pro TV. Nu-i bula mea dar sheruieşte lumea această oroare: un copil de 10 ani în concurs muzical…

Publicată de Sorin Ionita pe Duminică, 5 aprilie 2020

2 COMENTARII

  1. Nu prea e mare lucru de comentat.Pe Andi il stiam un om zdravan la cap,banuiesc ca e in continuare.Ce ……sa mai zici.Pai nostalgia , nostalgia… vorba cantecului.Hm.Ce vremuri.

  2. Cred ca despicăm firul in patru și mergem prea departe cu gândirea. Eu vreau sa cred ca a fost un număr nevinovat. Fără a se gândi cineva la o influentă Maoistă, militar-comunistă. Ca juriul nu prea e profesionist, asta e altceva. Cat despre CNA, nu ai cum să ai o parere buna, atâta timp cât se practica manipularea cu ajutorul televiziunilor, de zeci de ani de zile, iar aceasta instiitutie fiind doar cu prezența. 🤔

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here