Emy Drăgoi prezintă: FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „NOPŢI ALBE DE ACORDEON” – EDIŢIA a -X-a la TNB (12 noiembrie)

0
122

Proiectul FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „NOPŢI ALBE DE ACORDEON” – EDIŢIA a -X-a in viata muzicala romaneasca, înscris în domeniul „Artele spectacolului” – diversitate culturală al programului, propune organizarea unui concert aniversar, sustinut de instrumentisti de nivel mondial in muzica pentru acordeon, cu inserţii din folclorul românesc, folclorul international, clasic jazz sau contemporan.

Festivalul Internaţional “Nopţi Albe  de Acordeon”, ajuns la cea de-a  zecea ediţie,  reprezintă un proiect al artistului Emy Drăgoi, a cărui carieră muzicală a debutat şi s-a desăvârşit sub semnul acordeonului. De altfel, acesta asigură nu numai organizarea şi direcţia artistică a festivalului, ci evoluează în cadrul fiecărei ediţii în recitaluri ample, atât în calitate de interpret, cât şi de compozitor.

Principalul scop al festivalului – care a trezit interesul publicului, al artiştilor şi al criticii de specialitate prin toate cele noua ediţii desfăşurate până acum- este promovarea acordeonului şi încercarea – care s-a transformat de fiecare dată în reuşită – de a argumenta în faţa marelui public că acest instrument este unul dintre cele mai complexe, la care se pot interpreta genuri muzicale dintre cele mai diverse, de la muzică tradiţională, muzică lăutărească, la genul clasic şi chiar jazz.

De această dată, programul festivalului va avea drept temă centrală  muzica de jazz, alături de Emy Drăgoi – considerat cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, atât din punct de vedere al interpretării , al reorchestrării unor piese  celebre , aparţinând altor genuri muzicale, dar şi al compoziţiei- urmând să evolueze artişti renumiţi din Franţa, Italia, Rusia, Belgia, Argentina, Romania etc.

Va fi prezentată, de asemenea, o interesantă  expoziţie  de acordeoane, multe dintre exemplarele expuse  făcând parte din colecţia particulară a artistului Emy Drăgoi (de la prototipul acestui instrument realizat la Curtea Imperiala din Viena in 1827, pana la cele personalizate de azi).

Emy Dragoi şi invitaţii săi reprezintă  precursorii emancipării acordeonului spre libertăţile oferite de acest gen muzical. Festivalul de acordeon va prezenta publicului un program variat, care cuprinde atat muzică clasică, variété, cafe concert, cat şi jazz, tango sau chiar muzică lăutărească.

Concertul aniversar va avea loc la Teatrul National din Bucuresti (Sala Mare),in data de 12 noiembrie 2019,orele 20.00. Biletele costă 76 și 86 lei.

Festivalul International „Nopti albe de acordeon” din Romania se alatura altor sute de manifestari internationale de gen cu traditie, precum Festival des „Nuits de nacre”, Festival d’accordeon Le Grand Soufflet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here