EUROSPORT NE ÎNVAȚĂ TENIS?

0
230

EUROSPORT NE ÎNVAȚĂ TENIS ?EUROSPORT NE ÎNVAȚĂ TENIS

Știm că ei se simt bine cu bicicletele, cu mașinuțele și motoarele. La tenis au mai mereu comentatori elevați, superiori, cu limbaj tehnic, de parcă toți am fi elevi ai școlii de tenis cel puțin. Am îndrăznit să semnalez câteva scăpări și imediat m-a taxat un jurnalist, altfel simpatic, de la ei. Mi-a explicat că-n limba rusă Rublev e Rubliov, dar pe ecran scrie Rublev, iar arbitrul de scaun citește ce scrie. Credeam că a fost întrebat și jucătorul care nu e debutant.

*Faptul că sportivele din Ucraina nu dau mâna cu cele din Rusia sau Bielorusia, nu m-a surprins. E destul de normal. Sportivele au familii, rude, prieteni în țara lor atacată injust de agresorul rus. Svitolina a declarat clar că nu va da mâna. Azarenka a înțeles și nici n-a mai încercat. Reacția unui public (de regulă avizat, aparent educat, plătitor) de a huidui jucătoarea din Bielorusia mi s-a părut nefirească, mai ales că a fost un joc extrem de bun, echilibrat. Nu era mai simplu să se facă un anunț înainte de joc pentru a evita o situație nedreaptă și penibilă? Anul trecut sportivii din cele două țări colege de agresiune n-au fost admiși, acum britanicii și-au schimbat abordarea. Dar fără tact, fără eleganță, fără motiv, fără explicații.*

*Unul dintre domnii care ne țin cursuri, ne-a semnalat că s-a aflat care e ”călcâiul lui Ahile”, care minusul în jocul lui Djokovic. Dar, dacă vreți să aflați, trebuie să mergeți pe site-ul postului, sau undeva. Am lăsat jocurile live, am lăsat tot și m-am pus pe căutat ca să știu cum îl bat pe Djokovic. Pe bune? Acesta e semnul de aroganță, născută din senzația că așa se face promo.*

S-A PĂSTRAT ȚINUTA ALBĂ

E destul că plouă des la Londra, că se tot întrerup jocuri, că se reiau a doua zi. Sunt doar două terenuri cu acoperiș tractabil, dar și acolo se așteaptă mult până se închid, până se usucă iarba umedă. Public elegant, dar și zgomotos, începe să semene cu cel din Franța. Tot mai aproape de fotbal, iar arbitrii din scaun par prea timizi pentru a cere liniște. Dintre vechile tradiții au rămas doar ținutele albe. N-aș zice că e mult.

ALE NOASTRE

*Sigur că mi-a părut rău că fetele noastre (Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan Jacqueline Cristian)n-au trecut de turul 3, dar nu e chiar o surpriză. Au avut 2-3 partide bune. E ceva. Poate ar trebui să numărați câte jucătoare din Cehia ,Rusia, sau SUA încep un astfel de turneu de Mare Șlem și câte ajung în primele 4.* În 2018 și Halep s-a oprit în turul 3. Anul următor a luat Trofeul. *Îi preocupă pe câțiva jurnaliști faptul că nu ”vine nimic din urmă”. Ați încercat să aflați ce face F.R. de Tenis pentru a ajuta tinerii? Cine investește în acest sport în afară de câțiva părinți? * Erau niște emisiuni, pe vremuri gen ”să învățăm limba franceză sau rusă cântând”. Acum unii vor să ne învețe tenis vorbind, dar fără a explica termenii. Ce dor îmi e de Cristian Țopescu!

Chestie de regie. La challenge (contestație) se dă lent secvența cu mingea, ca să se lămurească toți că a fost sau nu out. Dacă un copil de mingi stă exact în dreptul ecranului, în dreptul liniei, cum vezi? S-a întâmplat o dată, de două ori, de 4 și a doua zi din nou. O fi chiar așa greu să i se ceară copilului să facă un pas lateral? A observat și unul dintre comentatorii noștri.

Cam multe abandonuri, accidentări! Pe 10.07. au fost două. Iarba tocită n-are nicio vină?

Jocuri foarte spectaculoase am văzut azi. Rune a trecut în 4 seturi de Dimitrov. Alcaraz și Berrettini au fost nevoiți să aștepte până s-a tras acoperișul. Acum din cauza întunericului. Alcaraz mi s-a părut clar superior italianului. Doar o părere.

Poate totuși le explică cineva specialiștilor de la microfon când e break și când e re-break. Și poate învață domii că la mingi decisive, cu au fost la Swiatek- Svitolina, nu vorbești despre reușitele uneia din trecut. Mai și taci, că nu doare. Că tot ne școlarizați în tenis. Transmisia e un show, pe care unii comentatori îl strică și nu e o.k.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here