BRITANICII M-AU IMPRESIONAT. „TO PAY RESPECT”!

0
212

BRITANICII M-AU IMPRESIONAT. „TO PAY RESPECT”!Am urmărit, ca mai toată lumea interesată, tot ce s-a transmis după moartea Reginei Elisabeta a II-a până la zi. N-am devenit monarhist, dar dacă trăiam acolo, poate eram. Am admirat respectul, disciplina, tradițiile, estetica, sobrietatea firească. Am admirat cum au înțeles cetățenii simpli să stea la coadă pentru a ajunge în dreptul sicriului și să se încline. To pay their respect. Nu am găsit o traducere fericită.

Nimeni nu se grăbește. Public de toate categoriile sociale, de vârstă, ținute diverse…Atâtea zile, 24 din 24. Am admirat traseele parcurse de Regele Charles și familia. N-am fost atent la bârfe, can-can-uri, deși ele au existat pe toate posturile mari din Italia, Franța, SUA ș.a. Facebook-ul va avea tone de glume, ironii, bancuri.

Brusc și-au amintit toți ce a făcut sau n-a făcut Regina în 70 de ani, sau ce a zis, sau n-a zis, Regele Chrales III până să devină Rege. M-au impresionat militarii, gărzile speciale, fanfarele….Admirabil cu se comportă oamenii în Westminster Hall (clădirea are peste 900 de ani de existență). Decenți, demni, calmi, unii au declarat că au venit pentru că așa au simțit, pentru că Regina și-a servit poporul, pentru că M.S. merită acest gest din partea tuturor. O fetiță de 9 ani a așteptat peste 6 ore pentru că și-a dorit să fie acolo.

Cei de la BBC au subliniat cât este de dificilă misiunea organelor de ordine, poliție, securitate în acest context. O familie, o țară în doliu și totuși există destui teroriști care ar putea profita. Serviciile de informații sunt în alertă totală. Discuția cu un seș al securității a fost calmă, fără nuanțe de panică.

Un soldat aflat în paza catafalcului, a leșinat. O verișoară a Reginei a leșinat. Subiecte de presă. CNN remarca și faptul că oamenii aflați la coadă leagă prietenii. Unii au venit cu copiii, deși s-a făcut recomandarea să n-o facă.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here