#EUROVISION 2014, CERBUL DE AUR (COMEMORAT)… UITE GRILA, NU E GRILA… UN EVENIMENT MARCA TVR

0
25

Articol de Iulia Radu
De mult nu m-am mai plictisit atât de mult uitându-mă la TV… Pe bune! În astfel de momente realizezi, de fapt, cât de prețios este timpul și cât de important este să știi să te bucuri de fiecare clipă. Zău că aș fi putut să citesc o carte, să dorm sau să mă uit la meci, oricare variantă m-ar fi scos în avantaj. Dar nu, eu am ales opțiunea a 4-a: „Cerbovisionul”… sau „EuroCerbul”… sau „Eurovisionul de Aur” – eveniment de interes național transmis, produs, realizat de TVR la Brașov în Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu”, proaspăt renovat de primarul municipiului (aspect evidențiat cu grijă pe covorul roșu, la intrarea în clădire de însuși edilul urbei – aici găsiți relatarea evenimenului).
Emisiunea în sine a fost o struțo-cămilă, din care eu nu am înțeles mare lucru. Cert este că TVR-ul nu și-a uitat „realizările” așa că a decis să puncteze cu pompă 46 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur, festival pe care a reușit să-l îngroape după ani buni, în care a depus toate eforturile în acest sens. Fiind o reușită, înțeleg nevoia de a te lăuda cu „faptele glorioase”. Apoi, trebuia să alegem (dar de ce zic eu „alegem”, trebuia să aleagă!) reprezentantul României la Eurovision 2014. Ar mai fi fost și lansarea grilei TVR, dar am citit în presă că nu a fost aprobată de CNA (găsiți info aici!), așa că au lăsat-o mai moale cu acest „eveniment”. Nu-i nimic, în vară se împlinesc 52 de ani de la prima ediție a Festivalului „Mamaia”, puteți să prezentați grila atunci. Ar fi trist ca la vară să nu aveți nimic de făcut! Ați fost la munte, e păcat să nu mergeți și la mare, soarele face bine pentru sănătate, trebuie să se fixeze calciul în oase, nu?
 
Bun, ca să închei subiectul cu Cerbul de Aur, să nu vă închipuiți că au anunțat cumva că se reia festivalul în acest an… Nu! Dar știți cum e… Din când în când se pomenesc „morții” și se cântă „Veșnica pomenire”. E un gest creștinesc! Pe Stela Popescu nu au lăsat-o să povestească mai nimic despre prima ediție, nici imagini din trecut n-au prea fost; iar momentele cu Corina Chiriac, Luminița Dobrescu, Proconsul dar și înregistrarea cu Monica Anghel au fost expediate și inserate fără nicio logică în show-ul propriu-zis. A fost amintit Dumitru Moroșanu, în treacăt. Păcat! Artiștii meritau mai mult! Și fraierii din fața televizorului la fel!
 
Revin la Eurovision. Vor merge în Danemarca Paula Seling & Ovi. Bravo lor! Îi felicit și le urez succes! Piesa nu-mi spune mare lucru, dar măcar ei au experiență, au mai fost, nu-mi fac griji că se vor descurca. Nu pot să trec, totuși, peste modul penibil în care au fost anunțați câștigătorii! Sec, fără pic de emoție, suspans, pur și simplu, Mădălin Voicu (președintele juriului) le-a citit numele de pe o foaie… Eu știu că am spus mereu că mă enervează momentele acelea lungi, tensionate de la Vocea României, când antrenorii anunță cine merge mai departe, dar ce a făcut TVR-ul este împotriva oricărei idei de show! La fel de bine puteau să renunțe la parodia asta de emisiune, să-și asume desemnarea unui reprezentant și să trimită un comunicat de presă! Era cea mai corectă și mai ieftină soluție!
În altă ordine de idei nu mi se pare normal ca juriul să fie același și la preselecția inițială și la finala națională! Și apropo de juriu, nu era corect să se citească notele la vedere? Sau măcar să fie prezentat clasamentul juriului și să se adauge ÎN DIRECT punctele juriului la cele ale publicului și să vedem și noi rezultatul final? Eu așa am văzut că se face peste tot. Cel mai recent exemplu este Festivalul de la Sanremo unde clasamentele, punctajele sunt date imediat! Înțeleg că mâine (2 martie) va fi un Doppo Festival unde vom afla notele juriului… De ce mâine? De ce nu acum?! Cel mai probabil, TVR-ul nu va da explicații!
UPDATE 1 – Citesc chiar acum un articol în ziarul Click, care mi se pare cel puțin dubios. Înțeleg că nu s-au mai citit notele juriului pentru că Sanda Cepraga a căzut de pe scenă şi s-a rănit grav. Ea ar fi trebuit să citească notele. Acum, stau și mă întreb, ceilalți membri ai juriului nu știu să citească?!
UPDATE2 – La televot totalul a fost de 16.236 de voturi. Numărul de votanți este foarte mic, iar în acest an tariful pentru un apel / sms a fost mai mic ca în trecut (doar 0,30 eurocenți). Ștefan Stan a avut doar 774 de voturi. Păi, la Vocea României au fost mii de susținători (cel puțin așa susține ProTV-ul). Nu pot să nu mă întreb: ce s-a întâmplat cu fanii lui? Au plecat toți din țară, au rămas fără credit?!
UPDATE3 – Am primit și comunicat din partea TVR cu situația voturilor:
„Paula şi Ovi 22 de puncte (12 puncte de la juriu și 10 puncte de la public)
 Vaida, cu 16 puncte (4 juriu şi 12 televot)
Vizi Imre, cu 16 puncte (10 puncte juriu, 6 puncte televot)
Anca Florescu, cu 13 puncte (5 puncte juriu şi 8 televot)
Ştefan Stan & Teddy K, cu 12 puncte (7 puncte juriu, 5 televot)
Renee Santana & Mike Diamondz, cu 10 puncte (6 puncte juriu, 4 televot)
Bere Gratis, cu 9 puncte (8 puncte juriu, 1 televot)
Şăl , cu 7 puncte (0 puncte juriu, 7 televot)
The dAdA, cu 5 puncte (2 puncte juriu, 3 televot)
The Zuralia Orchestra, cu 3 puncte (3 puncte juriu, 0 televot)
Naomy, cu 3 puncte (1 punct juriu, 2 televot)
Silvia Dumitrescu, cu 0 puncte (0 juriu, 0 televot)
 
Fanii Eurovision sunt aşteptaţi duminică, 2 martie, de la ora 13.00, la un program în care pot revedea cele mai bune momente ale spectacolului de sâmbătă seară, difuzat la TVR 1 şi TVR HD, iar de la 18.30, la TVR 1, laEurovision Dopo Festival află care sunt primele gânduri ale învingătorilor înainte de finala de la Copenhaga, dar şi ale celorlalţi concurenţi”.
 
Mă intrigă faptul că Televiziunea Română a ales Brașovul pentru a organiza acest eveniment. Pe de o parte se plâng că sunt în pragul falimentului, pe de altă parte trimit carul TV la Brașov. Înțeleg că artiștii și-au suportat singuri cheltuielile de cazare, drum, etc, dar la finalul transmisiunii nu se mai termina genericul. Să înțeleg că toți oamenii aceia, angajați ai TVR, și-au plătit singuri totul? Pentru că, repet, TVR-ul nu are bani… sau cel puțin așa declară!
 
Bine… recunosc, mie îmi scapă și motivul pentru care noi ne încăpățânăm să participăm la Eurovision… De fapt, care e miza participării? Doar așa să mai iasă din țară delegația Televiziunii? Taxa de participare este de 130.000 de euro la care se adaugă cheltuielile cu promovarea, deplasarea echipei, etc. Dacă ceea ce am citit în presă este adevărat, atunci există o problemă serioasă. Iată ce scrie pe exclusivenews.roChiar dacă are probleme financiare, TVR ar avea de unde să achite taxa de participare de 130.000 de euro. Numai că nu poate face această plată către EBU, întrucât TVR nu are în acest moment Consiliu de Administrație. Dată fiind suma, actuala conducere interimară a TVR, nu poate aproba un astfel de plafon. Această atribuție îi revine Consiliului de Administrație. Televiziunea Română nu mai are Consiliu de Administrație, încă din 10 decembrie 2013, când Parlamentul a respins raportul de activitate al SRTV și automat CA-ul a fost demis. În lipsa unui CA care să valideze suma de 130.000 de euro, plata nu se va putea face către EBU.
Și totuși, nu înțeleg, de ce să aloci atâția bani pentru un eveniment care nu mai trezește interesul românilor, asta reiese din cifrele de audiență, din lipsa de interes a presei față de acest eveniment. Sau, dacă tot decizi să dai acești bani, atunci de ce dracu să nu faci un show de nota 20?? Nu pot să-mi explic cum se face că TVR-ul nu este în stare să creeze vâlvă și să trezească interesul publicului față de acest mare eveniment european?! Faptul că pun pe Facebook fotografii, faptul că au inclus-o pe Naomy în finală (sperând că îi bagă cineva în seamă și se va vorbi despre eveniment) sau că organizează întâlniri cu fanii în mall, este egal cu zero pentru publicul larg. Să fim serioși! N-am primit niciun comunicat de presă, nu au fost în stare să creeze nicio știre din toată pregătirea pentru acest eveniment, au lăsat totul pe seama altora, sperând că se vor discuta mondenități… subiecte de care publicul este sătul! Oricum, s-au orientat prost către Naomy, mai bine îi convingeau pe Bianca și pe Victor să facă un duet… asta era garanția succesului comercial! Sau… dacă organizatorii și-au propus să facă evenimentul doar pentru cele câteva grupuri de pe Facebook dedicate Eurovisionului, atunci, în mod clar, show-ul a fost un succes total, a ajuns la „publicul țintă”!
N-am văzut pe TVR nici măcar o emisiune dedicată acestei preselecții, acolo, câteva minute alocate fiecărui concurent în parte, nici măcar pe site-ul lor nu există biografii ale concurenților… Apropo de Sanremo, RAI aloca spațiu pentru propriul eveniment aproape în toate emisiunile, dimineață, la prânz și seara. Unii criticau, alții lăudau… La TVR, tăcere! Nici de bine, nici de rău! Dezinteres total față de PROPRIUL LOR EVENIMENT! Trist! Și atunci, în aceste condiții, de ce să mai cheltuiți atâtea mii de euro? Stați fraților acasă!
 
În loc de concluzie… Seara petrecută pe TVR m-a dezamăgit profund! Să văd un show atât de prost făcut, e prea mult pentru mine! Să vă reamintesc că suntem în 2014 și că am avut și avem, în continuare, posibilitatea să vedem pe Internet, preselecțiile celorlalte țări particpante?! Și putem vedea cum se ocupă alții de Eurovision? Cât de mult se străduiesc să aducă un spectacol bun în fața telespectatorilor? Cât de mult contează un sunet bun într-un astfel de concurs? Eu, în locul TVR-ului, aș intra sub pământ de rușine! Ah, dar stai, Televiziunea Română este deja la 2 metri sub pământ…
 
Alte articole despre Eurovision:
 
 

#EUROVISION 2014: CÂȘTIGĂTORII SUNT ACUZAȚI DE PLAGIAT

#EUROVISION 2014 – Paula Seling și Ovi au câștigat selecția națională

 

1 COMENTARIU

  1. Ai spus tot ceea ce putea fi spus, Andrei! Nu mai este nimic de adaugat, din pacate! Doat ca , pe ici e colo, lucrurile staau atat de rau, incat nici ironia, parca nu mai incape! Cauza pentru care s-a intamplat ceea ce s-a intamplat este atat de grava..incat nu poate fi rostita… Eu zic in continuare,,Cantarea Romaniei, dar este Ingroparea Romaniei… cea care a dus la degradarea asta totala si la batjocura , fara limite la adresa noastra! Si o singura adaugire, in privinta comparatiilor… Senzatia clara a fost aceea ca oamenii implicati au anuntat organizarea unei ceremonii de comemorare funebra, iar pe scena au urcat interpreti platiti pentru nunti si botezuri, asa incat nimeni sa nu stie, la urma, daca sa rada sau sa planga…, nici cei din sala, nici cei de pe scena! Intrigant este faptul ca totul a fost premeditat si , ca in toate situatiile, de aceste gen, din ultimii ani, vom asista neputinciosi, fara sa putem sa ne aparam…pentru ca ne jignesc demnitatea si inteligenta si educatia, incercand sa ne fure identitatea..definitiv, tuturor celor care mai gandim… si incercam sa sunem lucrurilor pe nume, pentru ca asta e legea firii…Cu totii stim care sunt motivele reale si asta , pe mine, ma doboarea tot mai mult, pe zi ce trece si neputinta de a ne mai putea revolta in vreun fel… ! Persepectivele care decurg de aici sunt cele care ma inspaimanta!! Dumnezeu sa ne apere!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here