Eurovision 2016. Iuliana Marciuc, despre Selecţia Naţională, la Adevărul Live: „Juriul a încercat să fie cât mai obiectiv posibil, dar există şi preferinţe“

0
15

iuliana marciuc eurovision 2016 aInterviu preluat din Adevărul
Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2016, a fost prezentă în studioul Adevărul Live, pentru a da detalii din culisele ediţiei din acest an.
„Adevărul“: Cât de greu este pentru Televiziunea Română să organizeze un eveniment de o asemenea anvergură, având în vedere situaţia financiară critică în care se află instituţia. E un show televizat, bănuiesc că e nevoie de o armată de oameni.
Iuliana Marciuc: Este un lucru greu de realizat, cu atât mai mult din punct de vedere financiar. Fără ajutorul Municipiului Baia Mare nu am fi putut să organizăm un show de o asemenea amploare, aşa cum ni-l dorim. La acest show peste 150 de oameni sunt angrenaţi în această desfăşurare de forţă, de la PR până la cei care vor urca pe scenă. Operatori, sunetişti, scenografi. Regizorul e foarte important în această perioadă.
(…)
Un subiect ce a stârnit dezbateri aprinse a fost retragerea din concurs a interpretei britanice Haley Evetts, care se calificase în Selecţia Naţională cu piesa „Brand New Day“. În primul rând vream să lămurim nişte supoziţii care au apărut în mediul online, că această retragere vine la doar o zi după ce domnul Horia Moculescu a declarat chiar la TVR că nu e de acord cu permiterea compozitorilor străini să se înscrie în Selecţia Naţională.
Dacă nu se lua din context, se putea vedea că tot Horia Moculescu a susţinut această piesă. Când a intrat în juriu a fost de acord cu regula de a accepta şi străini. E doar o conincidenţă. Au fost o serie întreagă de ghinioane pentru această piesă. Compozitorul este pilot şi abia am luat legătura cu el. Fiecare compartiment de la noi a stat de vorbă cu el două ore. Când a trebuit să filmeze videoclipul a spus că solista nu are paşaport să iasă din Marea Britanie. Apoi, când a obţinut paşaportul, solista a căzut pe gheaţă şi a primit interdicţie să meargă. Au fost mai multe ghinioane care au dus la retragerea piesei. Am avut deschiderea firească spre compozitorii străini. Mai există un compozitor străin în concurs, care a dat piesa sa Xandrei, o artistă din România. Juriul a fost contactat cu mult înainte de audiţia şi înscrierea pieselor. În momentul în care Cezar Ouatu a fost contactat, cred că domnul Cristi Faur nu ştia că va participa. Legăturile şi prieteniile dintre ei sunt şi există, sunt greu de controlat, dar ne bazăm pe integritatea membrilor juriului. Am stat cu ei, dar nu mi-am permis să le dau sfaturi, mi se pare că juriul are decizia finală.  Deşi pare greu de crezut, piesa celor de la Gaşca de Acasă a avut mai multe note de opt decât piesa Norei Deneş. Juriul a încercat să fie cât mai obiectiv posibil, dar există şi preferinţe. Au existat piese cu un punct diferenţă între membrii juriului. Asta arată ceva despre părerile juriului. Au fost şi păreri contradictorii. Fiecare şi-a făcut un clasament propriu, iar la sfârşit s-au confruntat cu acest clasament. Cred că au fost trei zile bune pentru fiecare dintre ei, merg pe ideea că sunt profesionişti. Tot ei urmează să vadă cu ce vin concurenţii în plus pe scenă. Aşa se va face clasamentul.
(…)
Cum percep românii Eurovisonul?
De la an la an a crescut audienţa acestor programe. Noi am făcut eforturi să întinerim publicul. Piesele pe care compozitorii le-au dat la audiţii sunt de calitate. Sunt şi alte lucruri de pus la punct. Poate o începere a Selecţiei la începutul anului. Sunt multe lucuri de făcut pentru ca Eurovisionul să fie şi mai vizibil în România.
Puteți citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/muzica/eurovision-2016-iuliana-marciuc-dan-manoliu-dezvaluie-detalii-culisele-selectiei-nationale-adevarul-live-ora-1300-1_56c63a455ab6550cb8f55587/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here