Eurovision 2018: un nou rebus pentru noi

0
31

eurovision song contest aArticol de Iulia Radu
Întreb din pură curiozitate: simțiți că v-a crescut interesul față de Eurovision de anul trecut și până acum? Țin minte că acesta este unul dintre obiectivele declarate ale TVR: să crească interesul publicului pentru acest concurs. Dar văd că e tot mai greu de urmărit, de ținut pasul cu tot ce se întâmplă acolo. Dacă anul trecut (2017) s-au înscris în concurs 84 de piese și după ce au fost verificate actele au trecut de prima fază a preselecției 72 de piese, pentru 2018, juriul „a avut dificila sarcină de a alege” din 72 de piese cele 60 de „semifinaliste”. Ce-i drept… e foarte greu să te desparți de 12 piese. Numai Dumnezeu știe de ce nu le-or fi lăsat pe toate în concurs! Aflu cu stupoare că în acest an, Eurovisionul va avea 5 „semifinale”. Nu știu cine le-a furat dicționarul celor din TVR, dar îl/o rog frumos să îl ducă înapoi pentru că e trist ce citesc pe site-ul organizatorilor. Încerc să îi ajut cu un citat din DEX:

SEMIFINÁLĂ ~e f. Fiecare dintre cele două întâlniri intermediare ale unor competiții sportive, prin rezultatul cărora sunt determinați finaliștii. /semi- + finală

Așadar, avem 60 de „semifinaliști”. Și 5 „semifinale” care vor avea loc la: Focșani (21 ianuarie), Timişoara (28 ianuarie), Craiova (4 februarie), salina Turda (11 februarie) şi Sighişoara (18 februarie). Recunosc, sunt puțin confuză. În august 2017, aflam că Eurovisionul va avea loc la Cluj. Iată ce declara la vremea respectivă pentru Mediafax, Emil Boc, Primarul Clujului:

„Municipiul Cluj-Napoca va participa în parteneriat cu Televiziunea Publică la organizarea Selecţiei Naţionale Eurovision 2018. Evenimentul va avea loc în Sala Polivalentă Cluj-Napoca în perioada 19 ianuarie – 11 februarie 2018, şi vom propune alocarea de la bugetul local a sumei de 550.000 de lei ca susţinere financiară a acestei competiţii. Cu o capacitate de 10.000 de locuri, Sala Polivalentă are în dotare toate facilităţile corespunzătoare desfăşurării unui asemenea eveniment de interes naţional, fiind cea mai modernă şi încăpătoare construcţie destinată unor astfel de competiţii. Este normal ca evenimentul să aibă loc aici iar organizarea selecţiei naţionale Eurovision confirmă statutul Clujului de capitală a sportului şi a spectacolelor de calitate“, a spus Boc, citat de Mediafax.

Despre Cluj nu mai scrie nimic pe site-ul TVR, dar nici nu explică nimeni cum au fost alese cele 5 orașe și nici ce sume au fost alocate pentru organizarea fiecărei „semifinale” în parte.
Dintr-un comunicat postat pe site-ul TVR, aflăm că „organizatorii au stabilit repartizarea pe semifinale a celor 60 de piese”. Desigur, nu explică nimeni CUM au stabilit, pe ce criterii. Pur și simplu au stabilit ei că așa trebuie să fie, iar noi, publicul, dacă acceptăm bine, dacă nu, nu. Interesant este faptul că în aceste 5 „semifinale”, publicul nu este implicat deloc. A dispărut televotul. Doar juriul alege câte 3 piese din fiecare „semifinală”, urmând ca în finală să voteze doar publicul. Și pentru că în TVR se mimează prost transparența, au anunțat și numele juraților: Marian Ionescu, Ilinca Băcilă (?!?!), Nicu Patoi, Liliana Ştefan şi Viorel Gavrilă.
Găsiți articolul aici:
http://eurovision.tvr.ro/2018/eurovision-romania-cinci-orase-pentru-cinci-semifinale/
E bine să rețineți că piesa „Fix Me” interpretată de Freia a fost descalificată, locul ei fiind luat de „Baby You’re The Only One” interpretată de Tomher Cohen. Motivul descalificării? Foarte simplu! Piesa fusese lansată (fără știrea artistei și a managementului ei) în China încă din luna mai 2017. Dacă vreți să vă amuzați copios, citiți declarația artistei pe site-ul TVR:
http://eurovision.tvr.ro/2018/precizari-referitoare-la-descalificarea-piesei-fix-me-freia-din-selectia-nationala/
 
Lista celor 60 de „semifinaliști”, o găsiți aici:
http://eurovision.tvr.ro/2018/juriul-eurovision-romania-a-decis-semifinalistii-selectiei-nationale/
 
O informație utilă pentru acest weekend (preluată de pe pagina organizatorului):

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here