Festivalul de la Mamaia a murit înainte de a reînvia?!

0
775

Festivalul de la Mamaia a murit înainte de a reînvia?!Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia a ”decedat” în 2012, din nepăsarea autorităților locale din Constanța, nepăsare evidențiată și prin abandonarea Teatrului de vară din Mamaia, leagăn al festivalului, inaugurat la prima ediție a acestuia, în 1963 – acum 60 de ani.

La ora actuală, teatrul este într-o stare jalnică, invadat de buruieni și de șobolani, lăsat de izbeliște de cei care de fapt trebuiau să-l conserve și să-l mențină în circuit. Cu toate acestea, am avut o rază de speranță la începutul acestui an, când s-a anunțat reluarea Festivalului de Mamaia și am crezut că autoritățile locale au înțeles, în sfârșit, ce ”brand” extraordinar, ce ”marcă înregistrată” este pentru constănțeni celebrul festival. De atunci, luni de zile, mass media a oferit permanent informații legate de atât de așteptatul eveniment, cu artiștii care vor evolua, prezentatorii, orchestra, dirijorii, datele, locul de desfășurare, deci nimeni n-avea vreo îndoială că totul e pus la punct organizatoric. Prezentatori urmau să fie Octavian Ursulescu (de 13 ori la cârma festivalului) și Dan Negru (de 3), deci foarte buni cunoscători, familiarizați cu festivalul.

Marea orchestră a festivalului, cu 40 de instrumentiști, avea să îi aibă dirijori și orchestratori pe reputații compozitori, ce numeroase premii la activ aici, Ionel Tudor și Andrei Tudor, la rândul lor, practic, nr. 1 în domeniu.

În timp ce dintre soliști nu lipseau marile vedete ale genului, inclusiv Pompilia Stoian acceptase să vină din Germania pentru a cânta marele șlagăr ”Prieten drag”. Dar acum câteva zile, cu doar 5 săptămâni înainte de primul gong, lovitură de teatru: de la Constanța se anunță că s-a organizat o licitație, câștigată de o altă firmă, care a oferit un preț mult mai mic.

Parcurgând lista prezentatorilor și a soliștilor anunțați, reiese clar de unde acest preț mai mic, fiindcă nici măcar una din marile vedete ale cântecului românesc nu se regăsește în oferta firmei câștigătoare (unii soliști chiar nelegați de festival!), prezentatori urmând a fi Liana Stanciu și Aurelian Temișan, debutanți în această postură la Mamaia!

Puteți citi articolul în întregime aici: https://click.ro/vedete/vedete-romanesti/festivalul-de-la-mamaia-a-murit-inainte-de-a-2284948.html

 

Scandal la Festivalul Mamaia! Firma care a pierdut licitația pentru organizarea evenimentului i-a trimis o scrisoare lui Marcel Ciolacu și face acuzații: „Inițial nu a fost vorba despre nicio licitație”

Scandal la Festivalul Mamaia! Firma care a pierdut licitația i-a trimis o scrisoare primului ministru al României, Marcel Ciolacu. Nicolae Constantinescu susține că a promovat manifestarea cu tradiție de la malul mării și a contactat artiștii, fără să știe că va urma și o licitație în acest sens.

Ce scrie în documentul adresat primului ministru, Marcel Ciolacu

‘Vă supun atenției o situație recentă pe care vă rog insistent să o analizați. Este vorba despre rezultatul licitației pentru organizarea ediției aniversare a Festivalului Mamaia, care în cei 60 de ani (în 1963 a fost prima ediție) a devenit un reper pentru muzica românească, fiind un eveniment cu tradiție care a promovat valorile autohtone.

Eu, Nicolae Constantinescu, prin NC ENTERTAINMENT AGENCY, am demarat în urmă cu 1 an și jumătate repetate discuții cu Consiliul Județean Constanța, care deține licența acestui festival, ca Mamaia să fie din nou organizată, după o pauză de 11 ani. Inițial nu a fost vorba despre nicio licitație, festivalul urmând a fi susținut financiar de Consiliul Județean Constanța și de Ministerul Culturii.

Consiliul Județean Constanța s-a arătat dornic și chiar bucuros să susțină organizarea acestui eveniment, după proiectul propus de mine: Mamaia – 60, Ediție Aniversară. În luna martie, a avut loc și o primă întâlnire cu artiștii interpreți, cu dirijorul Ionel Tudor, cu reprezentanți ai presei, un avocat și un consilier din partea CJ Constanta, unde s-a comunicat formula și programul artistic pe care urma să îl aibă Festivalul Mamaia 2023′, se consemnează în documentul respectiv.

Nicolae Constantinescu subliniază că la Constanța ar fi avut loc și o conferință de presă legată de Festivalul Mamaia, cu participarea președintelui Consiliului Județean Constanța.

‘După ce au început să apară interviuri în presă cu artiștii care vorbeau despre amintiri legate de acest festival și bucuria de a fi din nou împreună pe scenă, la Gala Aniversară, brusc, Consiliul Județean (care anunțase între timp că se apucă și de refacerea teatrului de vară, existând și un proiect în acest sens), a organizat o licitație pentru acest eveniment prin Centru Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada. Deja se cunoșteau foarte bine toate detaliile proiectului de desfășurare a evenimentului.

A avut loc o conferință de presă la Constanța, cu participarea Președintelui Consiliului Județean Constanța, care a vorbit în linii mari despre componența artistică, a declarat că va fi o orchestră special creată pentru acest eveniment, formată din 40 de instrumentiști, care vor fi dirijați de maestrul Ionel Tudor, exact așa cum era prevăzut în proiectul meu.’, a subliniat Nicolae Constantinescu.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://www.viva.ro/vedete-si-evenimente/scandal-festivalul-mamaia-firma-care-pierdut-licitatia-scrisoare-marcel-ciolacu-3183512

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here