Foc de P.A.E. – episodul 166. Invitată: Ana Pătan, în direct prin Skype din Suedia (16.04.2019)

0
306

Ana Pătan, compozitoare, textieră, solistă, a fost invitata lui Andrei Partoș la Foc de P.A.E. A intrat în direct prin Skype din Suedia. Ana ne-a cântat și ne-a spus multe lucruri despre cariera și viața ei, despre întâlnirile cu mari artiști ai scenei mondiale.

Pe John McLaughlin, de exemplu, l-a întâlnit datorită lui Jonas Hellborg. Iată ce povestește Ana:

Scumpa mea jumatate, Jonas Hellborg, care e unul din marii basisti ai lumii, si-a inceput cariera cintand in formatia lui McLaughlin, Mahavishnu. John l-a vazut cintand solo pe scena festivalului de la Montreux si a fost atat de impresionat incat l-a cooptat imediat in trupa, apoi treptat chiar a renuntat la restul formatiei si a continuat sa faca turnee in duo, numai el si Jonas. Apoi, Jonas si-a continuat cariera solo, punand bazele propriei case de discuri, intr-o vreme cind acest lucru era aproape imposibil, si producand albume de bass pe care nimeni altcineva nu le-ar fi finantat, si care acum sunt legendare. Aproape orice basist al timpurilor noastre (inclusiv cei din Romania) a fost influentat de stilul si ideile lui Jonas Hellborg. Nu stiu daca il cunoasteti, dar stiu ca are multi fani in Romania. In formatiile lui au cintat Joe Satriani, Ginger Baker de la Cream, si a evoluat catre faima marele (la propriu si la figurat) chitarist Shawn Lane. Eric Clapton il stimeaza enorm si intotdeauna se poate sustrage de la niste indatoriri sa-si faca timp sa mai vorbeasca putin cu el, iar Peter Gabriel ar fi vrut sa-l angajeze in trupa sa. Prin Jonas am cunoscut lumea muzicii la cel mai inalt nivel, nu ca celebritate si-alte trivialitati, ci ca respect fata de muzica, seriozitate, comportament profesional, aspecte care nu se-nvata nici din carti, nici de la scoala, ci doar vazandu-i pe cei mari la lucru. Adevaratii Muzicieni sunt invariabil oamenii cei mai simpli, bogati sufleteste, generosi si, de cele mai multe ori, sustinand din umbra, nu din lumina reflectoarelor.

oare ce-mi spunea John McLaughlin aici? 🙂

Ana Patan și Jonas Hellborg
Aceasta-l descrie foarte bine pe Jonas. Felul cum m-a ajutat sa evoluez, sa invat, in plan muzical dar mai ales personal, cu incredere, rabdare, si fara sa faca lucruri pentru mine, ci incurajandu-ma pe mine sa le incerc, e cel mai mare cadou pe care l-am primit de la cineva, dupa cel de la mama mea de-a-mi da viata! 🙂 Ma asista cind ii cer ajutorul, dar refuza sa-mi creeze relatii si sa-mi “paveze” drumurile, mai ales muzicale, si-l respect pentru asta, caci astfel stie, si stiu, ca tot ce-mi reuseste e din puterile si talentul propriu, iar daca nu-mi iese, trebuie sa muncesc mai mult.
Cu TM Stevens la expozitia de muzica din Shanghai. TM e (sau era, din pacate, nu mai e acelasi de citiva ani, desi e inca-n viata) un fenomen ce trebuie experimentat live ca sa-l poti crede. A cintat cu James Brown, a fost cu Mahavishnu inaintea lui Jonas, in formatia lui Steve Vai, si multe alte proiecte, inclusiv al lui propriu, Shocka Zulu. De o imensa energie!

Ana Patan și TM Stevens

Ana Patan si Lee Sklar
Lee Sklar e basistul care-a cintat probabil pe toate albumele voastre preferate, oricare ar fi acestea! Cautati lista pe Wikipedia si veti fi surprinsi! E in turneu cu Phil Collins acum, si mai merge-n turnee si cu Toto, si multi altii. E enorm, dar se comporta exact opusul! A fost una din primele persoane careia i-am aratat demourile mele pe cind abia incepeam sa le-nregistrez, nu spuneam nimanui ca as fi muzician, si n-aveam inca incredere in valoarea pieselor. Reactia lui entuziasta si felul cum m-a incurajat, laudat tuturor si ajutat, mi-a dat multa energie sa continui cu albumul si sa cred in ce fac! Trebuie sa aiba toate cintecele, imediat cum apar, si-mi scrie emailuri de felicitare de cite ori realizez cite ceva frumos in plan muzical! 🙂
Aici apare si Devin Townsend. Daca nu-l stiti, cautati-l pe Youtube, veti fi mai mult decit impresionati! E un chitarist si un vocalist de exceptie! A fost si-n Romania, anul trecut mi se pare, si-are deja fani hardcore acolo! Umple stadioane si Royal Albert Hall cite trei seri consecutive. La fel, iata si din poza, lucrurile acestea nu se vad pe umila si prietenoasa lui persoana. M-a intrebat daca poate sa inregistreze pe albumul meu, si-a venit din proprie initiative la studio, si-a asteptat rindul, si-a invatat partiturile intrebindu-ma daca e bine si cerindu-si scuze ca mi-a “stricat” cintecul! Devin Townsend!!! Inca nu-mi vine sa cred ca-mi figureaza pe album un artist de talia lui!

Ana Patan Lee Sklar si Devin Townsend

Devin Townsend
Devin Townsend, concentrat in studio la inregistrari, cintind pe basul lui Jonas.

Zoltan Csörsz
Acesta este Zoltan Csörsz, un urias al ritmului, cu care-am avut onoarea sa inregistrez tobele. Aici, in Suedia unde locuim acum, suntem vecini, dar atunci a venit in Germania unde aveam studioul si-a stat vreo zece zile, a invatat cintecele, am facut repetitii, am cantat si cateva concerte impreuna, si-apoi am inregistrat! Inspaimantator de bun! 🙂
Jonas este urechile, butoanele si cenzura! El ne trimitea inapoi la munca daca nu-i placea ce auzea, si nu ne dadea voie sa “trisam”, folosind click, sau metronom, sau efecte, sa sunam mai “profesional”.

Jonas Hellborg

Ana Patan
Fericita de rezultatul final! 🙂 Au fost in total 14 benzi, unele mult mai mare si mai grele decit acestea! Ceea ce tin aici sint “taieturile” editiile finale ale cintecelor alese pentru album.
Ce ziceti de sectia mea ritmica?! 😉 Ginger Baker cu Jonas Hellborg, la repetitii in Londra, inainte de concertul sau aniversar (la 70 de ani).

Jonas Hellborg alături de John McLaughlin:

 

Despre Ana Pătan puteți afla mai multe accesând aceste site-uri:

 

Înregistrarea emisiunii:

Pe Youtube:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here