Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor (18.04)

0
238

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor (18.04)Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS celebrează, pe 18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor, potrivit www.icomos.org.

La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume. Pornind de la această idee, a fost stabilită Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizaţiei.

În cadrul sesiunii Conferinţei Generale a UNESCO din 22 noiembrie 1983, a fost adoptată o Rezoluţie în acest sens, recomandându-se statelor membre să examineze posibilitatea de a declara ziua de 18 aprilie drept Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor.

În timp ce mai multe ţări şi regiuni au stabilit Ziua europeană a patrimoniului ca zi a patrimoniului, sărbătorită în fiecare an în septembrie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor a reprezentat o oportunitate pentru toate Comitetele Naţionale ICOMOS de a susţine cauza lor împreună, în aceeaşi zi.

Programul din această zi este coordonat de Comitetul Internaţional ICOMOS Pentru Turism Cultural la care este conectată reţeaua ICOMOS din întreaga lume.

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze, pe de o parte, dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, iar pe de altă parte, vulnerabilitatea acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.

Puteți citi mai multe aici: https://www.agerpres.ro/documentare/2018/04/18/ziua-internationala-a-monumentelor-si-a-siturilor–92054

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here