Gabriel Liiceanu: Faptul că primarul Capitalei nu se vaccinează mie-mi taie respirația

Articol preluat de pe site-ul Spotmedia

0
225

Gabriel Liiceanu: Faptul că primarul Capitalei nu se vaccinează mie-mi taie respirațiaRomânii care nu se vaccinează, invocând argumente pseudo-științifice sau căzând în capcana celor mai grotești și paradoxale dezinformări, cum este aceea că rămâi steril până la a treia generație, își pun în discuție rațiunea lor elementară, spune Gabriel Liiceanu.

Magda Grădinaru: Vorbim foarte mult, în aceste zile, despre o temă pe care o abordați în carte și căreia îi dedicați un capitol în carte, despre tema prostiei, pe care o împărțiți în prostia la vârf și cealaltă prostie. Să ne oprim mai întâi asupra celeilalte prostii. Este prostia contagioasă? Uitându-ne în jurul nostru, vedem, de pildă, cum se spune despre oamenii care nu se vaccinează că nu au capacitatea de a înțelege știința și sunt trecuți în tagma proștilor.

Gabriel Liiceanu: Eu îi trec fără nicio rezervă, pentru că în discuție este rațiunea lor elementară. Afli că dintre oamenii care mor astăzi de Covid în România, la ATI, 98% nu au fost vaccinați. Trebuie să fii prost, pe șleau, dacă nu-ți dai seama că aproape toți cei care mor nu au fost vaccinați, așadar, vaccinul te apără, nu te ucide.

Există și o chestiune ridicolă, la culme: acum 2-3 luni a murit în Israel un tip care era șeful galeriei antivaxer, a murit la ATI. Înainte de a muri, a strigat: Să nu ne lăsăm!

Există două variante de antivaxeri. Mai întâi cei care cred că, dacă-ți faci vaccinul, îți cresc solzi. Sau că rămâi steril până la a treia generație, cum am mai auzit. Adică, dacă fac vaccinul, rămân eu steril, dar și fiul meu, și fiul său. Eu am crezut că a fost un banc, dar cred că doamna care l-a spus vorbea serios.

A doua variantă sunt cei care spun că nu vor să facă vaccin pentru că sunt obligați, deci e un atentat la libertate. Adică eu nu mă bat pe terenul medicinii, ci pe cel al libertății.

John Stuart Mill, campionul liberalismului, al gândirii liberale din secolul al XIX-lea, a spus că libertatea unui om încetează în clipa în care se izbește de libertatea altuia, deci că nu poți fi atât de liber încât să-l faci praf pe altul. Libertatea mea este și ea atacată de cel care, în mod conștient, mă îmbolnăvește și mă ucide, care refuză să mă apere, să nu-mi pună viața în pericol.

Nu există magazin în care să intru și să nu găsesc pe cineva care nu vrea să accepte că îl rog să facă asta, nu pentru el, că-l privește ce vrea să facă cu viața lui, ci pentru mine și pentru ceilalți.

Faptul că primarul Capitalei nu se vaccinează mie-mi taie respirația. La fel, faptul că patriarhul nu iese să spună: Fraților, Dumnezeu ne va ajuta să nu ne îmbolnăvim, dar să punem și noi umărul! Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://spotmedia.ro/stiri/politica/gabriel-liiceanu-despre-prostia-de-a-nu-te-vaccina-faptul-ca-primarul-capitalei-nu-se-vaccineaza-mie-mi-taie-respiratia-video

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here