Dumitru Ungureanu: Normalitatea Soarelui. Rockin’ by myself

Articol preluat de pe site-ul Suplimentul de Cultură

0
123

Dumitru Ungureanu: Normalitatea Soarelui. Rockin' by myself Dezamăgită de involuția accelerată a situației din țară, o ziaristă care ani de zile și-a făcut onest me­seria își exprima recent dorința de a emigra oriunde, numai să scape de politicienii proști care ne-au condus din dezastru în dezastru, până la covicidul actual. Și, de ce nu, să trăiască normal ce brumă de viață mai are.

Nu m-am putut abține și-am co­mentat cu o parafrază la replica de-acum două decenii a lui Daniel Dorobanțu, muzicianul timișorean cunoscut și ca Thy Veils: „De ce să plec eu? Să plece ei!“ – „ei“ fiind „ielitele“ și „jmekerii“ care, lacomi, nesimțiți și tupeiști, joacă destinul României la ruleta propriilor inte­rese meschine, politicianiste sau nu.

Deloc din întâmplare, mi-a revenit în memorie strofa unei piese a trupei Progresiv TM, Ru­șinea soarelui, de pe albumul Dreptul de a visa, scos la întreprinderea socialistă Electrecord, în 1976: „Iar libertatea nu e un drept de-a ceda/ E datoria de a lupta și spera“. Ra­portat la anul lansării și la con­textul politic de atunci – definit de Paul Goma prin cuvintele ve­terotestamentare „România e ocupată de români!“ –, cântecul părea o pledoarie „patriotică“ în ton cu ideologia care controla orice apa­riție culturală, de la cărți și filme la desene animate și caricaturi, ne­ocolind muzica rock. Însă era sfidarea acelei falsități!

Când aud de patriotism, îmi amintesc fraza președintelui J.F. Kennedy: „Nu vă întrebați ce poate face țara voastră pentru voi, între­bați-vă ce puteți face voi pentru țara voastră!“. Cine răspunde cum­va în sensul: „eu am fugit (plecat) din țara mea, deoarece nu mi-a dat (oferit, permis)…“, merită băgat în seamă doar dacă în alte locuri și-a valorificat iscusința și harul divin, dăruind omenirii vreo invenție, precum Henri Coandă, sau vreo operă literară, chiar și în altă limbă, precum Cioran, Eliade, Ionesco. Dar când alegi să-ți fie traiul mai bun – și nimeni nu te poate opri de la asta, iar eu NU sunt împotrivă! –, re­semnează-te la condiția de om banal și renunță a pronunța Patrie, patriotism, străbuni, glie sau alte vorbe din familie.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://suplimentuldecultura.ro/36328/rockin-by-myself-168/

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here