GUITAR WORLD MAGAZINE prezintă: 10 Stellar Slide Guitar Songs

0
24

Rory Gallagher 2De-a lungul timpului, chitariștii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a-și face viața mai grea. Unii au încercat să cânte cu chitara la spate, alții au ținut-o deasupra capului, au vrut să cânte cu dinții lor sau cu dinții prietenilor lor. Apoi, cu câțiva zeci de ani în urmă, a venit un chitarist mai inventiv care a spart o sticlă (pe care, cu siguranță, o golise chiar el), a luat un ciob și l-a „plimbat” pe corzile chitării pentru a obține un sunet magic.
 
Ei bine, trebuie să știți că slide-chitariștii vor rămâne mult timp în actualitate. Acest fenomen exista încă dinainte ca Robert Johnson să-și înregistreze piesele de Delta blues în Texas în anii 30. La vremea respectivă, artiștii – îi includem aici pe unii ca George Thorogood, Derek Trucks, Jerry Douglas și Roy Rogers – și-au construit carierele în jurul conceptului de slide-guitar, cu toată varietatea stilistică a acestuia.
 
Mai jos vă prezentăm 10 piese considerate esențiale în lumea slide-chitariștilor. Atenție, este vorba despre chitariști care folosesc o simplă chitară cu 6 corzi, fără efecte, fără pedale și alte asemenea (nu că ar fi ceva rău cu aceste efecte). Un singur lucru mai vreau să subliniez: acesta nu este un clasament, piesele sunt postate într-o ordine anume.
 
Enjoy!
 

The Allman Brothers Band, „Statesboro Blues” (Duane Allman)

O generație întreagă de chitariști rock care au fost influențați de blues s-au jucat cu slide-ul timp de ani buni, aducând astfel acest stil în mainstream (un exemplu este „Evil Hearted You” interpretat de The Yardbirds avându-l în componență pe Jeff Beck), dar nimeni nu a adus „slide-guitar” în era modernă așa cum a făcut-o Duane Allman de la  Allman Brothers Band.

 

Sonny Landreth, „Überesso”

Respectatul slide-chitarist Sonny Landreth, originar din Louisiana, a devenit cunoscut publicului larg în 2007 când a uimit publicul de la  Crossroads Blues Festival, interpretând piesa Überesso. Tehnica lui unică și virtuozitatea de care a dat dovadă a suprins în cel mai plăcut mod.

 

Steve Miller Band, „The Joker” (Steve Miller)

Deși nu este cunoscut ca un slide-chitarist, Steve Miller a arătat și latura amuzantă și creativă a slide-ului în piesa sa din 1973, The Joker.

 
 

George Harrison, „Give Me Love (Give Me Peace on Earth)”

Desigur, veți citi în grupurile dedicate chitariștilor care folosesc slide-ul, comentarii de genul „dar el nu a fost un chitarist virtuoz”… Ok fie cum spuneți voi, nu a fost nici Jeff Beck, nici Steve Howe și nici Ritchie Blackmore, dar George Harrison, care în calitate de membru al formației The Beatles a influențat milioane de oameni să învețe să cânte la chitară, a început să folosească slide-ul în 1969, dezvăluind tuturor o nouă față a artistului.

 
 

Foghat, „Slow Ride” (Rod Price)

Rămânem în anii 70 și ne oprim la o piesă care are la bază slide-ul și care a cucerit topurile.

 
 

Led Zeppelin, „In My Time of Dying” (Jimmy Page)

Deși cei supranumiți „Sfânta Treime a Blues-ului britanic”, care au apărut pe scenă în anii 60 – Eric Clapton, Jeff Beck și Jimmy Page – au cochetat cu slide-ul în diverse perioade ale carierei lor, doar Jimmy Page a fost cel care l-a folosit cu succes remarcabil.

 
 

Elmore James, „Dust My Broom”

La începutul articolului am spus „câțiva dintre chitariștii rock influențați de bluesmani”, am fi putut spune simplu: „rockeri influențați de Elmore James”. El este supranumit „King of the Slide Guitar”.

 
 

Johnny Winter, „Highway 61 Revisited”

Merită să ascultați coverul făcut de Johnny Winter după piesa lui Dylan. Și ați putea să continuați și cu varianta acustică a piesei „Dallas” de pe albumul cu același nume apărut în 1969.

 
 

Derek Trucks Band, „Sahib Teri Bandi/Maki Madni” (Derek Trucks)

Derek Trucks ne duce într-o zonă mai exotică a chitării-slide.

 
 

Rory Gallagher, „Want Ad Blues/Wanted Blues”

Nu putem să-l uităm pe regretatul mare chitarist Rory Gallagher. E greu să ne imaginăm că irlandezul, „stăpân al Stratocasterului”, era și un slide-chitarist desăvârșit care cânta și blues tradițional. Apropo în acest video îl puteți vedea pe Rory oferind câteva noțiuni de bază pentru folosirea slide-ului. Dați un click aici pentru a viziona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here