Hai să ne victimizăm! E cel mai simplu, nu?

0
126

cenzura internetArticol de Iulia Radu
Am așteptat, am sperat să revină Cerbul de Aur și am fost fericită că s-a întâmplat după 9 ani de tăcere. Și când să zic și eu o părere, gata a sărit unul la mine!
Nu am să ascund motivul care stă la baza acestui articol. Este vorba despre un atac gratuit al lui Andrei Tudor la adresa lui Andrei Partos și a mea. De ce? Pentru că ne-am permis sa ne exprimam opinia despre prima seara a Festivalului Cerbul de Aur (click aici pentru a citi). L-a deranjat că nu am lăudat zgomotos prestația orchestrei, că vedem doar lucurile negative, că nu apreciem nimic. Nu și-a argumentat în niciun fel opinia. Pur și simplu a tras el concluzia că noi suntem „foarte greu de mulțumit mai nou”.
Observ cu tristețe că apar tot mai multe astfel de forme de presiune. Hai, să  lămurim puțin lucrurile! Pot să înțeleg că v-ați obișnuit cu jurnaliști care dau copy-paste comunicatelor de presă primite, care nu au sau nu își exprimă opiniile, că nu mai avem presă muzicală, dar nu pot accepta nicio secundă să vină cineva să îmi spună cât de mult ar fi trebuit să laud pe X, ce să scriu, când să mă emoționez, ce să observ, etc. Până una alta dragă Andrei, noi nu ți-am spus ție că n-ai scris corect o partitură. Compune tu liniștit câte o capodoperă pe săptămână sau pe lună sau pe an și poți să fii sigur că oamenirea le va aprecia la adevărata lor valoare.
M-a scos din minți unul dintre mesajele postat de Andrei Tudor pe pagina lui Codruț Croitoru. Puteți citi mai jos:

Andrei Tudor iar acolo unde se critica momentul Laurei Stoica trebuie menționat că s au facut eforturi mari pentru a folosi doar vocea laurei stoica si a o sicroniza perfect cu orchestra si cu noul aranjament pe care l am facut, totul in live. Am lucrat mult pentru acest lucru alături de echipa tvr si Liviu Elekes. Familia Laurei era în sala si plângea în primele rânduri. Mie mi s a parut foarte emoționant. Dar eu nu ma pricep…

 
Ba te pricepi, Andrei! Nasol e că te prefaci că nu înțelegi! Adică, eu, simplu telespectator, trebuia să observ (și să mă minunez) că vocea Laurei a fost sincronizată cu orchestra și totul a fost live? Tu nu realizezi cât de stupid este ceea ce spui? Nu ar fi fost normal ca prezentatorii serii să ANUNȚE acest lucru, să-l evidențieze pentru ca telespectatorii să știe că sunt martorii unui moment inedit?! Mă surprinde că un artist aprobă cu seninătate faptul că astfel de momente (pentru care, culmea, a și muncit!) sunt trecute chiar de organizator la categoria „și altele”. Aici închei subiectul „Andrei Tudor”. Consider că am spus destul.
Revin la motivul pentru care am început să scriu acest articol: nevoia unora (tot mai mulți, din păcate) să dicteze altora ce să facă, ce să scrie, ce să simtă, când și cum să se exprime. Hai să fim de acord că nu suntem de acord în toate privințele. Ar fi și plictisitor să avem aceleași păreri pe toate subiectele. Dar mă gândesc că ar fi mai bine să nu ne dăm lecții unii altora, să lăsăm dracului aroganța, să învățăm să îi ascultăm și pe ceilalți. Nu te obligă nimeni să pleci urechea la critici dacă nu vrei… deși, ideal ar fi să ai tăria să accepți minusurile și să înveți din ele, altfel cum ai putea evolua?! Tendința aceasta de a sări ca ars dacă vezi/citești ceva ce nu ți-e pe plac este cât se poate de nocivă pentru o societate sănătoasă. Am ajuns o populație de eterne victime. Încet-încet noțiunea de „dezbatere” s-a diluat atât de mult încât tot ce ne-a mai rămas este discursul „eu, eu, eu” și vocea ridicată. Văd că dispare ideea de a spune „mulțumesc”. Chiar și dintr-o critică poți extrage ceva bun de care să ții cont pe viitor. Dar, nu! Au apărut unele „norme” pe care dacă nu le respecți atunci ieși din joc, nu mai ești în target. Am observat acest lucru și la organizatorii de concert: nu ai scris o cronică așa cum se aștepta organizatorul, ți-ai permis să critici, la revedere, nu mai pupi acreditare la alte concerte! Lăsați-o mai moale cu politica pumnului în gură! Nu mai ține!
Nici eu, nici Andrei, nici numeroșii prieteni virtuali nu avem de ce să ne justificăm în fața nimănui pentru opiniile exprimate aici, pe Facebook, pe vlog, dar mă deranjează când vine unul și critică fără să aibă decența să citească mai întâi cu atenție tot ceea ce s-a scris. Bunăoară, la articolul despre Cerbul de Aur am atașat și postarea de pe Facebook a lui Andrei unde sunt aproape 300 de comentarii. Dacă revoltatul compozitor le-ar fi citit ar fi văzut că au fost oameni care au lăudat exact prestația orchestrei. Deduc că un simplu „mulțumesc” este mult mai greu de spus decât 7 mesaje frustrate aruncate pe Facebook.

Aveți mai jos discuția de pe pagina lui Codruț Croitoru (solist, absolvent de Conservator):

Andrei Tudor Multumim Codruț. Se pare ca nu se remarcă decât lucrurile negative…
Andrei Tudor asta e România. gasim numai defecte si nu apreciam nimic
Andrei Tudor Atât Iulia Radu cat si Andrei Partos sunt foarte greu de mulțumit mai nou.
Andrei Tudor iar acolo unde se critica momentul Laurei Stoica trebuie menționat că s au facut eforturi mari pentru a folosi doar vocea laurei stoica si a o sicroniza perfect cu orchestra si cu noul aranjament pe care l am facut, totul in live. Am lucrat mult pentru acest lucru alături de echipa tvr si Liviu Elekes. Familia Laurei era în sala si plângea în primele rânduri. Mie mi s a parut foarte emoționant. Dar eu nu ma pricep…
Andrei Partos Dacă domnul Andrei Tudor s-ar ocupa de ale lui și noi de ale noastre ar fi perfect. Am lăudat orchestra pe tot parcursul serii. Eu nu am scris o cronică. Regret că mă bag aici, dar nici tu, Codrut Croitoru n-ai citit tot. Cele scrise de Iulia includ și aprecieri, după opinia ei. Părțile negative se susțin cu argumente și nu priveau orchestra. Apucăturile de partid nu pică bine la artiști!
Andrei Tudor sunt apolitic, dle Partos
Andrei Partos Dacă ai început să-mi scrii numele cu litere mici atunci e clar că nu avem ce dialoga domnule tudor! Se pare că ai probleme cu înțelegerea și asta nu se poate rezolva pe FB. Am scris tocmai că momentul Laura a fost emoționant. Am semnalat și faptul că era arătată mama ei în prim plan, pentru că lumea nu avea de unde să știe cine e. Dar e pierdere de timp cu dumneata, domnule tudor. Voi scrie la mine ce cred și nu voi cere aprobare! Ca să ai apucături de partid nu trebuie să faci politică. Unii, de pe vremuri, dar și de azi, nu suportă critica. Acum văd că nici când ești lăudat nu e în regulă. Pe mine, te rog să mă uiți!
Codrut Croitoru Eu chiar am zis ca sunt de acord cu mai tot ce este scris in articol. De asta am si distribuit, fiindca mi-a placut.Am adaugat partea cu orchestra fiindca mi-a placut ce s a intamplat pe compartimentul respectiv, tocmai la categoria aprecieri.S-a vazutacolo munca titanica. Nu a fost nicidecum un repros la adresa continutului articolului dupa cum se si vede ca am formulat in descriere. Articolul se refera la erorile si lipsa de imaginatie a TVR, pe care si eu le-am resimtit clar in calitate de spectator. Intentia mea a fost una buna, atat in ceea ce il priveste pe domnul Partos si pe doamna Iulia Radu, cat si pe Andrei Tudor, dorind deopotriva sa subliniez cat de realiste si pertinente sunt observatiile din articol si sa remarc si prestatia si profesionalismul orchestrei. Imi pare rau daca s-a inteles altceva.
Andrei Tudor a fost o greșală ă telefonului care corectează automat, dle PARTOS. O corectasem inainte de a posta dvs. Cred ca acum întreceri dvs limita bunului simt. Cum doriti
Andrei Partos Codrut Croitoru-nicio problemă cu tine. Ai înțeles exact ce aveam de spus. Dacă citești comentariile, atașate de Iulia, de pe pagina mea, vei înțelege la ce mă refer. Sunt peste 300. Lumea a fost interesată. Cât privește reacția lui A. Tudor, care mă face nesimțit, ține de alt teritoriu, nu de muzică, nu de FB, iar eu am precizat că nu va mai primi răspuns de la mine. Și evident, nu va mai scrie la mine. Scuze, tinere!
Andrei Tudor se pare ca dvs sunteti cel care criticați dar nu acceptați si critica altora. Nu m-ati criticat pe mine direct, ati facut o critica a festivalului iar eu am spus ca exista si plusuri nu numai defecte. eu va port acelasi respect asa cum spuneam si mai demult chiar daca gradul meu de înțelegere e limitat, asa cum ati spus. Este alegerea dvs. . Oricum nu as fi văzut postarea dacă nu m -ar fi taguit Codrut Croitoru …va rog sa ma iertati ca nu scriu cu virgule pe internet
Codrut Croitoru Avand in vedere faptul ca, in fond si la urma urmei, totul a pornit de la faptul ca eu am distribuit pe pagina mea acest articol, si totodata cu speranta ca lucrurile s-au calmat intre timp, tin totusi sa precizez anumite lucruri . Asa cum am spus si mai sus, motivul pentru care am distribuit acest articol a fost unul foarte simplu : din fata micului ecran lucrurile s-au vazut exact asa cum au fost ulterior relatate de Iulia Radu, atat cele pozitive cat si cele negative. Tot asa cum am spus si mai sus, am tinut sa laud si sa apreciez prestatia orchestrei, ca o completare la articol la categoria lucruri pozitive.Nici nu aveam cum altfel, fiindca in articolul despre care vorbim, nimeni nu criticase orchestra, deci nu aveam de ce sa apar orchestra cata vreme nu fusese atacata. Doar am tinut sa laud orchestra o data in plus fiindca am considerat si consider ca merita. Ca fapt divers, si doar pentru ca s-a adus in discutie, mentionez si faptul ca de taguit in postarea mea, am taguit-o doar pe autoarea articolului, Iulia Radu, asa cum cred ca este si normal sa fac, articolul fiind, in fond, proprietatea dumneaei. In incheiere spun ca mi-ar placea ca organizatorii TVR (deci nu ma refer la orchestra ci la cei de la Tvr responsabili cu organizarea, cei care erau de altfel subiectul articolului) sa mai arunce din cand in cand cate o privire si catre opiniile telespectatorilor, indiferent ca e vorba de noi, cei care activam in meseria asta, sau de cei ce fac parte strict din categoria numita public. Faptul ca se tine festivalul este fara indoiala o reusita, dar cred ca si faptul ca, din punct de vedere organizatoric si tehnic se poate mai bine nu poate fi contestat (apropo, sunetul pe tv a fost cu mult sub nivelul prestatiei reale a solistilor si a orchestrei, si e mare pacat de munca muzicienilor si de multe ori publicul prin asta ii judeca gresit pe cei ce nu au nicio vina.)O zi buna

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here