În concertul de Anul Nou, „Marșul lui Radetzky” a fost „curățat” de legăturile cu era nazistă, fiind prezentat într-o variantă mai scurtă

0
381

Iubitorii de muzică au avut parte de câteva noutăți prezentate în cadrul concertului de Anul Nou de la Viena.

În 2020, a fost interpretată pentru prima dată o lucrare a compozitorului Ludwig van Beethoven,  „12 Contradanses”, pentru a marca 250 de ani de la naşterea compozitorului. De asemenea, televiziunea austriacă ORF a difizat în pauza concertului un documentar dedicat compozitorului german care şi-a trăit mare parte din viaţă la Viena, unde a murit în 1827.

O altă noutate a fost versiunea „Marşului lui Radetzky”, care încheie în fiecare an evenimentul. În cadrul conferinței de presă, Daniel Froschauer, preşedinte al Filarmonicii, a declarat: „Anul acesta vom prezenta o versiune diferită a «Marşului lui Radetzky»”. El a explicat că versiunea care a fost interpretată până acum fusese modificată în 1914 de compozitorul Leopold Weninger, care a fost un membru important al partidului nazist.

„Din 1946 până în 2019, orchestrele au încheiat concertul cu acea versiune. În 2020, Filarmonica și-a propus să interpreteze versiunea „Marșului lui Radetzky”, compusă în secolul al XIX-lea pentru a marca victoria din Prima Bătălie de la Custoza, în care armata austriacă, condusă de Mareșalul Joseph Radetzki, i-a învins pe sarzi, conduşi de Carol Albert.

Ştim ce s-a întâmplat în trecut şi mai știm că acest lucu nu trebuie să se repete”, a spus Froschauer.

Puteți citi mai multe în Financial Times: https://www.ft.com/content/7bf1083e-2b21-11ea-bc77-65e4aa615551

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here