INTERVIU – ANDREI PARTOS: "Recunosc:nu pot merge in cluburi cu muzica actuala"

0
59

Interviu publicat în Lumea femeilor, 22.06.2011
Andrei Partos 4In spatele microfonului de radio muncesc oameni pe care nu-i stim,pe langa care poate trecem nepasatori pe strada,dar care ne ofera clipe minunate, fie ca suntem la volan,fie ca gatim,fie ca ne relaxam. Ziaristul si comentatorul de muzica Andrei Partos,cu vocea-i patrunzatoare, este unul dintre ei.
Realizati,de 9 ani,emisiunea „Psihologul muzical” la Radio Romania Actualitati.Ce va „mana in lupta”?
Bucuria de a darui,de a-i simti pe cei de acasa.Iar eu ii simt.De la ei vine „forta”.Faptul ca le pot oferi sansa sa descopere,prin dialog decent si muzica,artisti pop-rock,actori,mari campioni sau jurnalisti,ma determina sa sper ca fac ceva util.
Cum s-a nascut titlul emisiunii?
Ca o solutie de urgenta.In 2002 am dat concurs si am folosit titlul Vox Pop Rock (imi apartine legal,am avut o revista cu acest nume),dar un domn sef,actual pensionar,mi-a spus ca nu e bine.Habar n-am de ce.Am propus pe loc „Psihologul muzical”,pentru ca sunt absolvent de Psihologie si emisiunea se ocupa de muzica,infirmatie,divertisment,comunicare.
Ati raspuns,multa vreme,de Radio Vacanta Costinesti.Ati vrea sa o reinviati?
As fi vrut, am si propus,dar Costinestiul nu mai e cel de atunci.Acum plaja e impartita intre diversi patroni.Daca as avea ocazia as face totul ca atmosfera sa revina.Pentru asta e absolut necesar sa existe un singur radio pe intreaga plaja!
Este adevarat ca,pe atunci,muzica difuzata se aproba?
Nu,dar trebuia sa predai o lista cu piese,pe care n-o respectam.Cred ca „organele” erau mai flexibile in „Statiunea Tineretului”.Erau necesare aceste supape cu muzica occidentala,dand iluzia libertatii.Am avut probleme cu securistii mai curand pentru ce spuneau altii ca as fi spus.
Cum faceati rost de muzica straina?
De la Biblioteca Americana,de la prietenii care trimiteau colete,prin oameni care plecau din tara (aviatori,vaporeni,sportivi s.a) si carora le dadeam valuta… Nimic organizat,dar suficient de riscant pe atunci.Chiar si Biroul de Turism pentru Tineret a adus, cativa ani,multe discuri bune din Germania.Se faceau schimburi intre noi,ca la timbre.
Cand ati fost ultima oara intr-un club?
Recunosc,nu pot merge in cluburi cu muzica actuala.Nu suport fumul si volumul excesiv al sunetului.Plus ca totul se rezuma la mixaje,nu exista traire,comunicare,antren…
Va rog sa alcatuiti un „Top 10” al pieselor care le-ar ajuta pe cititoarele noastre sa treaca mai usor peste momentele grele de zi cu zi.
Iata cateva piese care pot binedispune pe timp de vara (ordinea lor nu conteaza):
Bobby McFerrin-Don’t Worry Be Happy
Bob Marley-Could You Be Loved
Barbra Streisand-Woman In Love
La Bionda-One For Me,One For You
John Lennon-Woman
The Cure-Friday,I’m In Love
ABBA-Gimme Gimme
Tom Jones-She’s A Lady
Cookie Dingler-La Femme liberee
Cristian Vasile-Iubesc femeia
Sursa: Lumea femeilor,22.06.2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here