Adunate din presă despre Andrei

0
102

Andrei Partoş, despre Inna: «Nu este o mare voce, produsul e bun»

Andrei Partos 2014
Jurnalistul este de părere că Inna nu are o voce incredibilă, spunând că este o artistă dorită pentru show-ul pe care-l face.
Andrei Partoş a declarat într-un interviu pentru Zeus TV că era o alegere bună ca Inna să reprezinte Eurovisionul, iar asta pentru că artista este foarte iubită de străini.
„Inna nu este o mare voce, produsul e bun și foarte bine împachetat. Bravo celor care au intuit că piața înghite așa ceva. Cu timpul publicul devine dependent de ceea ce-i oferim.
„Ar fi fost mult mai util din punct de vedere strategic ca una ca Inna să reprezinte România la Eurovision, pentru că adunam puncte lejer, fără să mai ținem cont de vecinătăți, de la toate țările pe unde Inna e difuzată. Am înțeles că fata a refuzat și nici Alexandra Stan nu ar fi vrut să reprezinte România. Deja box office-ul lor este mult peste ideea de a mai concura la ceva. Ele trăiesc deja în baza pieselor pe care le-au introdus pe piață”, este de părere Andrei Partoș.
sursa: Click (2012)
 

Cele mai difuzate cântece de Crăciun

 
În plin sezon al colindelor şi cântecelor de iarnă, i-am întrebat pe realizatorii radio care le sunt preferinţele în materie. Hruşcă, laolaltă cu Mariah Carey şi Shakin Stevens se impun şi anul ăsta în playlist-uri.
De la Magic FM, supranumit, în decembrie, radioul lui Moş Crăciun, Liana Stanciu şi Raul Brebu, realizatorii matinalului Magic Start, şi-au ales favoritele de sezon. Pentru locul întâi, Liana a optat pentru: Band Aid 20 – “Do They Know It’s Christmas?”. Şi îşi explică alegerea: „Din acest grup au făcut parte, printre alţii, Robbie Williams, Chris Martin de la Coldplay, Bono şi Paul McCartney, iar cântecul “Do They Know It’s Christmas?” a fost înregistrat în scopuri caritabile. Este o melodie prin care vedetele atrag atenţia lumii cu privire la sărăcia în care trăiesc copiii din Africa”. Pe podiumul ei se mai află: Mariah Carey – “All I Want For Christmas Is You” (locul 2) şi Ştefan Hruşcă – “Florile dalbe” (locul 3). Preferatul lui Raul Brebu este “The Christmas Song”, al lui Nat King Cole.”Este cântecul ce mă uimeşte la fiecare audiţie, pentru că ştiu că a fost compus de Mel Torme acum aproape 70 de ani, în toiul unei veri toride. Momentul de inspiraţie şi răcorire a durat exact 40 de minute, suficiente pentru un vers intrat deja în istoria muzicii: „Chestnuts Roasting on an Open Fire””, adaugă el. În topul său, pe locul al doilea, se află “Cerul şi pământul”, colinda lui Ştefan Hruşcă: „O colindam pe la blocuri din decembrie până în februarie. Din banii de pe un sezon de colindat mi-am luat orgă CASIO PT 50 japoneză”. Iar pe cel de-al treilea, “Merry Christmas Everyone”, al lui Shakin Stevens.
Andrei Partoş, realizatorul emisiunii “Psihologul muzical”, la Radio România Actualităţi, preferă în perioada asta cântecele vesele de iarnă. Topul său arată astfel: 1. Mircea Baniciu – „E iarnă şi-ţi cânt”, 2. Alexandru Andrieş – „A venit Moş Crăciun”, 3. Vasile Şeicaru – „Rânduri pentru Moş Crăciun”. „Nicio piesă nu e o clasică în domeniu. Argument pentru primul loc: Prefer cântecele vesele de iarnă, iar Baniciu are şi datele de naştere identice cu ale mele. Cu cei trei vocali, Baniciu, Alexe şi Vasile, am avut mereu relaţii speciale. Ascult şi difuzez, dar mai rar, şi colindele lui Hruşcă”, explică realizatorul. Nici piesele de sezon din repertoriul internaţional nu sunt ocolite de Andrei în perioada asta. Şi are de unde alege, pentru că a sa colecţie cuprinde vreo 40 de CD-uri cu astfel de cântece, din care a ales trei: 1. Oscar Benton – „Bensonhurst Blues”, 2. Boney M – „Mary’ s Boy Child”, 3. Queen – „Thank God It’s Christmas”. „Psihologul muzical”, emisiunea lui Andrei Partoş, se difuzează în fiecare noapte de vineri, de la ora 0.00 la 5.00, la Radio România Actualităţi.
 
Articolul în întregime aici:
http://jurnalul.ro/cultura/media/cele-mai-difuzate-cantece-de-craciun-631521.html
 
sursa: Jurnalul Naţional, 13.12.2012
 
 

Andrei Partoş: „Şi Vizi Imre putea fi un câştigător de calitate“

 
Lui Andrei Partoş, realizator radio şi TV, i-a plăcut Julie Mayaya, învingătoare la „Vocea României“. Gazda emisiunii „Psiholgul muzical“, difuzată de Radio România Actualităţi, spune că Vizi Imre ar fi meritat titlul.
„Julie merita să câştige. De altfel, în sondajul realizat pe site-ul meu a fost votată de majoritatea respondenţilor. Conceptul de «public» este vag pentru mine atâta timp cât la nicio ediţie nu am văzut cifre, rezultatele integrale ale televotului, aşa cum se procedează peste tot în lume. Poate Media Pro a avut fler şi a lăsat să iasă aşa cum trebuia”, spune omul pe care multe generaţii l-au ascultat la “Radio Vacanţa“, în timpul vacanţelor la Costineşti de la mijlocul anilor ’80.
„Şi Vizi Imre putea fi un câştigător de calitate“, crede Andrei Partoş, care n-a avut preferaţi la concursul difuzat de Pro TV. „Am reţinut trei voci care meritau mai multă atenţie din partea juriului, a antrenorilor şi a publicului: Dalma Kovacs, Andreea Olariu şi Loredana Ciobotaru. Asta în condiţiile în care alţi consacraţi, semi-profesionişti sau profesionişti, au ajuns până în finală. De altfel, Dalma, Andreea şi Loredana, precum şi Vizi, au fost în studioul Radio România Actualităţi, în emisiunea pe care o realizez, «Psihologul musical», mult înainte de «Vocea României»“, conchide Partoş.
 
sursa: Adevărul, 27.12.2012
 
 
 

Andrei Partoş, amintiri din Epoca de Aur

 
Costineşti, staţiunea în care ziua era realizator la Radio Vacanţa, iar seara DJ la discoteca Vox Maris, rămâne pentru el „un mit“. Andrei Partoş împlineşte 61 de ani, sâmbătă, 31 iulie. Priveşte înapoi la cea mai frumoasă perioadă a vieţii, când muzica pe care o dădea la malul mării era sinonimă cu libertatea.
Ediţia emisiunii „Psihologul muzical” de vineri noapte a avut numărul 410. La fiecare început de weekend, de la miezul nopţii până spre dimineaţă, timp de cinci ore, Andrei Partoş trăieşte muzica şi dialogul live.
„Eu nu spun că fac psihologie, fac talk show pe teme muzicale. Încerc să-i cunosc pe oameni prin intermediul muzicii”, face o precizare necesară cel care a fost psiholog clinician la Spitalul din Poroschia, judeţul Teleorman, până în anul 1985. Au venit la el în emisiune Oana Pellea, Marcel Iureş, Ion Cristoiu, Cristi Tabără… Oamenii care fac muzică nici nu se mai pun la socoteală: cam toţi i s-au perindat prin studio. Andrieş a venit de nouă ori în opt ani. „Niciodată nu am invitat în emisiune politicieni. Dacă vine unul se creează un precedent, aşa că nu chem pe niciunul”, spune.
Ascultătorul, omul anonim care îi trimite mesaje pe email, prin sms sau telefon este „numărul unu”: „Vorbesc întotdeauna cu omul care mă ascultă, este esenţial ca el să se regăsească. S-a întâmplat să am şi 320 de intervenţii într-o emisiune”, spune. Această interactivitate a păstrat-o din anii în care era DJ la Costineşti – unde a mers, cu puţine întreruperi, de la începutul anilor 70 – şi oferea muzică de calitate, până după Revoluţie.

Cândva, un loc rupt de România

„Cine a fost măcar odată în vacanţă la Costineşti ştie despre ce vorbesc: Costineştiul era parcă rupt de România. Costineştiul era un mit. Acolo se dădea cea mai bună muzică, numai acolo puteai asculta non-stop hituri din Top Billboard”.
Erau şi securişti, dar erau şi ei în slip, pierduţi prin mulţime… „Noi ne făceam treaba şi difuzam muzica pe care o voiam. Mai venea uneori câte un băiat cu ochi albaştri, mai spălat, cu Facultatea de Drept, şi mă întreba: «Tov Partoş aţi dat Phoenix? ». «Cum să dau? Nu e Pheonix, e Mircea Baniciu care cântă repertoriul lor. Uitaţi discul». Şi le arătam discul pe care îl aveam mereu pregătit. «Hai, dom’le, lasă că ştiu eu… ». Unii erau foarte şcoliţi.

Un dosar de 300 de pagini

Şi-a văzut dosarul de la CNSAS – 300 de pagini, dar mai are de recuperat – şi a găsit în el „micile turnătorii”: „că ascultam Radio Europa Liberă, că eram cosmopolit, că dădeam muzică străină, de la soră mea, care era în America (dar nu era de la soră-mea). Am găsit acolo pe unii care mă turnau la modul stupid, doar din invidie că eu eram la microfon şi aveam poate mai mult succes la fete. Petreceam 6 ore la microfon la Radio Vacanţa şi cinci ore la discotecă- ce puteau turna?”.
Odată, din cabina Radio Vacanţa, a văzut un individ în slip, care voia să intre în cabină. Pe un afiş scria cu majuscule, „Intrarea interzisă în ţinută de plajă”, dar bărbatul în slip tot insista să intre, în ciuda protestelor omului de la pupitru. La un moment dat, bărbatul în slip a dat a lehamite din mână şi a plecat. Cineva s-a sesizat: nu era oarecare, ci chiar Nicuşor Ceau­şescu. „Au alergat băieţii după el să-l aducă înapoi, să se scuze, dar l-au pierdut pe plajă. Nimeni n-a păţit nimic”, îşi aminteşte.
 
 

A realizat primul playlist din România

 
Andrei Partoş s-a născut la Braşov, la 31 iulie 1949. Provine dintr-o familie de medici – tatăl şi cumnatul au îmbrăţişat această profesie -, dar nici el nu a stat departe de mediul spitalicesc. A absolvit psihologia şi timp de zece ani, între 1975 şi 1985 a fost psiholog la Spitalul Judeţean din Constanţa, apoi la cel din Poroschia (comună care se învecinează cu oraşul Alexandria). Din 1971 a început să meargă pe litoral, unde a fost DJ în diferite discoteci (din 1982 la Vox Maris). Tot din 1982 a ajuns la Radio Vacanţa Costineşti (R.V.C.).
„Pentru că celor de la spitalul din Poroschia nu le convenea că plec mereu pe litoral, m-au pus să aleg. Am ales muzica. Se întâmpla în 1985 şi, la vremea aceea, termenul de DJ nu se folosea decât între noi, nici astăzi nu ştiu dacă este trecut în nomenclatorul meseriilor. Am fost angajat ca «instructor cultural»”, declară. Andrei Partoş a realizat la R.V.C. primul playlist din România, într-o formă adaptată acelor vremuri: o listă cu piesele ce urma să le difuzeze era afişată la intrarea în Radio, iar oamenii de pe plajă le solicitau pentru dedicaţii. „În anii 1984-85, foarte cerută era piesa «I Just Called To Say I Love You» a lui Stevie Wonder”, îşi aminteşte.
sursa: Adevărul, 31.07.2010

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here