INTERVIU Ce se întâmplă cu pacienții non-COVID în vremea pandemiei: Au murit oameni din cauză că până s-a intervenit pe accident vascular, i-au testat pentru coronavirus. A durat 7 ore

Interviu de Alina Neagu publicat pe site-ul HotNews

0
271

, Image: 512113999, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide.<br /> Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.<br /> Contributor media restriction: {3DC8DE0E-1006-414B-881B-E0211D3212A0}, {3DC8DE0E-1006-414B-881B-E0211D3212A0}., Model Release: no, Credit line: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Sistemul medical din România își diagnostica, trata și opera cu întârziere pacienții, în multe cazuri, și înainte de pandemie, dar problema s-a acutizat în ultimele 2-3 luni, odată cu recomandarea autorităților ca în spitale să mai fie tratate doar urgențele, în afara pacienților infectați cu COVID-19, virusul care a speriat întreaga planetă. Țara noastră are cam 5 milioane de bolnavi cronici, estimează Radu Gănescu, președintele COPAC, una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România, într-un interviu acordat HotNews.ro. Doar estimează, pentru că statul român nu are nici măcar registre cu numărul exact al bolnavilor.

Pentru cel puțin pentru o parte dintre aceste 5 milioane de bolnavi cronici, lipsa accesului în spitale, pentru investigații și intervenții chirurgicale, poate fi fatală în această perioadă. În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital, în afara celor infectați cu COVID-19, atrage atenția Radu Gănescu, în interviul acordat HotNews.ro. Radu Gănescu este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), una dintre cele mai mari asociații de pacienți din România și este el însuși diagnosticat cu o boală cronică – talasemie.

„De 2-3 luni în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19”

O mare parte dintre pacienții non-COVID au fost lăsați, practic, în afara spitalelor în ultimele 2-3 luni, chiar dacă, pentru unii dintre ei, lipsa accesului la investigații medicale sau la o intervenție chirurgicală poate însemna agravarea bolii sau moartea. „Avem o pacientă despre care știm cu toții, a apărut în toată presa, că a căzut, pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă. Pentru că de la UPU au trimis-o acasă”, spune Radu Gănescu.

„La noi în România au murit pacienți în UPU pentru că până li s-a făcut intervenția pe accident vascular, au zis să le facă triajul pe COVID. Eu nu am nimic împotrivă și înțeleg siguranța, a echipei medicale și a spitalului, dar – pentru numele lui Dumnezeu! – nu putem să tratăm un accident vascular sau un infarct miocardic la 7 ore după ce îi facem testul PCR pentru coronavirus”, atrage atenția Radu Gănescu.
„La ora actuală, de 2-3 luni, în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19. Nu s-a mai diagnosticat niciun pacient, nu mai avem pacienți noi diagnosticați, nu mai avem pacienți care să intre în tratament – și vorbim aici de pacienți cu hepatite, cu boli cardiovasculare etc., de pacienți care, în mod normal, ar trebui să facă niște investigații care la ora actuală nu se mai fac, pentru că totul este orientat doar pe urgențe și pe COVID. În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital”, spune președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Radu Gănescu este de părere că „noi ar trebui să reluăm activitatea în spitale, iar spitalele ar trebui să ia pacienții care sunt cu anumite simptome și să îi investigheze pentru diagnostic. Pentru că va începe să crească numărul de bolnavi cronici cu probleme mult mai complicate și cu cheltuieli foarte mari”.

El cere găsirea unui echilibru între pacienții infectați cu coronavirus și ceilalți pacienți care au nevoie de acces la servicii medicale: „Dacă noi, acum, nu diagnosticăm un pacient cu o boală cardiovasculară, vom avea infarcturi, vom avea accidente vasculare și vom avea un număr de pacienți decedați mult mai mare decât cel al pacienților cu COVID. Cumva, ar trebui să găsim un echilibru și să reluăm și activitatea asta de serviciu medical, pentru că în 3 luni de zile s-au adunat pacienți nediagnosticați. Ce facem cu ei? Trebuie să găsim o soluție.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here