INTERVIU Don Airey, Deep Purple: „Abia aştept să mă întorc în România“

0
23

Don Airey aNoi încă stăm „la coadă” pentru a obține un interviu cu Deep Purple (managementul trupei a spus că cererea a fost înregistrată și ne-au plasat la coadă), dar ne bucurăm că alți colegi de presă au reușit să stea de vorbă cu unul dintre membri grupului, Don Airey. Aveți mai jos interviul publicat în Adevărul.
Interviu de Dan Anghel publicat în Adevărul
Pianistul Don Airey, cel care, în 2001, l-a înlocuit la clape pe regretatul Jon Lord, este încântat de concertul pe care Deep Purple îl va susţine, pe 13 mai, la Bucureşti. Spune că revine de fiecare dată cu mare drag în România, că avem o ţară frumoasă şi rockeri entuziaşti. „Publicul din România m-a surprins de fiecare dată într-un mod plăcut. A fost o surpriză să văd în sală nu doar rockeri bătrâni, din generaţia noastră, ci şi mulţi tineri care au cântat absolut toate piesele cu noi. Ştiau versurile, este un public incredibil“, spune muzicianul.
„Adevărul“: Care a fost momentul în care v-aţi apropiat de muzică? Şi de ce tocmai de pian?
Don Airey: Îmi amintesc cu exactitate momentul. Aveam doi ani şi jumătate. Eram aşezat pe podea, în cameră, şi mă jucam. În acel moment, am auzit la radio o baladă cântată la pian. Oricât de mic eram, acea revelaţie m-a marcat profund. Am realizat că acel sunet îmi e atât de familiar pentru că îl aud des venind din cealaltă cameră. Părinţii mei cântau amândoi la pian… M-am ridicat şi am mers direct la pian şi am încercat să ajung la clape, spre surprinderea tatălui meu. Nu după mult timp am început să studiez. A fost dragoste la primul acord.
Cântaţi cu Deep Purple din 2001. Eraţi un muzician prolific şi înainte de asta, ce v-a determinat să vă alăturaţi trupei?
A fost o propunere pe care pur şi simplu nu am putut s-o refuz. Îmi place sound-ul Deep Purple, îmi plac toate melodiile, a fost o provocare căreia, se pare, îi fac faţă cu succes de peste 15 ani.
De-a lungul anilor aţi cântat cu mari muzicieni din sfera rockului, cum ar fi Ozzy Osborne, Gary Moore, Black Sabbath, Jethro Tull, Rainbow, Brian May şi mulţi alţii. Cu cine v-a fost cel mai uşor să colaboraţi?
Au fost experienţe interesante, din toate am avut câte ceva de învăţat. Şi-mi place să cred că şi eu, la rândul meu, i-am influenţat pe muzicienii cu care am colaborat. În plus, cu fiecare colaborare în parte a trebuit să mă adaptez la cerinţele publicului, ceea ce a fost o provocare în plus. De departe, cel de la care am avut cel mai mult de învăţat a fost Ritchie Blackmore. E un muzician complex şi îndrăznesc să spun că e genial.
 
Puteți citi interviul în întregime aici:
http://adevarul.ro/entertainment/muzica/interviu-don-airey-deeppurple-abia-astept-intorc-romania-1_5901ef6e5ab6550cb899291c/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here