INTERVIU EXCLUSIV (3.03.2015) | RAY WILSON: Genesis Classic este un show care celebrează muzica Genesis și muzica din perioadele solo ale foștilor componenți ai trupei

0
131

ray wilson 1Interviu realizat de Andrei Partoș
În ediția trecută, Andrei Partoș ne-a mai oferit o surpriză plăcută: un interviu în exclusivitate cu Ray Wilson. A fost un cadou în avans pentru doamne și domnișoare de 8 Martie. Am primit multe mesaje entuziaste de la ascultători, unii abia îl descopereau, alții avuseseră șansă să-l vadă live în Europa și au recomandat cu căldură concertul.
 
 
Mai jos aveți înregistrarea audio și traducerea interviului.
 
Audio:

sursa: Radio România Actualităţi
 
 
Ray WilsonRay Wilson: Salut! Ray Wilson la telefon.
Andrei Partoș: Salut! Vă sun din România.
Ray Wilson: Salutare, România!
Andrei Partoș: Mă numesc Andrei și sunt de la Radio România, cel mai important post de radio din țara noastră.
Ray Wilson: Am înțeles… Cum a fost vremea astăzi la București?
Andrei Partoș: A fost ciudată… ca în Scoția. (râde)
Ray Wilson: Ok… am înțeles… 5 anotimpuri într-o singură zi.
Andrei Partoș. Exact! Am vrea să aflăm câteva lucruri despre copilăria ta pentru că nu am găsit mai nimic pe Internet. Cum a fost la școală?
Ray Wilson: La școală a fost cam dificil. Părinții mei au divorțat când eu eram destul de mic, așa că până al vârsta de 10 ani am schimbat vreo 10 școli. Așa că nu m-am legat de un loc anume. Dar după aceea am ajuns la o școală fosrte bună, care avea și o secție extraordinară de muzică și acesta a fost și motivul pentru care m-am apropiat de muzică. La aceiași școală mergea și renumitul DJ Calvin Harris
Andrei Parto: Era și fratele tău acolo?
Ray Wilson: Da, era și Steve acolo. Primii ani de școală au fost mai dificili, dar apoi totul a devenit ușor pentru că am descoperit rock’n’roll-ul.
Andrei Partoș: Aceasta este calea cea mai bună pentru a trăi.
Ray Wilson: Exact. Așa este!
Andrei Partoș: Prima trupă în care ai cântat a fost Guaranteed Pure, alături de fratele tău?
Ray Wilson: De fapt nu… Nu a fost prima trupă înființată de noi… Aveam deja 20 de ani când am pus bazele formației Guaranteed Pure, dar până atunci am cântat în numeroase trupe. Prima se numea The End și cântam piese din repertoriul lui David Bowie, Neil Young, Genesis. Aveam în trupă pian, chitară acustică și solist vocal. Eu eram solistul, iar fratele meu cânta la chitară.
Andrei Partoș: Așadar, ai început în același timp cu David Bowie și Genesis…
Ray Wilson: Da, le cântam piesele și cântam majoritatea pieselor bune din anii ’70. Sunt foarte multe piese bune lansate atunci care stau în picioare și astăzi.
Andrei Partoș: Așa este! Sunt suficient de matur ca să știu acest lucru.
Ray Wilson: Da… (râde)
Andrei Partoș: Stiltskin care a luat ființă în 1994, a fost proiectul tău preferat?
Ray Wilson: Cred că proiectul acela a venit la timpul potrivit. Noi cântam ceea ce criticii numiseră „post-grunge”, pentru că veneam după Nirvana, după Pearl Jam și toate trupele din Seattle. Noi făceam o muzică în care se îmbinau elemente grunge cu cele din muzica celtică, așa că multe reviste de specialitate ne-au încadrat în genul post-grunge. A fost o perioadă foarte interesantă. Atunci am avut primul succes comercial, am avut primul hit…
Andrei Partoș: Știu… eu mi-am cumpărat prima pereche de blugi Levi din cauza ta… (râde)
Ray Wilson: Ei, uite vezi… Eu nu am primit nicio pereche de blugi…
Andrei Partoș: Nu ai primit nicio pereche? De ce? Pentru că ești scoțian?
Ray Wilson: De fapt vocea mea nu se aude în reclamă, doar melodia.
Andrei Partoș: Da, dar chiar și așa ar fi trebuit să primești și tu ceva…
Ray Wilson: Știu… dar n-am primit! (râde)
 
 
ray wilson 3Andrei Partoș: După Stiltskin a urmat colaborarea cu Genesis? Este cea mai importantă pentru cariera ta?
Ray Wilson: Dintr-un anumit punct de vedere… da. Dar din alte puncte de vedere, nu. Cred că cel mai important moment al carierei mele este perioada solo. Atunci m-am simțit cel mai bine.
Andrei Partoș: Ai deja 4 albume solo…
Ray Wilson: Dacă le pun și pe cele din perioada Stiltskin sunt deja 8 albume. Dar mai sunt încă două făcute înainte, așa că am în total 10 albume de studio.
Andrei Partoș: Revenind la Genesis. De ce ai spus că dintr-un anumit punct de vedere nu este cel mai important moment din cariera ta?
Ray Wilson: Sigur că este important să cânți într-o asemenea trupă, dar din punct de vedere sentimental, pentru mine nu a fost cel mai important moment. Cred că Stiltskin a fost mai important fiind primul meu proiect cu care am și avut primul succes comercial. A contat mai mult pentru mine și m-a ajutat să-mi dezvolt modul de a compune piese. În Genesis nu am putut să mă dezvolt în calitate de compozitor, așa cum am făcut-o în Stiltskin. Dar Genesis fiind un nume importat în istoria muzicii, atunci toată lumea a presupus că acesta a fost cea mai importantă colaborare pentru mine. Dar nu a fost.
Andrei Partoș: De aceea te-am întrebat pentru că știu că toți au presupus acest lucru. Dar a fost greu să lucrezi cu Mike Rutherford și Tony Banks?
Ray Wilson: Nu, deloc. Dimpotrivă! A fost foarte simplu să lucrez cu ei pentru că amândoi sunt foarte așezați… tipic englezilor din clasa aristocrată… puțin plictisitori… dar erau niște tipi de treabă. Aveam în comun dragostea față de muzică. Eu îmi făceam bine treaba, ei la fel. Așa că m-am simțit bine să lucrez cu ei. N-am nicio amintire urâtă din acea perioadă. Dimpotrivă. Doar plăcute!
Andrei Partoș: Cum ai ajuns să lucrezi în 2013 cu Steve Hackett, un alt fost membru al trupei Genesis?
Ray Wilson: Steve m-a contactat și m-a întrebat dacă aș fi interesat să cânt piesa „Carpet Crawlers”, pentru că mă auzise cântând-o. Cel puțin așa cred, că m-a auzit cântând-o pe undeva. Este o piesă care se potrivește foarte bine vocii mele. Sigur că am acceptat propunerea lui. Îl mai întâlnisem pe Steve cândva, într-un studio de televiziune din Londra, unde am discutat despre o posibilă colaborare. Cred că propunerea lui a fost un pas logic. Am înregistrat piesa și am cântat în câteva concerte alături de el, inclusiv cel de la Royal Albert Hall. E un tip de treabă și poate voi cânta o piesă și de pe albumul lui cel nou.
 
 
ray wilson 2Andrei Partoș: Acum ești în turneu cu trei proiecte diferite: Ray Wilson Band, Ray Wilson Quintet și Ray Wilson Genesis Classic, cu care vii și la București. Care este diferența dintre aceste proiecte?
Ray Wilson: Proiectele mele conțin în special piese Stiltskin și din cariera solo, iar Ray Wilson Genesis Classic, show pe care îl aduc la București conține predominant piese Genesis. Sunt multe piese de pe albumele cu Phil Collins, plus piese mai vechi precum Ripples, Carpet Crawlers, piese din prima perioadă a trupei, veți mai asculta și Mama, Follow You Follow Me, dar vor fi și una sau două piese din perioada solo a lui Peter Gabriel: Solsbury Hill, de la Phill Collins va fi Another Day In Paradise, va fi și ceva din repertoriul Mike & The MechanicsGenesis Classic este un show care celebrează muzica Genesis și muzica din perioadele solo ale foștilor componenți ai trupei.
Andrei Partoș: Ai avut vreo reacție din partea foștilor membri Genesis?
Ray Wilson: Nu i-am mai văzut de când am început acest show. Ultima dată ne-am întâlnit în 2007. Dar știu ce părere avea Mike și Tony despre faptul că le sunt cântate piesele. Aveau o atitudine pozitivă față de cei care le interpretau piesele. Tony știa că eu le abordez piesele în concerte, chiar de atunci din 2007, dar a avut mereu o atitudine pozitivă. Ei se consideră mai degrabă compozitori decât staruri rock. Așa că nu există niciun sentiment negativ între noi.
 
 
Ray WilsonAndrei Partoș: Spune-mi te rog, când ai lansat primul DVD pentru că pe Internet informațiile sunt confuze.
Ray Wilson: În 2011 am avut mai degreabă un sampler cu câteva piese puse pe un DVD. Fuseseră înregistrate într-un concert la Poznan. Dar DVD-ul întreg a fost lansat anul trecut, în 2014, și a fost înregistrat la Varșovia, pe el sunt peste 20 de piese. Acesta este primul DVD adevărat al meu.
Andrei Partoș: Pe Armin Van Buuren cum l-ai cunoscut?
Ray Wilson: L-am cunoscut acum câțiva ani într-un club de noapte din Scoția. El mixa într-un club deținut de un prieten de-al meu. La vremea respectivă, Armin căuta piese pentru proiectele lui și m-a rugat să îi trimit câteva piese compuse de mine. Și i-am trimis albumul Millionairhead, pe care îl înregistrasem în 1999. Și el a folosit de acolo două piese: Another Day, care în varianta lui a devenit Yet Another Day, și Gipsy. Așa l-am cunoscut pe Armin. Am cântat și în câteva concerte împreună în Amsterdam și în Rotterdam. L-am reîntâlnit și în Poznan pentru că acum locuiesc în Polonia.
Andrei Partoș: Locuiești în Polonia?
Ray Wilson: Da, aici locuiesc de 7 ani.
Andrei Partoș: Cred că e greu să locuiești acolo… sunt multe fete frumoase…
Ray Wilson: Da… să știi că e greu (râde)
Andrei Partoș: Cum poți să ieși pe stradă?
Ray Wilson: Dar am auzit că și în România sunt multe fete frumoase…
Andrei Partoș: Nu știu… nu sunt sigur… dar în Polonia sunt sigur că sunt.
Ray Wilson: Ai dreptate… sunt multe fete frumoase. Dar eu am una și mi-e de ajuns.
Andrei Partoș: Scuză-mă, îmi retrag întrebarea. (râde)
Ray Wilson: (râde)
Andrei Partoș: Ești familist?
Ray Wilson: Nu am copii, dar viața mea se împarte între show-uri și iubita mea… ea este dansatoare profesionistă… și, în mod evident, muzica e viața mea. Așa că… viața mea presupune multe călătorii.
Andrei Partoș: Da… în prezent ai un turneu lung în Germania…
Ray Wilson: Da, așa este. De mulți ani mă bucur de succes în Germania și cânt foarte des aici. Este o țară mare și am multe concerte live acolo…
Andrei Partoș: Cânți și în cluburi?
Ray Wilson: Da, primăvara și toamna cânt în cluburi și în săli de concert, iar în timpul verii cânt în cadrul evenimentelor open-air.
Andrei Partoș: În România vii cu trupa ta?
Ray Wilson: Da, în România vin cu trupa întreagă. Avem 3 chitariști, cu mine cu tot, plus un basist, saxofon, flaut, clarinet, violoncel, pian clasic, baterist. Avem toate elementele.
Andrei Partoș: Pentru noi este minunat.
Ray Wilson: Da, chiar va fi foarte frumos.
Andrei Partoș: Abia aștept să te văd și să te și întâlnesc…
Ray Wilson: Da, sigur!
Andrei Partoș: Vom difuza la radio piesele tale pentru că oamenii se vor bucura să le audă.
Ray Wilson: minunat!
Andrei Partoș: Îți mulțumesc mult pentru timpul acordat!
Ray Wilson: Ok. Mulțumesc și eu! Mi-a făcut plăcere să vorbesc cu tine. Să ai o zi bună! Ciao!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here