Ion Caramitru ii cere demisia ministrului Culturii din cauza scandalului de la Opera

0
37

Ion CaramitruIon Caramitru, presedintele Uniunii Teatrale din Romania, i-a cerut ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, printr-o scrisoare semnata in numele Senatului UNITER, sa isi dea demisia, scrie Agerpres. In scrisoare se arata ca o alta varianta ar fi ca prim-ministrul Dacian Ciolos sa il demita pe ministrul Vlad Alexandrescu, pentru proasta gestionare a conflictului de la Opera Nationala din Bucuresti.
Caramitru il acuza pe Vlad Alexandrescu de un comportament discretionar si abuziv fata de managerii unor institutii de cultura si pentru „situatia conflictuala, fara precedent, pe care a creat-o si intretinut-o la Opera Nationala din Bucuresti”.
„Am urmarit cu atentie felul in care ati organizat si s-a desfasurat evaluarea anuala ori evaluarea finala a activitatii unor manageri cu certe calitati si pot afirma ca, in fiecare caz in parte, ati eludat prevederile legii, incercand sa impuneti, in mod discretionar, oameni fara pregatirea si experienta necesare conducerii unei institutii publice de cultura, precum si solutii vadit amatoristice. In acest sens, cazul Operei Nationale din Bucuresti este flagrant, scandalos si va descalifica din pozitia de ministru. Actiunile dumneavoastra – unele cu vadita tenta revansarda – incalca flagrant litera si spiritul Legii privind managementul institutiilor publice de cultura”, afirma Caramitru in scrisoarea adresata ministrului Culturii.
Alaturi de Ion Caramitru, printre semnatarii scrisorii se numara presedintele Festivalului International Shakespeare, Emil Boroghina, actritele Ilinca Tomoroveanu, Ana Ciontea si Virginia Mirea, directorul Teatrului de Comedie, George Mihaita, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizorul Tompa Gabor, scenografii Dragos Buhagiar si Puiu Antemir, criticii de teatru Alice Georgescu si Marina Constantinescu, precum si membrii supleanti Victor Rebengiuc, regizorul Laszlo Bocsardi sau scenografa Stefania Cenean.
Presedintele Senatului UNITER spune ca ministrul Culturii este „intr-o flagranta contradictie” in ceea ce intreprinde cu propriile sale declaratii.
„Actiunile dumneavoastra sunt intr-o grava contradictie nu numai cu propriile declaratii, ci si cu Programul de Guvernare al Cabinetului din care, inca, faceti parte, potrivit caruia Executivul isi propune: ‘profesionalizarea administratiei publice prin recrutare si evaluare pe baza de competente si performante”, ‘dezvoltarea si implementarea unui sistem de management al performantei personalului angajat in cadrul administratiei publice”, precizeaza Caramitru.
Ministerul Culturii a schimbat in ultimele saptamani nu mai putin de patru directori ai Operei: George Calin, Tiberiu Soare, Vlad Conta si din nou George Calin, demis de catre ministrul Vlad Alexandrescu, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajatilor ONB care au protestat fata de repunerea in functie la Opera a unui management corupt, aminteste Mediafax.
Problemele au aparut in urma neintelegerilor dintre corpul de balet al ONB, in frunte cu coregraful Johan Kobborg, si fosta conducere a institutiei de cultura, dirijorii Tiberiu Soare si Vlad Conta.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here