Istoria se repetă: incendiul din Bamboo, prilej de promo pentru autorități (21.01.2017)

0
104

colaj tv incendiu bamboo aArticol de Iulia Radu
Ora 4.20 dimineața. Eram la radio, pe final de emisiune, când a venit colegul de la știri cu un teasing pentru Andrei Partoș: „Poți să-i dai știrea asta dlui Partoș? Arde din temelii clubul Bamboo”. Șocată, îi duc hârtia lui Andrei, apoi intru pe pagina de Facebook a clubului. Tocmai ce fuseseră live, cu nici două ore înainte (între timp, postarea a fost ștearsă de pe Facebook). Mă cutremur!  Clubul era plin! Pe Internet, n-am găsit alte amănunte (doar știri vechi despre incendiul din 2005). Ajunsă acasă (ora 5.30), dau drumul la televizor, în speranța că voi afla mai multe. Constat cu tristețe că din toate televiziunile de știri, doar Digi24 avea pe ecran info despre tragedie și România TV (care deși difuza știri în reluare, măcar pusese informația pe burtieră). Restul (B1TV, Antena 3, Realitatea TV) nu au reacționat în niciun fel. Pentru ei erau mai importante reluările cu Donald Trump sau teleshoppingul. M-am dus, din curiozitate, și pe TVR 1 și TVR 2 (până la urmă e postul public – are datoria să informeze cetățenii când știrea este de interes național). Nici de data aceasta (așa cum a s-a întâmplat și în cazul Colectiv), Televiziunea Publică nu a considerat necesar să pună măcar un mesaj pe ecran. NIMIC! Toată lumea doarme acolo! Primii care au transmis și imagini de la Bamboo, au fost cei de la Digi 24 (ora 5.41). Și pe cine puteau ei să sune la prima oră?! Pe nimeni altul decât pe Bravul, Atotputernicul, Cel-Fără-De-Coloană și de Nimic-Știutorul Raed Arafat. El nu a știut să spună câți oameni erau în club (deși se știa care-i capacitatea clubului și în mod normal, trebuie să existe cineva la intrare care știe exact câți au intrat în club și în caz de urgență să ofere informațiile pompierilor, poliției, autorităților), în schimb, a ținut să precizeze că miniștrii își fac datoria! E cod roșu de intervenție! Am avut un deja-vu! Oare cine era la Colectiv și dădea interviuri, în timp ce unii răniți erau băgați în ambulanțe, iar alții zăceau pe trotuar?! Raed Arafat și Gabriel Oprea! De ultimul am scăpat de bine de rău, Arafat în schimb s-a „înșurubat” bine de tot. Nu l-a clintit de pe scaun nici tragedia din Munții Apuseni, nici cea de pe Lacul Siutghiol, nici incendiul din Colectiv și cel mai probabil nu-l va dărâma nici evenimentul din clubul Bamboo. Nu e el „salvatorul Patriei”, cel pentru care au ieșit oamenii în stradă?! Cu astfel de „salvatori” ne merităm soarta!
colaj tv cu incendiu din bamboo aVăd imaginile din clubul Bamboo și sunt consternată: petrecăreții filmau incendiul din club și se distrau pe seama întâmplării. Deși pe înregistrare se văd flăcările, nu am văzut extinctoare, nu exista un sistem de stingere a incendiului (sau dacă exista, acesta nu funcționa). Deși, în club, am văzut semne cu „fumatul este interzis”, asta nu i-a împiedicat să o facă! Ba mai mult decât atât, unii care au fost noaptea trecută în club susțin că au fost și artificii, nu doar că se fuma „pe ascuns” (chipurile chelnerii le atrăgeau atenția și îi rugau să nu mai fumeze). Aflu cu stupoare că acest club nu avea toate autorizațiile la zi. Patronii fuseseră amendați de mai multe ori în ultimii doi ani: ba că nu aveau aviz ISU de securitate la incendiu, ba că astupaseră căile de evacuare… Cu toate acestea, clubul funcționa bine-mersi. Iar acum avem 38 de răniți în spitale! Un reprezentant ISU explică faptul că „urma ca patronii să fie amendați din nou, dar exista o perioadă de grație până în luna mai a acestui an”. Ei, da! E cu totul altceva dacă mori în perioada de grație a clubului! Din nou aud că ISU nu și-a putut face datoria, nu a putut suspenda funcționarea clubului din cauza unei legi proaste. Nici cei de la ISU nu știu care-i capacitatea clubului, nici câți oameni erau înăuntru în momentul izbucnirii incendiului. Halucinant! Cum dracu sunt coordonate acțiunile de salvare, când salvatorii nu știu detalii elementare?!?!
Adevărul este autoritățile nu au învățat nimic după tragedia din Colectiv. Cum poate funcționa un club fără autorizațiile necesare?! De ce mai există cluburi la subsolul clădirilor (care au o singură scară de acces și aceea îngustă)?! Tot ce trebuie să facă autoritățile este să se plimbe puțin pe Calea Victoriei și vor descoperi despre ceea ce vorbesc. După Colectiv, mi-era teamă că vor fi închise toate cluburile, și când colo nu s-a schimbat nimic! Praf în ochi aruncat de aleșii neamului! De fapt, de ce mă mir?! Nici până astăzi nu există sentințe definitive în cazul Colectiv! De ce să mă aștept să fie respectate legile?! Cum se face că un club fără autorizații nu este verificat, „vizitat” de poliție seară de seară?! Mai ales că autoritățile știau că sunt nereguli acolo (i-au tot amendat)! Cine are obligația să verifice dacă legea anti-fumat este respectată?!
Ministrul Sănătății și ministrul de interne au fost la spital să viziteze victimele (abia au fost numiți în funcție, așa că le prinde bine publicitatea). Îi văd acum la Antena 3. În alte părți, în țări civilizate, ministerele au departamente de comunicare, de PR, nu vezi mecla miniștrilor toată ziua la TV. Iar ni se spune că există medicamentele necesare pentru răniți. Deci, spitalele sunt dotate, deși până mai ieri ne plângeam cu toții de problemele de care ne lovim în sistemul sanitar. Mihai Toader (Primarul sectorului 2) a intrat în direct la Realitatea TV. Omul nu e în stare să spună cât timp poate funcționa un club în baza unui aviz de securitate pentru incendiu. Clubul Bamboo obținuse acest aviz în 2009, deci funcționa în baza acestui aviz și a declarației pe propria răspundere de 8 ani. Jurnalista vrea să afle dacă nu cumva patronii trebuiau să mai ceară un aviz în toți acești ani. Primarul nu poate spune nimic, el nu a verificat, nu știe, nu are opinii clare (Doamne ferește să supere pe cineva din partid). Nu știe nici măcar câți operatori (cluburi, instituții) din sectorul 2 funcționează doar în baza avizului ISU, așa cum o făcea Bamboo. Te îngrozești când îl auzi vorbind și când realizezi că un astfel de om „îngrijește” un sector din București…
Societatea civilă (dacă ea există cu adevărat) trebuie să reacționeze! Noii guvernanți trebuie să înțeleagă că avem nevoie de legi clare, aplicate riguros, nu de ordonanțe de urgență privind grațierea și amnistia! Nu mai sunt locuri în penitenciare?! Păi, transformați Casa Poporului în penitenciar și se rezolvă și problema de spațiu și cea de confort!
P.S. Salvatorii de la Smurd și-au făcut un selfie după „operațiunea de succes”! Asta-i România în care trăim!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here