Jose Feliciano: „Am fost îndrăgostit de Joan Baez”

0
59

Jose Feliciano
Jose Feliciano

În 2012, Jose Feliciano a stat de vorbă cu jurnaliștii de la musicradar.com. Aveți mai jos traducerea articolului.
„Nu sunt ca ceilalți chitariști. De fapt nu sunt ca ceilalți chitariști care cântă acustic pentru că eu folosesc corzi de nylon”, a declarat artistul. „Cânt și pe corzi metalice și la chitară electrică pentru că îmi place rock ‘n’ roll-ul și chitariștii precum Jimi Hendrix. Dar specialitatea mea a fost întotdeauna chitara clasică cu corzi de nylon. Foarte puțini chitariști folosesc corzile de nylon. Și asta pentru că nu știu cum să scoată din ele sound-ul dorit. Acesta este un lucru pe care l-am perfecționat de-a lungul carierei mele”.
 
Ați început să cântați în cluburile din New York la începutul anilor ’60, exact în aceiași perioadă cu Bob Dylan și Joan Baez. Ce părere aveați despre ei?
Când am auzit-o pe Joan Baez… vedeți voi, ea era una dintre reginele muzicii folk. De fapt, eram îndrăgostit de ea. Un vers dintr-o piesă de-a ei spunea: ‘But I was nothing to him and he was the world to me’ – ei bine, eu nu însemnam nimic pentru Joan Baez pentru că nu eram cunoscut, dar ea era totul pentru mine. O admiram foarte mult. Și cânta foarte bine pe chitară acustică. 
Când l-am auzit prima oară pe Bob Dylan… să fiu sincer nu mi-a plăcut. Dar nu eram deschis la minte și nu i-am înțeles poeziile, inițial l-am judecat doar după voce și după modul în care cânta la chitară. Apoi, când m-am mai deșteptat și am început să îi ascult versurile, mi-am dat seama ce lucruri extraordinare spune acest om. Și am devenit un mare fan. Îmi place Bob Dylan, este un poet extraordinar.
Mi-a plăcut foarte mult și de Paul Simon.. Îl consider un solist și un compozitor extraordinar, iar modul în care cântă la chitară este fantastic. Este foarte talentat și creativ. Sunt mulți artiști din folk care-mi plac. Pete Seeger and the Weavers înseamnă mult pentru mine.
Muzica folk m-a făcut să devin interesat de multe alte instrumente, cum ar fi mandolina și banjo. Din păcate, nu cânt prea bine la banjo. Dar îmi place.
 
Sunteți un solist bun, dar dacă nu ar fi așa? Ați fi mulțumit doar cu titlul de „chitarist excepțional”?
Este foarte interesantă întrebarea. Eu întotdeauna m-am perceput ca un chitarist bun, nu ca solist. Cred că de-a lungul timpului am devenit puțin mai bun ca solist, dar în calitate de chitarist evoluția mea a fost constantă. Sunt mulți soliști buni în lume, dar mai puțin chitariști de excepție. Mă bucur că Dumnezeu mi-a dat ambele daruri și că le pot face rezonabil pe amândouă. Dar… e adevărat că mă descurc mai bine cu chitara decât cu vocea. 
 
Jose Feliciano 16 martie nouVă reamintim că, pe 16 martie, Jose Feliciano va susține un recital la Sala Palatului din București. Evenimentul este organizat de German Quality Entertainment.
Biletele se gasesc la urmatoarele categorii de preturi:

  • Categoria 1 – 149 Ron
  • Categoria 2 – 99 Ron
  • Categoria 3 – 74 Ron
  • Categoria 4 – 49 Ron
  • – sectoarele J, K, L, M – 25 Ron

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here