Lotca lipovenească este mesagerul Deltei Dunării la Festivalul Donaufest Ulm / Neu-Ulm din Germania (4 – 13 iulie)

0
69

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 reprezintă, în perioada 4-13 iulie 2014, România și Delta Dunării ca destinație specială de ecoturism în cadrul Donaufest Ulm / Neu-Ulm 2014 din Germania, cel mai amplu festival internațional dedicat tradițiilor, turismului și mobilității în țările Dunării. Festivalul de la Ulm s-a deschis pe 4 iulie, la ora 17:00, în prezența autorităților locale și a invitaților din toate cele zece țări ale Dunării. Cu acest prilej, Ivan Patzaichin a oferit celor două primării din regiunea Ulm / Neu-Ulm două vâsle create de meșterii locali din Deltă și a anunțat activitățile Asociației din următoarele zile.
 
Conceptul expozițional al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 este inedit și a fost ales pentru a sublinia potențialul actual al resurselor naturale și umane din Delta Dunării. Vizitatorii sunt așteptați nu într-un stand obișnuit, ci într-o casă tipică pentru satele din Deltă, construită din lemn și stuf. Construcția va purta numele Discovering Rowmania și aici vizitatorii vor primi informații despre natura și obiceiuri locale ale Deltei, precum și despre oferta de ecoturism. Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a invitat aici și reprezentați ai Asociației Române de Ecoturism (AER), care vor prezenta publicului german alte destinații de ecoturism din România.
 
În următoarele zece zile în acest stand va fi construită, în prezența și cu participarea publicului, o lotcă  – barca de lemn tradițională a pescarilor în Delta Dunării. Lotca va fi construită de meșteri din Deltă coordonați de Paul Vasiliu, constructorul canotcii. Alături de reprezentanții Asociației IP-Mila 23, meșterii vor oferi vizitatorilor detalii despre arta de a construi bărci de lemn și vor împărtăși povești despre lotcă și rolul său în viața localnicilor. Lotca finisată în atelierul demonstrativ de la Ulm va fi pusă pe Dunăre în ultima zi a festivalului și va fi oferită cadou de către Asociație Biroului Dunării din Germania și locuitorilor orașului Ulm.
 
Sâmbătă, 5 iulie, Ivan Patzaichin, președintele Asociației, a reprezentat Delta Dunării în cadrul Conferinței Internaționale “Mobilitate ecologică și Economie Verde”, într-un atelier de împărtășire de bune practici. În cadrul acestui eveniment, Ivan Patzaichin alături de arhitectul Teodor Frolu a expus câteva dintre proiectele deja desfășurate de Asociație sub marca Rowmania. Principala preocupare a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 se regăsește în acțiuni de recuperare a tradițiilor din Delta Dunării, prin intermediul inovației ca instrument de menținere și valorificare a biosistemului și a eco-economiei locale.
 
Programul de activități al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23  în cadrul Donaufest Ulm / Neu-Ulm 2014:
 

  • 4-13 iulie Cum se construiște o barcă de lemn? – Atelier demonstrativ de construire a unei lotci tradiționale lipovenești. Trei meșteri din Delta Dunării vor construi în prezența publicului o barcă de lemn, în timp ce ghizi turistici vor prezenta povestea bărcilor cu vâsle și oferta de rowing în Delta Dunării a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

 

  • 4-13 iulie, Pavilionul Deltei Dunării – destinație de ecoturism prezintă zilnic tradițiile, natura, obiceiurile și oferta de turism lent cu barca cu vâsle în Deltă. La stand vor fi oferite informații și despre alte zece destinații ecoturistice din România.

 
Biroul Dunării cu sediul în Ulm, Germania (Donau Buro ULM/ Neu-UlM gemeinnutzige GMbH) este o organizație non-profit a orașelor Ulm și Neu-Ulm care acționează ca agenție de proiecte pentru cooperare inter-regională între țările Dunării și organizează o dată la doi ani.
 
Asociaţia “Ivan Patzaichin-Mila 23” este o organizație non-profit cu sediul în Delta Dunării, România, care participă activ şi constant la îndeplinirea strategiei Uniunii Europene pentru Dunăre și pentru consolidarea și promovarea Deltei Dunării ca cea mai atractivă destinație de ecoturism dintre regiunile umede din Europa. Preşedintele Asociaţiei, multiplul campion olimpic, mondial şi internaţional Ivan Patzaichin este şi Ambasador al ecoturismului pentru România, iar Asociaţia sa a derulat în ultimii doi ani campanii de promovare a României ca brand internațional de turism. 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here