Mai interesează pe cineva „Dosarul din 10 august 2018”? (9.08)

0
58

Piața Victoriei. 9 august 2020. Puțin după ora 19.30. Câțiva oameni au ocupat mijlocul intersecției și afișează diverse imagini, steaguri (al României, al Uniunii Europene), scriu cu creta pe asfalt multe mesaje. Nu scandau, însă, nimic. Este, poate, cel mai liniștit protest la care am fost. Nu erau foarte vorbăreți, dar în momentul în care îndreptam aparatul foto spre ei, pozau. Toată lumea purta mască și păstra distanța recomandată de autorități.

De ce s-au strâns în Piața Victoriei? Să nu ne lase să uităm de 10 august 2018. Văzusem evenimentul creat pe Facebook… Peste 300 de cetățeni își exprimaseră intenția de a participa. Aproximativ 70 de oameni au venit în fața guvernului. Extrem de puțin. Gata? Nu ne mai interesează subiectul? Am tot încercat să găsesc un răspuns plauzibil. Nu poate fi vorba despre teama de virus, de pandemie… Pe Calea Victoriei abia dacă găseai un loc liber la terase, zonele pietonale erau luate cu asalt de oamenii dornici de o plimbare în aer liber, Centrul Vechi era, de asemenea, plin.

Și atunci? Ce se întâmplă de fapt? Citeam relativ recent pe site-ul Europa Liberă (click aici pentru a citi) că sunt peste 750 de oameni care au depus plângeri penale după evenimentele din 10 august 2018. Păi, nu ar fi fost normal ca măcar cei 750 să fie acolo?! Este uluitoare lipsa de implicare reală a cetățeanului român. Este dezarmant…

Oare nu mai are Facebook-ul putere să ne adune în Piață? Nu știu… Dar îmi amintesc că în urmă cu câteva săptămâni, câteva sute de cetățeni s-au strns în Piața Victoriei pentru a protesta față de purtarea măștii de protecție și față de măsurile de protecție luate de guvern. Doar pentru astfel de idei deplasate mai funcționează Facebook-ul?!

Am postat în deschiderea acestui articol o imagine de la protestele din 10 august 2018. Că poate unii au uitat ce s-a întâmplat atunci. Urmează și imaginile de azi.

Vă las mai jos câteva imagini, precum și filmarea din Piața Victoriei și drumul spre casă (Calea Victoriei și Centrul Vechi).

Galerie foto:

 

Filmarea din Piața Victoriei:

Protest în Piața Victoriei. Să nu uităm de 10 august 2018.

Publicată de Psihologul muzical & Foc de PAE pe Duminică, 9 august 2020

 

Filmarea în drum spre casă:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here