Marian Voicu: SRTV & SRR: media publice sau de stat?

Articol preluat de pe site-ul Dilema Veche

0
50

Marian Voicu: SRTV & SRR: media publice sau de stat?Periodic, Televiziunea și Radioul publice devin subiect de scandal. Motivele sînt diverse: sînt invocate bugetele uriașe, pierderile financiare, administrarea nerezonabilă a banului public, numărul enorm de angajați, audiențele mici, concurența neloaială făcută posturilor private pe piața publicității, nepotismul, propaganda în favoarea Puterii, cenzura, deciziile netransparente, sabotarea sau arondarea sindicatelor, programele irelevante.

Periodic, odată cu schimbarea Puterii sau a majorității parlamentare, toate acestea sînt invocate ca argument în favoarea demiterii conducerii. De fiecare dată însă, după schimbarea consiliilor de administrație și învestirea unor noi președinți-directori generali, scandalurile reizbucnesc.

Societatea civilă a cerut în nenumărate rînduri modificarea Legii 41/1994 în baza căreia funcționează cele două instituții, argumentînd că nu este adaptată standardelor UE, din care România face parte acum, că permite cenzura, arbitrariul, că prin cumularea funcțiilor de președinte și director general persoana aflată în fruntea SRTV sau SRR deține o putere prea mare, că modul în care sînt constituite consiliile de administrație (numirea de către partidele parlamentare, Guvern și Președinție a 11 membri, ceilalți 2 fiind aleși prin vot secret de salariați) face ca instituțiile să fie, de fapt, controlate politic.

Puterea a ascultat propunerile și le-a pus în sertar. Opoziția a promis că, odată aflată la putere, va îndrepta lucrurile; după rocada politică, promisiunile au fost uitate.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/srtv-srr-media-publice-sau-de-stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here