MEDIASIND: TVR, cheltuieli de 1,3 milioane de euro pentru servicii juridice externe. „O lege interzice”. TVR: Legea nu se aplică TVR

Articol preluat de pe PaginaDeMedia.ro

0
85

Televiziunea Publică a cheltuit aproape 1,3 milioane de euro pe servicii externe de consultanță jurdică. În opt ani. Totul se întâmplă condițiile în care instuția deja avea un departament jurdic intern.

Pentru departamentul jurdic intern, TVR a mai cheltuit încă 1,5 milioane de euro. Tot în opt ani.

Publicitate

Informațiile au fost publicate de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și arată cum, din 2012 până în 2019, instituția publică a alocat sume consistente din buget pentru servicii externe de consultanță juridică, iar în același timp își plătea și propriul departament. Ce spune TVR despre această situație?

MediaSind: O lege interzice instituților publice să cumpere consultanță, dacă au un departament juridic intern

Zeci de cabinete de avocatură au încasat în cei opt ani bani din Televiziunea Publică.

MediaSind susține că o ordonanță de urgență a Guvernului interzice instituțiilor publice, care deja au departament juridic propriu să cumpere servicii juridice de consultanță din exterior.

Redăm din textul OUG 26/2012, în continuare:

„Privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative potrivit cărora autoritățile și instituțiile administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, nu pot achiziționa servicii juridice de consultanta, de asistență și/sau de reprezentare.”

TVR: „Dispozițiile ordonanței nu sunt aplicabile TVR. Televiziunea nu se încadrează”

Cum răspunde Televiziunea Publică la afirmațiile MediaSind? De ce a plătot și avocați externi?

Oficialii TVR spun că instituția are dreptul să lucreze și cu avocați externi, întrucât Ordonanța la care face referire MediaSind nu se aplică Televiziunii Publice.

Ce mai spun oficialii TVR? Pe scurt, că Televiziunea Publică nu e chiar …publică.

„Televiziunea publica nu poate fi calificata drept facand parte din categoria entitatilor publice – societati nationale, regii autonome – la care statul sau unitatile administrative detin majoritar sau integral capital social”, spune răspunsul TVR.

Puteți citi mai multe aici: https://www.paginademedia.ro/2020/02/srtv-cheltuieli-asistenta-juridica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here