METROPOL – Concert înTimișoara (13.05.2018)

0
185

Foto de Entckidu
Foto de Entckidu

Cronică și foto de Entckidu
(Din păcate) N-a fost deloc înghesuială aseară la Metropol, eveniment cu sub-titlu de 50 de ani de activitate. Ar fi fost ocazia,rară, de a-i vedea în condiții optime: sunet, atmosferă + ambianța învăluitoare de la noul club Reflektor. Lucru ce nu-i deloc de toată ziua. Nu mai e de ceva vreme, nici de tot anul sau măcar decada. Nu știu dacă moartea abruptă a lui Raduly Bela a încheiat de facto socotelile muzicale ale trupei, cert e că ultimul album de studio este din 1986. Dar nu scriu acum istoria Metropol.
Pentru mine ei sunt parte din nucleul restrâns, nedivizibil și etern al celor câteva trupe cu care am crescut (branșați fiind doar la câteva magazine de muzică din Oradea sau Cluj, la care unii mai norocoși ajungeau) – Celelalte Cuvinte, Pro Musica, Metropol, Semnal M, Phoenix, Iris. Material concentrat care rezistă încă.
Nu i-am văzut niciodată în concert, iar un eveniment ce are în nume 50 de ani, era de neratat, come hell or highwater. N-a fost nici un obstacol, a fost o zi frumoasă și-un vânticel numai bun de scos lumea din casă, pe seară – așa cum bine observa Emil Biebel, managerul muzical al clubului, puține lucruri ar fi putut rivaliza ieri seară cu șansa acestei întâlniri, pentru cei cărora numele Metropol-Group le spune ceva.
Informat incomplet, mă așteptam ca doar unul din vechii membri vor fi prezenți. De Marius Luca, care a participat la LP-ul “3” știam că nu va fi, prins în altele. Cine-ar fi putut fi așadar? Mă așteptam ori la Virányi Attila ori la Andrei Orbán.
disc MetropolPe domnul Viranyi l-am recunocut aproape imediat, desi în minte aveam doar cele câteva fotografii din vremea primei tinereți. Neschimbat decât în evoluția fireacă a culorii firului de păr. Cu mare drag și amabilitate a a lăsat un semn grafic pe coperțile LP-urilor ce le-am putut aduce cu mine. Ocazie de a afla despre Black Box, CD din 2016, cu piese inedite din perioada 1974-1995!
După concert, oportunitate rară de a putea discuta la o bere cu toți acești oameni, Orban-ul de pe scenă, mi-a răspuns, modest,că este acel Orban. Am avut așadar baza Metropol, Viranyi și Orban, într-o echipă completată cu oameni de aceeași măsură și marcă Orădeană.
Nu știu cum sunau în concert acum 30/40 de ani, darieri, sunetulcaptat de noiînzbor, a fostcât se poate de bun. Aș fi vrut mai multe piese de pe Metropol IV (‘Din nou împreună’), am avut doar ‘Doar Pentru Un Moment’, dar poate că în logica întregului concert a fost decizia firească.
Mecanismul/organismul de blues/hard/rock Metropol a funcționat și a sunat perfect, vă recomand să nu-i (mai) ratați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here